THESS 2310 – Ποιοτική μπύρα με τοπικό χαρακτήρα

THESS 2310 – Ποιοτική μπύρα με τοπικό χαρακτήρα

Μόλις ένα μήνα έχει που κυκλοφορεί η ποιοτική και ιδιαίτερη μπύρα με τη φρουτώδη γεύση, τα αρώματα από εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα και την πικρή επίγευση. Το όνομά της THESS 2310 που στην ετικέτα της έχει φόντο το Λευκό Πύργο και την ελληνική σημαία. «Θελήσαμε να της δώσουμε τον τοπικό χαρακτήρα, πιο Θεσσαλονίκη δε γίνεται» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Γιάννης Τσατσιάδης δημιουργός της νέας μπύρας που ανήκει στην κατηγορία India Pale Ale (I.P.A.).

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τρίτη σε κατανάλωση παγκοσμίως, μετά το νερό και το τσάι, η μπύρα, ένα φυσικό αλκοολούχο ποτό, το οποίο παρασκευάζεται από νερό (συνήθως 93%) – και όπως λέγεται είναι το βασικότερο συστατικό για το τελικό αποτέλεσμα-, μαγιά, βύνη κριθαριού και λυκίσκο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πίνεται ιδιαίτερα ευχάριστα, και όταν μάλιστα σερβίρεται παγωμένη, είναι σκέτη απόλαυση!

Διαφορετικές οι κατηγορίες της μπύρας ώστε να ταιριάζουν σε κάθε γευστικό κάλυκα, από τις lager οι ευρύτερα διαδεδομένες αντιπροσωπεύοντας το 90% της παραγωγής μπύρας ανά τον κόσμο -συνήθως ξανθές και χαμηλής ζύμωσης-, μέχρι τις Pils – Pilsner με την χαρακτηριστική πικράδα στη γεύση, τις Stout σκούρες με καβουρντισμένες βύνες, τις Weiss με μεγάλο ποσοστό βύνης σιταριού στη σύστασή τους (40%-70%) επιπλέον της βύνης κριθαριού- με θολό χρώμα, φρουτώδες άρωμα-, τις Pale Ale με ζεστή ζύμωση και με χρήση βύνης ελαφριού χρώματος με φρουτώδη και πικάντικη γεύση κτλ.

«Το κομμάτι της μπύρας το γνωρίσαμε αρκετά καλά και έτσι αποφασίσαμε με τον συνεργάτη μου, Δημήτρη Μεζέ, να κινηθούμε με δικά μας προϊόντα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δημιουργός της νέας μπύρας THESS 2310 Γιάννης Τσατσιάδης ο οποίος ύστερα από μια πορεία 16 ετών στον χώρο του κρασιού, στράφηκε στο κομμάτι της μπύρας, «η αγορά μας έδειξε το δρόμο» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Το 2009 μαζί με τον κ Μεζέ δημιούργησαν τη δική τους εταιρία διανομής ζύθου με ελληνικές μπύρες από μικροζυθοποιίες καθώς και ξένες κορυφαίες ετικέτες, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τη ζώνη ευθύνης τους να επικεντρώνεται από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλία.

Η επιλογή της μπύρας ήταν με χαρακτηριστικά να είναι μια India Pale Ale (IPA), «η οποία να δηλώνει ένα ποιοτικό προϊόν, αλλά και ταυτόχρονα να είναι ένα βατό προϊόν για το μέσο καταναλωτή» επισημαίνει ο κ. Τσατσιάδης εξηγώντας ότι συνήθως αυτού του τύπου οι μπύρες έχουν ακραία γευστικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι δύσκολα στους γευστικούς κάλυκες του μέσου καταναλωτή.

«Εμείς θέλαμε να είναι ένα προϊόν πιο αποδεκτό και έτσι δημιουργήσαμε αυτήν την μπύρα η οποία είναι ευχάριστη, ξανθιά, καλοκαιρινή, έχει λίγο αλκοόλ παραπάνω από το κανονικό -6% αντί για 5%-, είναι φρουτώδης, αρωματική» λέει ο κ. Τσατσιάδης προσθέτοντας πως για την παραγωγή της συγκεκριμένης μπύρας συνεργάστηκαν με τη Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας του ζυθοποιού Γιάννη Ριγανέζη.

Λαμπερή ξανθιά με φρουτώδη γεύση

Είναι θολή, απαστερίωτη και αφιλτράριστη και οι εκλεκτές ποικιλίες αμερικάνικων λυκίσκων τύπου Cascade και Citra  δίνουν τα αρώματα από εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα αλλά και μια γοητευτική πικρή επίγευση.

«Θέλουμε να δηλώσουμε την ταυτότητά μας και να αυτοπροσδιοριστούμε και να πούμε θα κινηθούμε στο ποιοτικό κομμάτι της μπύρας» αναφέρει ο κ. Τσατσιάδης σχετικά με τον τύπο της νέας μπύρας που επέλεξαν να παράγουν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος και ο συνεργάτης του δεν επέλεξαν να ξεκινήσουν το νέο τους εγχείρημα με μια πιο ήπια μπύρα, πιο ευκολόπιοτη και πιο αποδεκτή στους γευστικούς κάλυκες του μέσου καταναλωτή. «Η γεύση εκπαιδεύεται» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο κ. Τσατσιάδης.

Η πρώτη παραγωγή της THESS 2310 I.P.A. ήταν 2 τόνοι, που μεταφράζεται σε 2.500 φιάλες 0.33 lt και 10 βαρέλια 20λιτρα ενώ σύντομα αναμένεται και η δεύτερη παραγωγή.

Πιο Θεσσαλονίκη δε γίνεται

Πέρα από το ποιοτικό περιεχόμενο που φέρει η νέα μπύρα, ελκυστική και αναμφίβολα με τοπικό χαρακτήρα είναι η ονομασία της που σε συνδυασμό με την ετικέτα ‘ταξιδεύει’ το νου στη Θεσσαλονίκη. THESS το οποίο προέρχεται από την αρχική συλλαβή της λέξης Θεσσαλονίκη (Thessaloniki) και 2310 που είναι ο τηλεφωνικός κωδικός της περιοχής.

«Θελήσαμε να δώσουμε τον τοπικό χαρακτήρα’ πιο Θεσσαλονίκη δε γίνεται, και στο σήμα της και στο λόγκο όπως προφέρεται» λέει ο Γιάννης Τσατσιάδης επισημαίνοντας πως το νέο προϊόν το οποίο το βρίσκει κανείς σ εξειδικευμένες κάβες -σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα-, σε μπυραρίες και σε κάποια μπαρ, απευθύνεται σ’ όλους τους Έλληνες «αλλά κυρίως στην πόλη μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τοποθετήσεις του νέου προϊόντος γίνονται σιγά σιγά, «περιμένουμε να αναπτυχθεί το προϊόν, θέλει τον χρόνο του, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα» προσθέτει.

Τα επόμενα βήματα

Ήδη, οι δυο συνεργάτες, προετοιμάζουν το δεύτερο τύπο μπύρας που θα κυκλοφορήσει, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο κ. Τσατσιάδης τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, στις σκέψεις τους είναι να κυκλοφορήσει μια σειρά από ποιοτικά προϊόντα μπύρας όπως red ale, μαύρη stout, Weiss, pale ale, imperial pale ale κτλ., η οποία θα καλύπτει όλους τους γευστικούς κάλυκες στο ευρύ κοινό της μπύρας, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην ξένη.

«Πιστεύουμε ότι στον επόμενο χρόνο, μέχρι το καλοκαίρι του 2022, θα έχουμε ολοκληρώσει το εγχείρημα, το οποίο θα απευθύνεται και στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες που είναι έντονη η ελληνική ομογένεια όπως η Γερμανία, ο Καναδάς» αναφέρει ο δημιουργός της THESS 2310.

Σχετικά με τον δεύτερο κωδικό μπύρας που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, πρόκειται για μια μπύρα τύπου Pils με 4,9% αλκοολικούς βαθμούς, η οποία θα είναι πιο ήπια γευστικά και θα απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό.

«Θα είναι πιο βατό προϊόν, δεν θα δημιουργεί γευστικές εντάσεις στο μέσο καταναλωτή» αναφέρει ο δημιουργός της THESS 2310 προσθέτοντας ότι αυτού του τύπου η μπύρα θα παράγεται στη Ρόδο σε συνεργασία με άλλο ζυθοποιείο.

«Αποφασίσαμε να διαλέξουμε από κάθε ζυθοποιείο το καλύτερο και πιο δυνατό κομμάτι του και να δημιουργήσουμε εκεί κάποια δικά μας προϊόντα» εξηγεί ο κ. Τσατσιάδης, ο οποίος ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη μαζί του, δεν παρέλειψε να εκφράσει την επιθυμία του για τη δημιουργία δικού τους ζυθοποιείου.

«Εύχομαι να αποκτήσουμε το δικό μας ζυθοποιείο, είναι στη σκέψη μας, έχουμε όμως ακόμη δρόμο» αναφέρει στο GRTimes.gr, με την ελπίδα να πραγματοποιηθεί η ευχή του, ο δημιουργός της THESS 2310 Γιάννης Τσατσιάδης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ