Το έργο της Έφης Συκιώτη στο GRTimes.gr

Το έργο της Έφης Συκιώτη στο GRTimes.gr

Δυνατή, με έντονη προσωπικότητα, η Έφη Συκιώτη, περιγράφει μέσα από τα βιβλία της, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τον καταλυτικό της ρόλο της στην οικογένεια και στη ζωή, αλλά και στην δύναμη των επιθυμιών της.

 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαδοπούλου

 

Κυρία Συκιώτη, τα μυθιστορήματά σας είναι μυθοπλασίες;

Τα πέντε μυθιστορήματα μου είναι μυθοπλασίες.

Διαπιστώνω πως προάγετε κυρίως τη γυναικεία φιγούρα.

Μπορώ να παραδεχτώ, πως μέσα από τους πρωταγωνιστές κυρίως, αλλά και στους δευτερεύοντες ρόλους αβίαστα μου βγαίνει η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ο καταλυτικός της ρόλος στην οικογένεια στην ζωή, στην δύναμη των επιθυμιών της. Προάγω την υπέρμετρη ευαισθησία της, σε ανθρωποκεντρικά θέματα. Όπως η ηρωίδα του τρίτου μου βιβλίου, «Ο Χορός της Μοίρας» από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ. Παρότι μεγαλωμένη σε κάποιο άγονο Ελληνικό νησί, ορφανή από πατέρα, έχοντας βιώσει την φτώχεια στο έπακρο, μεγαλώνοντας καθότι έξυπνη διεκπεραιώνει τις σπουδές της σε πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Το εξώφυλλο του βιβλίου με τίτλο «Ο Χορός της Μοίρας»

Πως εξελίσσεται η ιστορία;

Η τύχη της επιφυλάσσει την γνωριμία με ακόμη έναν πλούσιο άντρα, στον δεύτερο γάμο της. Με οικονομική δύναμη αλλά και πολιτική, δεν επαναπαύεται στις απολαύσεις. Με την σαγήνη ενός χορού, που της είχε διδάξει η τσιγγάνα οικογενειακή τους φίλη στην εφηβεία, κατόρθωνε να προσελκύει ψυχές. Η ανθρωπιά της, η υπέρμετρη ευαισθησία για οτιδήποτε ανθρώπινο, την καθιστά παγκόσμιο σύμβολο. Η ηρωίδα μου Φανή τολμά, δεν επαναπαύεται στην προσωπική της καλοπέραση, βάζει τον πήχη της ανθρωπιάς ψηλά, παλεύει μανιασμένα με τα τέρατα που έχουν διεισδύσει ως παράσιτα παντού. Πασχίζουν με όλους τους αθέμιτους τρόπους να ανακόψουν τον δρόμο που για χρόνια έχει χαράξει εκείνη, δέχεται τα χείριστα. Πεισμώνει είναι αποφασισμένη να μην ανακόψουν το έργο της, αντιστέκεται . Είναι γυναίκα και ξέρει να υπομένει. Το βιβλίο δεν κουράζει έχει πλοκή, γρήγορες εναλλαγές, προκαλεί πλήθος συναισθήματα. Μήπως η ζωή της κάθε γυναίκας δεν είναι πάλη; αγώνας, όνειρα και πείσμα περί του σκοπού του ονείρου;

Στο «Σαν επισκέπτες περαστικοί» και πάλι πρωταγωνιστεί μια γυναίκα…

Η γυναίκα πρωταγωνιστής η γυναίκα χαρακτήρας και πάλι στο βιβλίο μου αυτό. Την γυναίκα γνωρίζω καλά, την δύναμη που κρύβει στην ψυχή της, στα όνειρα της, την δύναμη που έχει μέσα της όταν γίνει μάνα. Εδώ η ηρωίδα και η δεύτεροι ρόλοι προβάλλονται πολύ δυνατοί. Ο κάθε ρόλος μοιάζει να κόβει την ανάσα, δεν κάνει ένα απλό πέρασμα , του δίνω ουσιαστικό λόγο και ρόλο, πιστέψτε με, οι αναγνώστες μου έχουν στείλει μηνύματα πως πολλοί έχουν ταυτιστεί ….

Το εξώφυλλο του βιβλίου με τίτλο «Σαν επισκέπτες περαστικοί»

Σε αυτό το βιβλίο πως προχωρά η ιστορία;

Η πρωταγωνίστρια μου Ξανθίππη, δεν είχε δεχτεί την ζωή που της είχαν καθορίσει να ζήσει. Αναγκάστηκε να πάρει την μοίρα στα χέρια της, επιθυμώντας να βιώσει το παραμύθι που ονειρευόταν από μικρή. Παράβλεψε νόρμες και τράβηξε στον δρόμο που είχε χαράξει μέσα από τα όνειρα της. Δίχως φραγμούς, με οδηγό το ένστικτο, την δίψα για ζωή, αλλά και απόλυτα αποφασισμένη να αδράξει τα θέλω της, προχωρούσε σε ένα δρόμο όχι στρωμένο με ροδοπέταλα. Βίωσε τα πάνδεινα δίχως να λυγήσει, προχωρούσε με μπροστάρη την δικιά της φιλοσοφία περί ζωής.  Τα βιβλίο περιγράφει την περιπετειώδη ιστορία μιας γυναίκας που πάλεψε να ζήσει την ζωή της στο έπακρο. Ενδίδοντας στην αγάπη και στο μίσος με το ίδιο πάθος, παραμένοντας πιστή έως το τέλος στα όνειρά της. Μονάχα σε εκείνα πίστευε, εκείνα έβαζε μπροστάρη στην πορεία της ζωής της. Είναι ένα βιβλίο με πολύ δυνατά συναισθήματα, που σίγουρα σε βάζει στον πειρασμό να την κρίνεις να την κατακρίνεις να θυμώσεις, αλλά οπωσδήποτε όταν όλα αυτά καταλαγιάσουν, θα πεις, πόσο θα ήθελα να παραβλέψω τις Νόρμες και να βιώσω έστω τα λιγότερα από την Ξανθίππη…….

Βιογραφικό

Η Έφη Συκιώτη μιλάει για τη δική της ζωή…

Από μικρή έπλαθα ιστορίες. Θυμάμαι τον εαυτό μου να παρατηρώ όσα μου κέντριζαν το ενδιαφέρον. Τα μετέφερα στο ημερολόγιο μου σε μορφή παραμυθιού και αργότερα σε μορφή νουβέλας. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε κάποιον διαγωνισμό είχα πάρει βραβείο. Για χρόνια αυτή η όμορφη συνήθεια εγκαταλείφτηκε, από την ενασχόληση μου με την απαιτητική επιχείρηση μου. Μπήκα δυναμικά σε ένα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο, με εισαγωγές και πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ασχολήθηκα με την διακόσμηση Ξενοδοχείων και σπιτιών παράλληλα με την πρωτεύοντα εργασία μου. Μετά την κρίση, όταν κυρίως στον δικό μας χώρο όλα είχαν πάρει την γνωστή τροπή, πλέον είχα αποκτήσει χρόνο, ασχολήθηκα με τις εναλλακτικές θεραπείες, κυρίως με το REIKI όπου έγινα διδάσκαλος. Είμαι ενεργό μέλος στους LAIOS, έχω διατελέσει πρόεδρος για δύο χρόνια στην λέσχη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και είμαι μέλος στην Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος ( Ε.Λ.Β.Ε.). Η ενασχόληση μου με την συγγραφή με έχει ολοκληρώσει ως άνθρωπο. Έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα και αυτό με καθιστά ευτυχισμένη.

Τα στοιχεία των βιβλίων:

«Ο Χορός της Μοίρας»
Εκδόσεις: ΕΝΤΟΣ
Συγγραφέας: Συκιώτη Έφη
Κατηγορία: Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2017
Σελίδες: 264
Διαστάσεις: 14Χ21
ISBN: 978-960-6140-00-6

«Σαν επισκέπτες περαστικοί»
Εκδόσεις: ΠΗΓΗ
Συγγραφέας: Έφη Συκιώτη
Κατηγορία: Αισθηματικά
Σελίδες: 330
Διαστάσεις: 14×21
ISBN: 978-960-626-157-2

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ