Το Φως των Ποιητών-Υπόσχεση ατελείωτη, μιας λύπης, μιας ελπίδας!

Το Φως των Ποιητών-Υπόσχεση ατελείωτη, μιας λύπης, μιας ελπίδας!

Πολυγραφότατος και βραβευμένος. Με συμμετοχή σε εκατοντάδες ανθολογίες, και ποιήματά του να συμπεριλαμβάνονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και να μεταφράζονται στα Ιταλικά. Ο Δρ. Μιλτιάδης Ντόβας, μιλά στο GRTimes.gr για την ποιητική του συλλογή, με τίτλο «Το Φως των Ποιητών».

 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαδοπούλου

 

Κύριε Ντόβα, μιλήστε μου παρακαλώ για την ποιητική σας συλλογή με τίτλο «Το Φως των Ποιητών».

Η ποιητική μου, συλλογή «Το Φως των Ποιητών» είναι η ένατη κατά χρονολογική σειρά έκδοσης, σε επίπεδο Ποίησης, συγγραφική μου, απόπειρα. Το συγκεκριμένο ποιητικό βιβλίο εκδόθηκε και κυκλοφόρησε προ δύο μηνών περίπου από τις εκδόσεις «Verde Publications» (Πράσινες Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου) στην Αθήνα, και ασφαλώς αποτελεί από μέρους μου, ένα ακόμη λιθαράκι συνεισφοράς στην Παγκόσμια Ποίηση και τον Παγκόσμιο Πολιτισμό.

Από ό,τι γνωρίζω, το έργο σας αυτό, έχει βραβευτεί πριν φτάσει στην έκδοση…

Το εν λόγω έργο, θα μπορούσε να ιδωθεί ως ένα «μικρό» τμήμα του «ώριμου» έργου μου, και έχει γραφτεί την περίοδο 2017-2018. Μάλιστα όσον αφορά «Το Φως των Ποιητών» ως ποιητική συλλογή, οφείλω να επισημάνω, ότι πολύ πριν φτάσει στην έκδοση, δύο τουλάχιστον χρόνια πριν, είχε λάβει μέρος στα πλαίσια του «4ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ποίησης Κωνσταντίνος Π. Καβάφης», Διαγωνισμό-Θεσμό όπου διοργανώνουν σε Ετήσια βάση οι International Art Academy και International Art Society, όπου και βραβεύτηκε με το «2ο Δεύτερο Βραβείο» του Διαγωνισμού και το Τιμητικό Βραβείο «ΑΙΣΧΥΛΟΣ» (Διπλή Βράβευση).

Ποιες ήταν οι συνθήκες συγγραφής του έργου;

Οι συνθήκες συγγραφής του εν λόγω έργου, υπήρξαν σαφώς, ευκολότερες σε σχέση με εκείνες των «Κραυγών», αν και πάλι θα μπορούσε να λεχθεί ότι ενυπάρχει το στοιχείο της καθημερινότητας, το οποίο όμως ακόμη κι αυτό, προσπαθώ να αντιμετωπίζω με δημιουργικό τρόπο και με τη λογική, της μετατροπής ακόμη και των όποιων αρνητικών στοιχείων ή/και καταστάσεων σε θετικά.

Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή. Τι περιλαμβάνει;

Το «Φως των Ποιητών» ως ποιητική συλλογή περιλαμβάνει είκοσι εννέα μεσαία ή/και μεγάλα ποιήματα. Απ’ τα εν λόγω ποιήματα τα είκοσι τέσσερα είναι ποιήματα σε ελεύθερο στίχο, ενώ τα πέντε είναι ομοιοκατάληκτα.

Κύριε Ντόβα, ποιος είναι ο χαρακτήρας και το είδος της συλλογής αυτής;

Όσον αφορά το χαρακτήρα και το είδος της ποιητικής συλλογής, θα τη χαρακτήριζα πολυθεματική, με έντονο όμως και πάλι το βιωματικό και το ερωτικό στοιχείο. Μέσα απ’ τις σελίδες της εν λόγω ποιητικής συλλογής, θα μπορούσε να λεχθεί ότι ξεπηδάνε δυναμικές εικόνες, βιώματα, πλήθος συναισθημάτων, σκέψεις, αλλά και όνειρα. Συνεπώς και «Το Φως των Ποιητών», όπως και οι «Κραυγές» άλλωστε θα μπορούσε να λεχθεί ότι προβάλλει ως ένα έργο διττής παράλληλης έκφρασης. «Το Φως των Ποιητών» απ’ τη μια προβάλλει ως ένα ποιητικό έργο έρωτα και αγάπης, το οποίο όμως δεν παύει να ενέχει και να χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα κι από τα στοιχεία της αμφισβήτησης και της προσωπικής αναζήτησης. Πρόκειται για ένα έργο, γεμάτο φως, αγάπη, έρωτα, συναίσθημα και συνάμα όνειρα, ιδανικά κι ελπίδα. Όπως κάθε ποιητικό πόνημα «Το Φως των Ποιητών» είναι ένα ταξίδεμα. Ένα ταξίδεμα σ’ ένα κόσμο που υπερβαίνει τις λύπες και τηρεί της υποσχέσεις του. Υποσχέσεις, οδηγός των οποίων δεν είναι άλλος, από το δυναμικό στοιχείο της ελπίδας. Της ελπίδας ότι οι Μούσες θα ξαναζωντανέψουν και θα υπερνικήσουν την όποια καθημερινότητα. Της ελπίδας ότι το φως, η αγάπη κι ο έρωτας θα είναι οι νικητές σε κάθε προσωπική και συλλογική αναζήτηση και αγώνα, μαζί με τη δύναμη που εμπειρικλείουν σε όλες και για όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας τα όνειρα και η πίστη μας σε ιδανικά.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Είναι ένα «ζωντανό» έργο δηλαδή, το οποίο όμως αποτυπώνει αντιθέσεις.

Θα ήταν παράλειψη από μέρους μου, εάν δεν επεσήμαινα παράλληλα και τη δυναμική της φιλοσοφικής σκέψης και της κριτικής ενατένισης που χαρακτηρίζει σε σημαντικό βαθμό το εν λόγω έργο. Ένα έργο που αποτυπώνει φωτιές ελπίδας, ειρήνης, αγάπης κι έρωτα μέσα από ένα πλαίσιο εναλλαγών των δυναμικών στοιχείων της θνητότητας και συνάμα της αθανασίας. Όπως καθετί ζωντανό και «Το Φως των Ποιητών» ως ποίηση ζωής, αποτυπώνει αντιθέσεις. Αποτυπώνει το όμορφο, το λιγότερο όμορφο, αλλά ίσως και το άσχημο ή το δυσάρεστο. Το συγκεκριμένο ποιητικό βιβλίο, είναι ένα έργο που ατενίζει δυναμικά κι αποφασιστικά το μέλλον, αναζητώντας και προσφέροντας παράλληλα Ιθάκη στο ποιητικό ταξίδεμα.

«Το Φως των Ποιητών», φαίνεται – ας μου επιτραπεί το ρήμα –  να προκαλεί τον αναγνώστη. Σε ποια πεδία θα λέγατε ότι τον προκαλεί;

«Το Φως των Ποιητών» είναι πρόκληση, για τον αναγνώστη, πρόκληση ανησυχίας, αναζήτησης, στοχασμού, μα συνάμα και ερωτικής ενατένισης του δημιουργού ως ατομικότητας, αλλά και ως μέλους-εκπροσώπου της συλλογικής συνείδησης των αξιών, των αρχών και των κανονιστικών πλαισίων της εποχής του, τα οποία και συχνά καλείται υπό προϋποθέσεις να υπερβεί. Το «Φως των Ποιητών» είναι ερωτικός λόγος και συνάμα κοινωνικός, φιλοσοφικός και πολιτικός αντίλογος. Ένα έργο-ταξίδεμα στην ουτοπία της αληθινότητας πέραν του χρόνου και του χώρου. Το συγκεκριμένο ποιητικό-βιβλίο είναι έργο ρομαντισμού και συνάμα απόλυτου ρεαλισμού. Του ρεαλισμού της αληθινότητας των ονείρων, των οραμάτων και των ιδανικών μας και παράλληλα ένα έργο ρομαντική-πρόκληση προς τις Μούσες και το θεό Απόλλωνα. Μια ρομαντική-πρόκληση που μέσα απ’ την ποίηση και εν είδει ποιητικού-λογοτεχνικού αποτυπώματος του δημιουργού-ποιητή, γιγαντώνει κι ανυψώνει το συναίσθημα, πλημμυρίζοντας τον κόσμο μας με έρωτα, αγάπη και φως.

Βιογραφικό

Ο Δρ. Μιλτιάδης Ντόβας γεννήθηκε το 1972 στα Γιάννενα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Παιδαγωγική. Είναι δε, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Συνέγραψε πέραν της διδακτορικής διατριβής του, η οποία τιτλοφορείται: «Ο Νέος Ανθρωπισμός στο έργο του Γιάννη Ιμβριώτη-Αξιολογικό σύστημα και φιλοσοφική προβληματική», και βραβεύτηκε ήδη τρις, φιλοσοφικά και ιστορικά δοκίμια, παραμύθια, τέσσερεις χιλιάδες πεντακόσια ποιήματα, εννέα χιλιάδες χαϊ-κού και τρίστιχα και δύο έπη. Δημοσίευσε οκτώ ποιητικές συλλογές. Συμμετείχε σε εκατοντάδες ανθολογίες. Ποιήματά του, δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ποίηση του Δρ. Μιλτιάδη Ντόβα μεταφράστηκε στα Ιταλικά. Έτυχε πολλών βραβεύσεων (περί τις πεντακόσιες).

Είναι τακτικό μέλος:

Της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Δ.Ε.Ε.Λ) της οποίας και τυγχάνει εκπρόσωπος εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου για την περιοχή της Ηπείρου.
Της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.)
Της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας.
Της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ).
Της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος ( Ε.Λ.Β.Ε).
Του Ελληνικού Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ)
Του Ομίλου UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
Της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, της οποίας και τυγχάνει εκπρόσωπος για την περιοχή των Ιωαννίνων.
Του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (Π.Ε.Σ.Ε.Α).
Της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ), η οποία του έχει απονείμει και τον τίτλο του διακεκριμένου μέλους, της HCCMA και πολλών άλλων λογοτεχνικών, καθώς και επιστημονικών ενώσεων, καθώς και οργανισμών.

Διετέλεσε, αλλά και συμμετέχει ως μέλος κριτικών επιτροπών σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, καθώς και επιστημονικά συνέδρια. Είναι δε, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περάματος «ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ». Στο project «Μόνιμη διαδικτυακή φιλοξενία έργων των δημιουργών του γραπτού λόγου» του «Τυπολόγου» δημοσιεύονται τα εξής ποιήματα του Δρ. Μιλτιάδη Ντόβα: «Ελπίδα», «Κουστωδία», «Το φως των ποιητών».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ