Το «όγδοο θαύμα» του Χρήστου Αμβαζά

Το «όγδοο θαύμα» του Χρήστου Αμβαζά

Το κείμενο αυτό, υποτίθεται, ότι θα ήταν μια παρουσίαση βιβλίου, γραμμένη από τον ίδιο τον συγγραφέα, ειδικά για το GRTimes.gr. Όμως ο ίδιος ο συγγραφέας όμως, είχε διαφορετική άποψη…

 

Του Χρήστου Αμβαζά – Συγγραφέα, μέλους της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), με την – ελάχιστη – συνδρομή, της Κατερίνας Παπαδοπούλου

 

Του άρεσε, λέει, η κουβέντα που είχαμε σε προηγούμενη συνέντευξη που κάναμε, και ήθελε να γίνει έτσι. Ειδικά για το GRTimes.gr όμως και πάλι. Μάλιστα, την εισαγωγή, την έγραψε μόνος του! Ποια είμαι εγώ, που θα χαλάσει χατίρι στον εξαιρετικό και ευρηματικό Χρήστο Αμβαζά, που απλώνει τις «Ιστορίες στα μανταλάκια»; Έτσι, το κείμενο που ακολουθεί, το γράψαμε κατά κάποιον τρόπο…μαζί! Και λόγω καραντίνας από τηλεφώνου!

Αγαπητή κυρία Παπαδοπούλου σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δώσατε να παρουσιάσω ένα από τα βιβλία μου, αλλά με φέρατε και σε πολύ δύσκολη θέση. Αισθάνθηκα σαν φτωχός πατέρας που έχει μόνο μία σοκολάτα και δεν ξέρει σε ποιο από τα δέκα παιδιά του να τη δώσει. Ελαφρά τη καρδία, θα τη δώσω στο μικρότερο. Στο νεότερο εννοώ, σ’ αυτό που έχω γράψει πρόσφατα.

Ποιο βιβλίο σας είναι αυτό;

Ο γενικός τίτλος είναι «Ιστορίες στα μανταλάκια». Περιλαμβάνει μερικές ιστορίες, τελείως ανεξάρτητες η μία από την άλλη, χωρίς καμιά συνέχεια, χωρίς συνοχή. Μερικές από αυτές έχουν σαν κοινό γνώρισμα το ότι προέρχονται από προσωπικά μου βιώματα. Είναι οκτώ ιστορίες, όσες και τα θαύματα του κόσμου.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Μα…

Σας παρακαλώ μη με διακόπτετε. Η ένστασή σας μάλλον θα προέρχεται από το πλήθος των θαυμάτων, και είναι μια ένσταση που μου έχει διατυπωθεί από αρκετούς. Όταν έκανα μια ανάρτηση του βιβλίου στο Facebook, κάποιοι αντέδρασαν. «Μα καλά βρε αμόρφωτε δεν ξέρεις ότι τα θαύματα του κόσμου είναι επτά;» μου είπαν. Μάλλον δεν θα είχαν διαβάσει κανένα από τα βιβλία μου. (Η κυρία Παπαδοπούλου ξεροβήχει. Μάλλον σαν ένδειξη αμφισβήτησης).

Να δούμε τις ιστορίες μια προς μια;

Γιατί όχι; Σας είπα ότι μερικές προέρχονται από προσωπικά μου βιώματα, αλλά δεν λείπει και η μυθοπλασία. Έτσι λοιπόν για την κάθε μία θα βάζω ένα βαθμό -από 0 μέχρι 10- στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα.

 

 

 

Σύμφωνοι.

Η 1η ιστορία: «Μαρίκα η Μουχαμπέτισσα».
Μυθοπλασία 9. Πραγματικότητα 1.
Το μόνο πραγματικό σ’ αυτή την ιστορία είναι η Μαρίκα, που ήταν μια λογού συμφοιτήτριά μου. Έλεγε, έλεγε, έλεγε· συνέχεια. Αυτά που έλεγε όμως ήταν τόσο ελκυστικά, τόσο όμορφα ειπωμένα, που η κάθε λέξη της, η κάθε φράση ήταν μια καραμέλα να την πιπιλίσουν τα αφτιά της παρέας.

Η 2η ιστορία: «Μετά… και λίγο πριν»
Μυθοπλασία 6. Πραγματικότητα 4.
Είναι οι αφηγήσεις μιας παρέας ηλικιωμένων. Τα απραγματοποίητα όνειρα που τελικά πραγματοποιούνται «μετά», όταν πλέον είναι αργά, αλλά… ποτέ δεν είναι αργά.
Η 3η Ιστορία: «Σεβασμός της ξένης ιδιοκτησίας»
Μυθοπλασία 0. Πραγματικότητα 10.
Ένας σκύλος με αρχές διδάσκει. Είναι ο σκύλος που για 13 χρόνια υπήρξε ο πιο πιστός σύντροφός μου, 2ος μετά τη γυναίκα μου. Θέλω να παραθέσω τον επίλογο της ιστορίας. «Ο Μπάκυ (ο σκύλος) έζησε δέκα τρία χρόνια, δηλαδή κοντά στις τέσσερεις χιλιάδες επτακόσιες μέρες. Η κάθε μέρα του ήταν και ένα, τουλάχιστον ένα, αξιοσημείωτο συμβάν ένα happening. Αν θα επιχειρούσα να γράψω τη «βιογραφία» του Μπάκυ θα χρειαζόμουν τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες σελίδες. Δυστυχώς ούτε τόσο χαρτί διαθέτω, αλλά οι μέρες μου… σίγουρα δεν μου φτάνουν. Έτσι λοιπόν μερικοί «άνθρωποι», θα στερηθούν ηθικά διδάγματα αγάπης, αφοσίωσης, αυταπάρνησης και πολλά άλλα μαθήματα από έναν «σκύλο».

Μα είναι δυνατόν; ‘Ένας σκύλος να διδάσκει;

Πιστεύω ότι το σκυλί είναι το πλέον ευφυές τετράποδο. Ένα πλάσμα που διέπεται από αρχές και έχει αισθήματα και συναισθήματα. Αρχές και συναισθήματα άγνωστα σε αρκετούς ανθρώπους.

Οι επόμενες ιστορίες;

Βλέπω πως ο χρόνος μας κονταίνει, γι’ αυτό μερικές ιστορίες θα τις περάσω τελείως επιγραμματικά. Είναι ιστορίες… να έτσι, για να περνάει η ώρα, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Πάμε λοιπόν.

Η 4η Ιστορία: «Η Λαΐδα» είναι 100% Μυθοπλασία
Η 5η Ιστορία «Ένα μήλο τότε, ένα μήλο τώρα» … ουδέν σχόλιο.
Η 6η Ιστορία: «Ο κοσμοκράτορας».
Μυθοπλασία 0. Πραγματικότητα 10.
Ένα γεγονός που το βίωσα στα τριάντα μου χρόνια. Δεν το ξέχασα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είναι κάτι σαν εμβόλιο στην επιδημία της πλεονεξίας.
Ο κοσμοκράτορας είναι ένας γέρος βοσκός που δεν ξεμάκραινε ποτέ του από τον τόπο που γεννήθηκε. Θεωρώ πως μόνο με ένα απόσπασμα μπορεί να αποδοθεί η έννοια του «κοσμοκράτορα».
«Καθώς καθόμουν δίπλα του (στην κορυφή ενός λόφου που έβλεπε στη θάλασσα) τον ρώτησα:
«Και πως ξέρεις πως είμαι πρωτευουσιάνος;»
«Εμ πως για! Εψέ στον καφενέ ρώτησα και έμαθα «Τι είναι Αθήνα ορέ παιδιά;» και μου πανε. Και τι θαρρείς; Θαρρείς πως έχει μυστικά από μένα ο κόσμος κι’ ο ντουνιάς. Όλα τα ξέρω. Όλα απλωμένα εδώ μπροστά μου είναι. Τήρα». Και λέγοντας «τήρα», άπλωσε τα δύο του χέρια μαζί, το ένα δεξιά το άλλο ζερβά λες και ήθελε να αγκαλιάσει όλον τον ουρανό και όλο το πέλαγο που ξανοιγόταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου.
Άκουσα την παρότρυνσή του «τήρα» και προσπάθησα να σκλαβώσω με τα μάτια μου την εικόνα που μου έδειχνε. Κάτι που όμως δεν κατάφερα. Τόση απεραντοσύνη, τόση γαλήνη και τόσο γαλάζιο δεν χωράνε σε μια ματιά.

Ο ήλιος, καμίνι καλοκαιριάτικο, κόντευε να μεσουρανήσει. Καταγάλανος ο ουρανός ούτε ένα συννεφάκι δεν φαινόταν πουθενά. Η θάλασσα, γαλάζια ήρεμη, στραφτάλιζε στο φως του ήλιου. Μόνο ένα ξερονήσι στο βάθος, δεξιά στην άκρη, εκεί κοντά που τέλειωνε ο ορίζοντας, εκεί που θάλασσα και ουρανός γινόταν ένα· ένα ξερονήσι σαν παραφωνία στην απεραντοσύνη.

Κάτω κοντά στην ακτή με τα βράχια, μερικά σημαδάκια γυρόφερναν στον ουρανό.
«Γλαροπούλια», μου εξήγησε ο γέρος. «Παιδιά του νερού και του αέρα. Γιοι της θάλασσας και τ’ ουρανού».
Τα μάτια μου δεν χόρταιναν να βλέπουν και στη στιγμή κατάλαβα γιατί τα μάτια του γέρου είχαν τόσο πολύ γαλάζιο. Όλη η θάλασσα κι’ όλος ο ουρανός πλέανε μες στα μάτια του». Και ο επίλογος της ιστορίας: Τα χρόνια πέρασαν. Τότε ήμουν νέος, μα από τότε αναρωτιέμαι: «Πόσα πολλά ή πόσα λίγα χρειάζεται ένας «κοσμοκράτορας»;».

Η 7η Ιστορία: «Η μετάβαση».
Μυθοπλασία 5. Πραγματικότητα 5.
Η πραγματικότητα αυτής της ιστορίας είναι βιώματα και γνώσεις από την πενταετή παραμονή μου στη Σαουδική Αραβία. Στο λίκνο του Ισλάμ. Είναι το απαύγασμα της έννοιας του φεμινισμού, από την ανάποδη όμως.
Η 8η Ιστορία: «Η ζωή εν γράφω».
Μυθοπλασία 5. Πραγματικότητα 5.
Αναφέρεται στη ζωή ενός συγγραφέα, που τελικά κατάφερε από την αφάνεια να βγει στην επιφάνεια.

Άλλα βιβλία σας;

Αρκετά. Δύο αστυνομικά. Η «Ζωζώ», σας είπα χθες γι΄ αυτό. Ένα προφητικό, που καλά είναι να μη συμβεί. Μια τετραλογία με φανταστικές μάλλον αστείες ιστορίες. Μια τριλογία με κάμποση ψυχολογία. Τρία κοινωνικά. Ένα ψυχολογικό που φέρνει και λίγο σε πορνό και… ίσως να μου διαφεύγει και κανένα.

Διαπιστώνω για άλλη μια φορά, πως έχετε πολύ πλούσια γκάμα γραφτών.

Δυστυχώς έτσι είμαι: Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω που λένε.
Σας ευχαριστώ για μια φορά ακόμη για την επικοινωνιακή ευκαιρία που μου δώσατε και… να μη χαθούμε. Εντάξει;

Σας υπόσχομαι: Δεν θα χαθούμε.

 

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Αμβαζάς γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1945. Δεν είναι κάτοχος κανενός πτυχίου Φιλοσοφικής ή Φιλολογικής Σχολής. Το μόνο πτυχίο που κατέχει είναι αυτό του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού που είναι τελείως άσχετο με τη συγγραφική του δραστηριότητα. Το εργασιακό του αντικείμενο ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή Συστημάτων Αυτοματισμού για τη Βιομηχανία. Στον τομέα αυτόν διέπρεψε.

Οι ανά τον κόσμο Βιομηχανίες που έστησε, λειτουργούν και παράγουν δεν είναι καθόλου λίγες. Λόγω του επαγγέλματός του, ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Η Ευρώπη, η Ασία, η Αφρική, η Νότια Αμερική, η Μέση Ανατολή, και άλλες περιοχές, φιλονικούν για το «ποια τον φιλοξένησε περισσότερε ημέρες», αλλά μάλλον κερδισμένη είναι η Ελλάδα, η πατρίδα του, αφού κι’ αυτή δεν στερήθηκε καθόλου τις τεχνικές του υπηρεσίες.

Πλημμυρισμένος από εντυπώσεις, εικόνες και εμπειρίες, ξεκίνησε, πριν από δέκα χρόνια περίπου, να γράφει, αποκλειστικά και μόνο για να καλύψει προσωπικές του ανάγκες έκφρασης. Τα βιβλία του είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα, κατανοητή και απευθύνονται σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό. Στο κοινό του μέσου αναγνώστη. Τα έργα του έχουν αποσπάσει καλές κριτικές από ανθρώπους του λόγου και της τέχνης. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βόρειου Ελλάδος Ζει με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη. Είναι πατέρας δύο παιδιών.

***Όποιος θέλει να διαβάσει Χρήστο Αμβαζά, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του συγγραφέα και να διαλέξει ένα βιβλίο του. Κάνοντας «κλικ» στο βιβλίο πηγαίνει στην επιμέρους σελίδα του βιβλίου. Εκεί θα δει σε ποιους ιστότοπους είναι ανεβασμένο και μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν. Ο ίδιος ο συγγραφέας συνιστά συγκεκριμένους ιστότοπους για βιβλία σε μορφή EPUB και για βιβλία σε μορφή PDF. Ακόμη, πιο απλά, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να του στείλει ένα μήνυμα, πάλι μέσα από την ιστοσελίδα του, και να του κάνει την τιμή – όπως λέει ό ίδιος – να του το στείλει εκείνος, πάλι δωρεάν.

Δείτε περισσότερα:

Ποιοι είναι ο τρελός, η χήρα και ο παπά-Σωτήρης του Χρήστου Αμβαζά;

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19:0023/11

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες κρούσματα σε θεραπευτήριο Κοινωνία ,Περιφέρειες ,Σημαντικά

18:5023/11

ΥΝΑΝΠ: Στα 55 εκατ. ευρώ η συνολική στήριξη της ακτοπλοΐας για το 2020 Ναυτιλία

18:4023/11

Δραματικό διάγγελμα Λεβέν: Η Σουηδία δοκιμάζεται από την πανδημία Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:3523/11

Χαρδαλιάς: Οι γιορτές πλησιάζουν αλλά το διακύβευμα είναι η υγεία Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:3223/11

Παπαευαγγέλου: Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται για 1-2 εβδομάδες Επικαιρότητα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:3023/11

Κατάταξη 1.600 ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2021 Ελλάδα ,Κοινωνία

18:2323/11

Κορωνοϊός: 300 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – 252 στην Αττική Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:2023/11

ΚΚΕ για εισαγγελική έρευνα μετά το Πολυτεχνείο: Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση Κόμματα

18:1723/11

“Έπεσε” το site του ΕΟΔΥ λίγο πριν την ανακοίνωση των κρουσμάτων (ΦΩΤΟ) Επικαιρότητα ,Κορωνοϊός ,Τεχνολογία

18:1023/11

ΕΚΠΑ-κορωνοϊός: Πώς εντοπίζεται το ιικό φορτίο στα λύματα Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

18:1023/11

Η UNICEF θα διανείμει 2 δισ. δόσεις εμβολίων στις φτωχές χώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:0923/11

Β. Κικίλιας: Αυτονόητο ότι το άνοιγμα δεν θα έρθει τέλος του μηνός Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

18:0023/11

Δείτε LIVE την ενημέρωση για τον κορωνοϊό Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

17:5023/11

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 49χρονου για εκκρεμή διωκτικά έγγραφα Θεσσαλονίκη

17:4023/11

ΣΥΡΙΖΑ: Ζούμε την επίταξη του δημοσίου προς όφελος ιδιωτών Πολιτική

17:4023/11

Κορωνοϊός: 1.388 νέα κρούσματα – Νέα αύξηση σε διασωληνωμένους Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

17:3023/11

ΠΟΦΕΕ: Είμαστε οι νοσηλευτές της οικονομίας- Πεθαίνουν συνάδελφοι Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:2023/11

Έρευνα για τις νεκρές πτεροφάλαινες Διεθνή

17:1023/11

Γιαμαρέλλου: Συνεχίζω και κοινωνώ κανονικά Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

17:0023/11

Παρέμβαση δημάρχου Θέρμης στη ΔΕΔΔΗΕ Δήμοι

16:5023/11

Λαμπρούλης: Να απαλλαγώ από αντιπρόεδρος της Βουλής και να συνδράμω ως γιατρός Βουλή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

16:4023/11

Ν. Κεραμέως: Ο πρωθυπουργός και οι ειδικοί θα αποφασίσουν για τα σχολεία Ελλάδα ,Παιδεία ,Πολιτική

16:3523/11

Κορωνοϊός: Σε προληπτική καραντίνα Θεοχάρης – Κόνσολας Κορωνοϊός ,Πολιτική

16:3423/11

Πράσινο φως για τους διαγωνισμούς της ΛΑΡΚΟ Επιχειρήσεις

16:3023/11

Δωρεά υπερηχοκαρδιογράφου από την ΕΚΕ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

16:2523/11

Θεσσαλονίκη: «Βροχή» τα πρόστιμα σε λαϊκές αγορές για μη χρήση μάσκας Β.Ελλάδα ,Κορωνοϊός

16:2023/11

Λάρισα: Συνελήφθη 33χρονος για πορνογραφία ανηλίκου Ελλάδα ,Κοινωνία

16:1023/11

Η Lidl Ελλάς κάνει και φέτος τις γιορτές ξεχωριστές Επιχειρήσεις

16:0723/11

Θεσσαλονίκη: Εφημερία με γεμάτες ΜΕΘ – Μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

16:0423/11

Επίσκεψη Κοντοζαμάνη στη νέα ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Νίκαιας (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

16:0423/11

Πολυτεχνείο: Εισαγγελική έρευνα για τις εκδηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 Πολιτική ,Σημαντικά

16:0023/11

Απεργία στα ΜΜΜ: Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Πέμπτη Κοινωνία

16:0023/11

Enterprise Greece: Έως 30/11 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα εξωστρέφειας Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Τεχνολογία

15:5023/11

Θεσ/νίκη: Έκλεψαν κινητό από 28χρονο στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκη

15:4623/11

Νέα Μαγνησία: Λήξη συναγερμού στην Πυροσβεστική Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:4023/11

Παρέμβαση Τζόνσον στις συνομιλίες για το Brexit Διεθνή

15:3723/11

Γ.Γ Υπηρεσιών Υγείας: Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός

15:3023/11

Στοίχημα: Κρίσταλ Πάλας με κάλυψη και γκολ στο 1.87 Αθλητισμός

15:2623/11

ΟΑΣΘ: Πρώτο θύμα του covid, 62χρονος υπάλληλος Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

15:2023/11

Bloomberg: Ο Άντονι Μπλίνκεν θα είναι ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μπάιντεν Οικονομία

15:1223/11

Πρόσθετα δρομολόγια για ’57’ – Υπηρεσιακό Παπανικολάου Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:1023/11

Έλαβε νέα προθεσμία για να απολογηθεί ο Σύρος τζιχαντιστής Ελλάδα

15:0323/11

EMA: Πότε θα αδειοδοτηθούν τα πρώτα εμβόλια Κορωνοϊός ,Σημαντικά

15:0023/11

ΕΑΕ: Να αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος των τεστ COVID-19 των καρκινοπαθών Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:5323/11

Θεσ/νίκη: Πρόστιμα 70.000 ευρώ για μη τήρηση μέτρων από τη δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

14:5023/11

Θεσσαλονίκη: Επικοινωνία της ΠτΔ με διοικητές νοσοκομείων Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:4623/11

Θεσσαλονίκη: Στα… χαρτιά η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

14:4023/11

Ρόδος: Ένας νεκρός σε ναυάγιο ταχύπλοου που μετέφερε αλλοδαπούς Ελλάδα ,Κοινωνία

14:3023/11

Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Το τελικό ξεκαθάρισμα» του Γιάννη Μπελενιώτη Κοινωνία ,Πολιτισμός

14:2323/11

Τραγωδία στην Καλλικράτεια: Νεκρός 29χρονος σε τροχαίο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

14:2023/11

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενισχύει το ΕΣΥ Ελλάδα ,Πολιτική ,Υγεία

14:1523/11

Σαρρής: Ο covid δεν επηρέασε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:1023/11

Έφυγε από τη ζωή ο εθελοντής διασώστης Σάκης Σωτηράκης Κοινωνία

14:0823/11

Ξεπέρασαν τα 1.000 τα απολύτως νόμιμα σωματεία στο μητρώο της ΓΓΑ Αθλητισμός ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:0323/11

Αίτημα να μην επιστραφούν οι Επιστρεπτέες 4&5 Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

14:0023/11

ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα μετρά 100 νεκρούς τη μέρα και ο κ. Γεωργιάδης πανηγυρίζει Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:5123/11

Μέρισμα 42,1 εκατ. στο ελληνικό δημόσιο από την ΕΕΣΥΠ Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

13:4523/11

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Κίσσαβο (ΦΩΤΟ) Ελλάδα

13:4023/11

Σιούλης: Περιμένουμε μεγάλο αριθμό θανάτων τις επόμενες μέρες (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:3023/11

Ο… πελάτης ήταν αστυνομικός- Στη «φάκα» διακινητής ναρκωτικών Κοινωνία

13:2123/11

Πέτσας: Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή Διεθνή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

13:1723/11

Πέτσας: Κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ στην Aegean Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:1423/11

Πέτσας-Κορωνοϊός: Μόνο 8 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:1223/11

Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Φωτιά στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:0823/11

Koντοζαμάνης: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

13:0623/11

Πέτσας: Αυξημένοι θάνατοι και διασωληνωμένοι τις επόμενες ημέρες Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:0023/11

Με τα τρίποντα στη Βιτόρια Αθλητισμός

12:5923/11

Μπιτζάνη: Οι κλίνες ΜΕΘ που αδειάζουν γεμίζουν αμέσως (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:4523/11

Νέοι κορωνοϊοί σε νυχτερίδες φυλαγμένες σε καταψύκτες εργαστηρίων Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

12:4123/11

Στεφανής: Εντός της εβδομάδας έτοιμη η κινητή μονάδα στο 424 ΓΣΝΕ (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

12:3223/11

Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στο Πανόραμα Θεσσαλονίκη

12:3223/11

ΣΕΠΕΕ: Οι μεγάλοι της ένδυσης το 2019- πρώτη η ΒSB Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Οικονομία

12:3023/11

LIVE η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στ. Πέτσα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:2423/11

EEΘ: Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμούς- επιχειρηματικότητας Θεσσαλονίκη ,Οικονομία ,Παιδεία

12:1523/11

Κορωνοϊός: Οι 11 περιοχές που θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid tests του ΕΟΔΥ Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:1423/11

ΣΒΕ: Κατάρτιση εργαζομένων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

12:0523/11

Ε.Ο Θεσ/νίκης-Σερρών: Το ατύχημα έφερε διακοπή κυκλοφορίας και εκτροπές Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

12:0123/11

Σαρηγιάννης: Τον Ιανουάριο το 3ο κύμα της πανδημίας (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:0023/11

Μάνη: Κάηκε ζωντανή, ενώ προσπαθούσε να κάψει χόρτα Ελλάδα ,Κοινωνία

12:0023/11

«Όρθιος, σε δημόσια θέα» της Χρύσας Παπαδοπούλου Πολιτισμός

11:5223/11

Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Διεθνή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

11:4523/11

Θρήνος στις Σέρρες για τον θάνατο 25χρονου από κορωνοϊό Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:4323/11

Θεσ/νίκη: Στο 424 ΓΣΝΕ ο Υφ. Άμυνας- Επιθεώρηση στην κινητή μονάδα Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

11:3023/11

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων Ελλάδα ,Κοινωνία

11:1523/11

Ηράκλειο: Πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα σκυλί Ελλάδα ,Κοινωνία

11:0023/11

Χανιά: Εντοπίστηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη Ελλάδα

10:5623/11

Ιερώνυμος: Παραμένει σε σταθερή κατάσταση στον «Ευαγγελισμό» Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:4923/11

Κορωνοϊός: Παίρνει εξιτήριο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:4523/11

Ο ΠΟΥ συνεχίζει την έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:3023/11

Αστυνομική επιχείρηση σε κτίριο της Ζαΐμη στα Εξάρχεια Ελλάδα ,Κοινωνία

10:2423/11

Κορωνοϊός: 1.004 ασθενείς κατέληξαν τον Νοέμβριο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:2323/11

Γεωργιάδης: Δύσκολα θα ανοίξει η εστίαση- Μας κυβερνά ο ιός Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:1523/11

Κορωνοϊός-Γερμανία: Στα 10.864 τα νέα κρούσματα – 90 θάνατοι Διεθνή ,Κορωνοϊός ,Χωρίς κατηγορία

10:0723/11

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο μετά τον κόμβο Πυλαίας-Πανοράματος Θεσσαλονίκη

10:0023/11

Interview: Το 64,2% θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

09:5123/11

Εξετράπη φορτηγό που μετέφερε ζώα στην Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Σερρών Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

09:4523/11

Σοκ στη Μάνη: Σκότωσε τη 44χρονη σύζυγό του μπροστά στα παιδιά τους Ελλάδα

09:3023/11

Σύψας: Ξεχνάμε οριστικά το 30 Νοεμβρίου για άρση lockdown (VIDEO) Ελλάδα ,Κορωνοϊός

09:2123/11

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο της Οξφόρδης Διεθνή ,Κοινωνία ,Υγεία

09:1523/11

Οικονομία: Σήμερα η παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης Ελλάδα ,Οικονομία

09:0023/11

Τουχτίδης: Το 50% των διασωληνωμένων δεν επιβιώνει Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:4523/11

Παγώνη: Απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Υγεία

08:3023/11

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Από σήμερα οι πληρωμές Οικονομία ,Πολιτική

08:1523/11

Θεσ/νίκη: Ανάληψη ευθύνης για εμπρηστική επίθεση σε IX στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκη

08:0023/11

Ανησυχεί η Μέρκελ για την παροχή εμβολίου στις φτωχότερες χώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

07:4523/11

«Αgora East»: Με την «Ergon» για ψώνια με θέα στα ηλιοβασιλέματα του Θερμαϊκού Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

07:3123/11

Πολύωρη διακοπή ρεύματος στις Συκιές Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3023/11

Πιερία: «Φρένο» στην έκτακτη ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

07:1523/11

Διατροφή και παιδί: Μερικές ιδέες για υγιεινά πρωινά στο σπίτι Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

07:0523/11

Εργασίες συντήρησης στην 17η Επαρχιακή Οδό Σοχού-Πολυδενδρίου-Ασκού Κοινωνία ,Περιφέρειες

07:0323/11

Ανακατασκευή οδοστρώματος στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανίων Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Περιφέρειες

07:0123/11

Την Πέμπτη έτοιμο το κινητό νοσοκομείο στο 424 ΓΣΝΕ (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

07:0023/11

Ο καιρός σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου Κοινωνία ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ