«Το Πολυτιμότερο Αγαθό» του Χαράλαμπου Ιορδανίδη στο GRTimes.gr

«Το Πολυτιμότερο Αγαθό» του Χαράλαμπου Ιορδανίδη στο GRTimes.gr

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, επιστήμονας, και λάτρης της λογοτεχνίας. Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης, μιλά στο GRTimes.gr για το βιβλίο του με τίτλο «Το Πολυτιμότερο Αγαθό». Μια ιστορία, γεμάτη αγάπη αλλά και ανατροπές καθώς μέρος της, περιλαμβάνει εικόνες και σκηνές σαν από κινηματογραφική ταινία…

 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαδοπούλου

 

Κύριε Ιορδανίδη, από πότε ασχολείστε με το βιβλίο και τη συγγραφή;

Το βιβλίο και η συγγραφή ήταν κάτι που είχα πάντοτε μέσα στο μυαλό μου από νεαρή ηλικία άλλα οι διάφορες συγκυρίες και εργασιακές υποχρεώσεις δεν μου το είχαν επιτρέψει μέχρι το 2014. Σε ηλικία περίπου 34 χρονών έγινε η αρχή όπου και είχα ξεκινήσει να γράφω το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «Το Πολυτιμότερο Αγαθό», χωρίς να έχω καμιά απαίτηση ή να γνωρίζω ούτε ακόμα εάν θα εκδοθεί. Το μόνο που γνώριζα ήταν ότι ήθελα να γράφω γιατί ήταν κάτι που με ευχαριστούσε και με έκανε να νιώθω δημιουργικός. Κάπου στην πορεία και χωρίς να το περιμένω μου ζητήθηκε προς μεγάλη μου χαρά από έναν ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο του εξωτερικού (Lambert Academic Publishing), η έκδοση του αντικειμένου της μεταπτυχιακής μου διατριβής σαν επιστημονικό βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά από τέσσερα χρόνια, εκδόθηκε και «Το Πολυτιμότερο Αγαθό» από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Πως θα περιγράφατε της μέχρι τώρα συγγραφικής σας πορείας;

Όπως είχα πει και στην πρώτη παρουσίαση του λογοτεχνικού μου βιβλίου, την όλη διαδρομή της μέχρι τώρα συγγραφικής μου πορείας θα την περιέγραφα σαν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο νύχτα με τα φώτα να φωτίζουν μόλις δύο μέτρα παρακάτω. Χωρίς να γνωρίζω καθόλου τι θα ακολουθούσε, έπειτα από τέσσερα χρόνια είχε ολοκληρωθεί μια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων παρόλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες της διαδρομής. Μια έκφραση που συνηθίζω να λέω είναι ότι όταν αγαπάς κάτι και δουλεύεις πάνω σε αυτό, στο τέλος είναι σίγουρο ότι θα το πετύχεις όσο δύσκολο και εάν είναι. Όση ανηφόρα και εάν έχεις στο διάβα σου, στο τέλος θα κοιτάς την όμορφη θέα από ψηλά αρκεί να το αγαπάς και να πιστεύεις σε αυτό.

Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο διακριτά μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελεί μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο νέους, τους κεντρικούς ήρωες τον Ιάσωνα και την Έλενα. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει μια μεγάλη ανατροπή, είναι γεμάτο από εικόνες και σκηνές σαν από κινηματογραφική ταινία και διαδραματίζεται σε ένα παραστρατιωτικό στρατόπεδο συγκεντρώσεως όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών από μια εγκληματική οργάνωση. Οι κεντρικοί ήρωες θα περάσουν μέσα από πολλά δεινά και κακουχίες με μοναδικό εφόδιο την αγάπη τους, την πίστη τους στον Θεό και ένα όραμα, ένα όνειρο μια καλύτερης ζωής.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Ποιο είναι το βασικό στοιχείο πάνω στο οποίο «στήσατε» την ιστορία;

Στο «Πολυτιμότερο Αγαθό» ήθελα να αναφερθώ στην πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, καθώς όλα στην ζωή μας είναι ανθρώπινες σχέσεις. Καλές ανθρώπινες σχέσεις μας κάνουν ευτυχισμένους και χαρούμενους. Αντιθέτως κακές ανθρώπινες σχέσεις, τοξικές ανθρώπινες σχέσεις μας κάνουν δυστυχισμένους, μας κλέβουν την ευτυχία και την χαρά και είμαι μια κατάσταση από την οποία οφείλουμε να δραπετεύσουμε και να ελευθερωθούμε όπως ακριβώς και οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, ο Ιάσωνας και η Έλενα.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας και τί είναι για εσάς «Το Πολυτιμότερο Αγαθό»;

«Το Πολυτιμότερο Αγαθό» αποτέλεσε για μένα έναν τρόπο έκφρασης. Θα με χαρακτήριζα ως άτομο που έχω την ανάγκη να είμαι δημιουργικός και να εκφράζομαι μέσα από τα βιβλία μου. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να περνάμε μέσω του γραπτού λόγου θετικά μηνύματα όπου βοηθούν εμάς τους ίδιους άλλα και τους αναγνώστες μας. Ο προφορικός λόγος είναι κάτι που έρχεται και παρέρχεται, μια ιστορία όμως μέσω του γραπτού λόγου είναι κάτι που αποτυπώνεται μέσα μας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες στην ζωή μας, ειδικά τώρα και σε αυτήν την δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε όλοι μας, γιατί αυτό είναι κάτι που θα μας ανακουφίσει. Πάντα στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου φροντίζω να λέω «Δόξα τω Θεώ».

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το «αντίδοτό» σας στην καθημερινότητα;

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι το κομμάτι της ψυχικής υγείας όπως και της σωματικής είναι το σημαντικότερο στην ζωή μας. Το κομμάτι της ψυχικής υγείας δεν πρέπει να το θεωρούμε υποδεέστερο, ούτε να το παραμελούμε. Όπως φροντίζουμε το σώμα μας, πρέπει να φροντίζουμε και το πνεύμα και τον εσωτερικό μας κόσμο. Το δικό μου αντίδοτο είναι η αισιοδοξία και η δημιουργική εργασία. Επίσης θεωρώ ότι η πίστη και το να είμαστε κοντά στον Θεό είναι πολύ σημαντικό. Όπως συνηθίζω να γράφω και στα βιβλία μου, μια φράση που μου αρέσει να λέω είναι «άφησε τα προβλήματα και τις δυσκολίες σου στον Θεό με πίστη και Αυτός θα φροντίσει για εσένα». Στο ταξίδι της ζωής δεν μπορείς να πορεύεσαι μόνος σου και χωρίς καπετάνιο. Στο τέλος ή δεν θα βρεις ποτέ τον προορισμό σου ή θα ξεβραστείς σε μια ξέρα.

 

 

Από την παρουσίαση του βιβλίου στο 38o Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Κύριε Ιορδανίδη, υπάρχει αυτό που λέμε έμπνευση;

Η αλήθεια είναι ότι για να κάνεις κάτι καλά πρέπει να το αγαπάς, να έχεις υπομονή, να δουλεύει πολύ πάνω σε αυτό και να μην γίνεται σαν υποχρέωση ή σαν ανάγκη. Αυτό ισχύει για όλα στην ζωή. Την έμπνευση θα την περιέγραφα σαν ένα μοναδικό και πρωτόγνωρο συναίσθημα και για να είμαστε ειλικρινείς δεν μπορείς να την έχεις πάντοτε και κάθε στιγμή της ημέρας.

 

 

Εγώ συνηθίζω να γράφω κυρίως το πρωί. Θυμάμαι όταν έγραφα «Το Πολυτιμότερο Αγαθό» και συγκεκριμένα στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ένιωθα λες και βρισκόμουν μέσα στην ιστορία, σαν να ήμουν ο ήρωας σε μια κινηματογραφική ταινία. Έβλεπα τις σκηνές να περνούν σαν εικόνες μέσα στο μυαλό μου και όταν τις αποτύπωνα στο χαρτί ήταν λες και κάποιος μου τα υπαγόρευε την συγκεκριμένη στιγμή. Το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο που ακόμα και όταν σταματούσα την συγγραφή, η ιστορία έπαιζε ακόμα μέσα στο μυαλό μου.

 

Ο συγγραφέας, υπογράφει το βιβλίο του στην πρώτη παρουσίασή του στη Θεσσαλονίκη

 

Θα τολμήσω να ρωτήσω τι ετοιμάζετε στη συνέχεια…

Εύχομαι ο Θεός να με αξιώσει να γράψω πολλά βιβλία ακόμα και να κυκλοφορήσει σύντομα το καινούργιο μου βιβλίο παρόλες τις δύσκολες αυτές συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε όλοι μας. Αυτή θεωρώ ότι είναι η καλύτερη ευχή για έναν συγγραφέα, να είναι αισθητή η παρουσία του στο χώρο του βιβλίου άλλα και να έχει διάρκεια και αντοχή στο χρόνο.

 

 

 

 

Το περιμένουμε με αγωνία. Καλή επιτυχία!

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

Βιογραφικό

Ο Ιορδανίδης Χαράλαμπος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και έζησε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ Λήμνου, Λευκάδας και Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η αγάπη του για την συγγραφή βιβλίων τον οδήγησε στην έκδοση του πρώτου ακαδημαϊκού του βιβλίου από ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο του εξωτερικού (Lambert Academic Publishing), το 2017.
Το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο, με τίτλο«Το Πολυτιμότερο Αγαθό», εκδόθηκε το 2018 από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη σαν εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό ΑΠΘ. Η συγγραφή βιβλίων παραμένει μια από τις μεγαλύτερες του αγάπες. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.).

Τα στοιχεία του βιβλίου:

Συγγραφέας: Χαράλαμπος Ιορδανίδης
Σελίδες: 256
Διαστάσεις: 14 x 21 cm
Εκδόσεις: Πηγή
ISBN: 978-960-626-059-9

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ