Τουρισμός: Αναμένοντας τους πρώτους Βρετανούς τουρίστες – Στο «πορτοκαλί» η Ελλάδα

Τουρισμός: Αναμένοντας τους πρώτους Βρετανούς τουρίστες – Στο «πορτοκαλί» η Ελλάδα

Μπορεί να δόθηκε από την Βρετανική κυβέρνηση το «πράσινο φως» για άρση της καραντίνας στους Βρετανούς πολίτες που θα ταξιδεύουν σε ‘πορτοκαλί’ χώρες, μέτρο που θα ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου, ωστόσο, προορισμοί που εξαρτώνται κατά μεγάλο ποσοστό από την εν λόγω αγορά, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ικανοποιητικές κρατήσεις. «Η κίνηση τώρα ξεκινάει και οι κρατήσεις έχουν έρθει στο ‘και τέταρτο’» λένε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου σε δημοφιλή ελληνικά νησιά.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Από την ερχόμενη εβδομάδα, ήτοι 19 Ιουλίου 2021, οι Βρετανοί πολίτες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέσω του βρετανικού εμβολιαστικού προγράμματος, θα μπορούν να επιστρέφουν από τα ταξίδια τους στην Αγγλία, δίχως να μπαίνουν σε καραντίνα.

Τα παραπάνω δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για ταξίδια Βρετανών τουριστών σε χώρες και δημοφιλείς προορισμούς που μπορεί να μην έχουν ενταχθεί στην ‘πράσινη λίστα’ -σύμφωνα με το σύστημα ‘φωτεινού σηματοδότη’-, ωστόσο, όταν θα επιστρέφουν στην χώρα τους δεν θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα. Αντιθέτως, θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν διενεργήσει διαγνωστικό τεστ πριν από την πτήση της επιστροφής και μοριακού τεστ κατά τη δεύτερη ημέρα μετά από την άφιξη στην Αγγλία. Επίσης, δεν θα απαιτείται πλέον τεστ και την όγδοη ημέρα μετά από την άφιξη ενώ το συγκεκριμένο μέτρο τίθεται σε ισχύ 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, ύστερα από πολλές πιέσεις, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, έφερε χαμόγελα και συγκρατημένη αισιοδοξία στον κλάδο του τουρισμού, και δη σε ελληνικούς προορισμούς, που, κατά μεγάλο ποσοστό, εξαρτώνται από τη βρετανική αγορά.

Οι πρώτες αφίξεις Βρετανών τουριστών αναμένονται από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου, ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο ‘πορτοκαλί’ εξακολουθεί να βάζει φρένο στην εκτόξευση των κρατήσεων από τη βρετανική αγορά.

Επιπρόσθετα, ο tour operator TUI UK έχει προχωρήσει σε νέες ακυρώσεις πακέτων διακοπών και πτήσεων, έως τις 31 Ιουλίου, επηρεάζοντας και ελληνικούς προορισμούς.

Εμπλεκόμενοι του τουρισμού είναι αφενός συγκρατημένα αισιόδοξοι, παράλληλα όμως είναι και προβληματισμένοι, διότι στις επόμενες αναθεωρήσεις από βρετανικής πλευράς, η εικόνα σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων και των μεταλλάξεων, μπορεί να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Κεφαλονιά – Κρατήσεις στο «και τέταρτο»

Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Επτανήσων, η οποία εξαρτάται από τη Βρετανική αγορά σε ποσοστό που αγγίζει το 70%, έχει πάρει κάποιες κρατήσεις με τις πρώτες αφίξεις Βρετανών τουριστών να πραγματοποιούνται την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου με την Jet2.

Ωστόσο, η TUI UK έχει προχωρήσει σε νέες ακυρώσεις πτήσεων και πακέτων διακοπών έως τα τέλη Ιουλίου, και μεταξύ των προορισμών που συμπεριλαμβάνει στο ακυρωτικό της πρόγραμμα είναι και η Κεφαλονιά.

Αυτή τη στιγμή μόλις το 40% του ξενοδοχειακού δυναμικού του νησιού είναι σε λειτουργία με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 30% – 35%. Είναι κυρίως ξενοδοχεία που δουλεύουν με άλλες αγορές όπως η γερμανική, αυστριακή, ολλανδική, πολωνική (σ.σ. η ξενοδοχειακή υποδομή στην Κεφαλονιά ανέρχεται σε 149 μονάδες).

«Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν κι άλλα ξενοδοχεία, με το υπόλοιπο του Ιουλίου και τον Αύγουστο να κινούνται κάπως καλύτερα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς – Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος

Σ’ ότι αφορά την ιταλική αγορά – δεύτερη πιο δυνατή για την Κεφαλονιά- όπως εξηγεί ο κ. Τιμοθεάτος, «δείχνει μια δυναμική για Ιούλιο και Αύγουστο» ωστόσο αυτό που τον ανησυχεί είναι το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν και κρατήσεις για Σεπτέμβριο, «τώρα παρατηρείται ένα μούδιασμα» λέει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως γενικότερα, δεν φαίνονται κρατήσεις προς τα πίσω, που σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, δεν κερδίζεται η επιμήκυνση της σεζόν.

Τέλος, σχολιάζοντας τις πληρότητες για τη φετινή σεζόν στο σύνολό της, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς – Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος εκτιμάει ότι θα κινηθούν στο 45%-50%.

Υποτονικά και στην Ιθάκη

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ιθάκη, που παρά το γεγονός ότι εκεί δεν κυριαρχεί η βρετανική αγορά, ωστόσο, οι περισσότεροι τουρίστες διακινούνται μέσω του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς.

Μικρότερος αριθμός – κυρίως Δανοί- φτάνουν από το αεροδρόμιο του Ακτίου ενώ σ’ ότι αφορά τις βασικές αγορές του νησιού είναι η Ολλανδία, η Δανία, και λιγότερο η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

Χανιά – Τώρα ξεκινάει η κίνηση

Αισιόδοξος φαίνεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης ο οποίος, παρά το γεγονός ότι η φετινή σεζόν, ουσιαστικά τώρα ξεκινάει, μετά τις 15 Ιουλίου δηλαδή, ευελπιστεί ότι θα πάει καλά ο τουρισμός, έως και τα τέλη Οκτωβρίου.

«Μπορούμε να αισιοδοξούμε, αρκεί να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα σε υγειονομικά ζητήματα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι πρωταρχικός στόχος είναι να παραμείνει η χώρα ως ένας ασφαλής προορισμός, υγειονομικά οχυρωμένος και παρά το γεγονός ότι η χρονιά άργησε να ξεκινήσει, «ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλά» προσθέτει.

Οι πρώτες πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα, από τςι 20 Ιουλίου και μετά, ωστόσο η TUI UK έχει συμπεριλάβει και τα Χανιά της Κρήτης στις ακυρώσεις διακοπών, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων μόνο για πτήσεις και διαμονή, έως τα τέλη Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η νούμερο ένα αγορά για τα Χανιά και μάλιστα την τελευταία εξαετία οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται εντυπωσιακά.

«Το 2019 ήρθαν στα Χανιά 160.000 Βρετανοί και φέτος ξεκινούν στις 20 Ιουλίου» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Γιαννούλης προσθέτοντας ότι Δανία και Σουηδία κινούνται σε καλά επίπεδα (σ.σ. Σουηδία και Νορβηγία είναι η νούμερο δυο αγορά για τα Χανιά), το ίδιο και Πολωνία και Τσεχία.

Σ’ ότι αφορά την ελληνική αγορά, μπαίνουν κρατήσεις, όπου παραδοσιακά από 15 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου, τα Χανιά αποτελούν αγαπημένο προορισμό και για τους Έλληνες. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, έχει ανοίξει το 85% της ξενοδοχειακής δυναμικότητας του νομού Χανίων.

Σαντορίνη – οι ΗΠΑ η έκπληξη της σεζόν

Νούμερο ένα αγορά για αυτή τη σεζόν στη Σαντορίνη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας Αντώνης Ηλιόπουλος «είναι η μεγάλη έκπληξη της σεζόν και είναι η αγορά που θα σώσει τη σεζόν».

Σ’ ότι αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, αγορά η οποία απορροφάει το 30% – 40% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Σαντορίνης, οι πρώτες πτήσεις προς το νησί ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο παρά το γεγονός ότι η καραντίνα των Βρετανών τουριστών κατά την επιστροφή στην χώρα τους έχει αρθεί, οι κρατήσεις είναι πολύ αργές.

«Ο Ιούλιος για τη βρετανική αγορά έχει χαθεί’ πάμε για τον Αύγουστο» αναφέρει με προβληματισμό στο GRTimes.gr ο κ. Ηλιόπουλος, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που μεγάλοι tour operators δεν υλοποιούν τα προγράμματά τους και προχωρούν και σε ακυρώσεις, όπως για παράδειγμα η TUI UK έως τα τέλη του μήνα, «πώς θα ανέβει η κινητικότητα από τη συγκεκριμένη αγορά;» αναρωτιέται ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θήρας.

Σημειώνεται ότι το 85% των ξενοδοχείων του νησιού είναι σε λειτουργία, ενώ υπάρχει πρόβλημα και δεν έχουν ανοίξει εκείνα που είχαν συμβόλαια και all inclusive πακέτα με tour operators όπως η TUI.

Πληρότητες στο 60% – 70%  

Οι πληρότητες στη Σαντορίνη κινούνται στο 60% – 70% και σ’ ότι αφορά τις αγορές, μετά τις ΗΠΑ, δεύτερη είναι η Γαλλία και ακολουθούν Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία.

Η ελληνική αγορά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ενώ σ’ ότι αφορά για επιμήκυνση της σεζόν όπως εξηγεί ο κ. Ηλιόπουλος, «θα εξαρτηθεί εφόσον δεν υπάρχει αρνητική εξέλιξη με την πανδημία και τις μεταλλάξεις’ είναι όμως κάτι μη προβλέψιμο, θα φανεί τον Αύγουστο».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top