Τουρισμός – Νησιά: Πληρότητες στα επίπεδα του 2019 – «Βούλιαξαν» τον Αύγουστο

Τουρισμός – Νησιά: Πληρότητες στα επίπεδα του 2019 – «Βούλιαξαν» τον Αύγουστο

Διανύοντας άλλη  μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, ο ελληνικός τουρισμός όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής, αντέδρασε θετικά, μεταφέροντας ικανοποίηση στους εμπλεκόμενους του τουρισμού, έστω κι αν η σεζόν είναι της «τελευταίας στιγμής». Δημοφιλέστατοι προορισμοί κλονίστηκαν από το μίνι lockdown, ακόμη και με την πιθανότητα των περιοριστικών μέτρων, φάνηκαν όμως ανθεκτικοί. «Η χρονιά ήταν εξαιρετική’ πήγε πολύ καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε» δηλώνουν στο GRTimes.gr φορείς του τουρισμού σε Μύκονο, Πάρο, Νάξο.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Τα επίπεδα της τουριστικής σεζόν του 2019 – μιας χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με τα 33 εκατ. επισκέπτες και τα 19 δις ευρώ σε επίπεδο εισπράξεων- αγγίζουν δημοφιλέστατα ελληνικά νησιά, με τους εμπλεκόμενους του τουρισμού να δείχνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη μέχρι στιγμής πορεία – τουλάχιστον για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο- και δεδομένης της γενικότερης κατάστασης με την πανδημία και τις μεταλλάξεις που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον πλανήτη.

Τα έκτακτα μέτρα και το μίνι lockdown που ανακοινώθηκαν στη Μύκονο στα μέσα Ιουλίου – δηλαδή στην υψηλότατη τουριστική περίοδο- λόγω ανησυχητικής αύξησης κρουσμάτων και υψηλού δείκτη θετικότητας στον κορωνοϊό, έφεραν αφενός απόγνωση και έντονες αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και βεβαίως τους επιχειρηματίες του νησιού, αφετέρου η σχετικά σύντομη άρση τους, ισορρόπησε την κατάσταση, δίχως μεγάλες απώλειες για την οικονομία του τόπου.

Υπενθυμίζεται ότι η Μύκονος είχε μπει σε μίνι lockdown από τις 17 έως τις 26 Ιουλίου και σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν στο κοσμοπολίτικο νησί ήταν απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Μύκονος – πληρότητες στο 99%

Για μια εξαιρετική χρονιά η οποία εξελίσσεται στα επίπεδα του 2019, ίσως και καλύτερα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Διασκέδασης και Εστίασης Μυκόνου (ΣΕΔΕΜ) Γιάννης Θεοχάρης.

«Ο Αύγουστος πήγε εξαιρετικά, πιάσαμε το 99%» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κύριος Θεοχάρης εξηγώντας ότι δεδομένου της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις ο τουρισμός αντέδρασε γρήγορα και τα πήγε πολύ καλά.

«Ας μην ξεχνάμε, ότι τις τελευταίες δυο χρονιές, λόγω κορωνοϊού, οι κρατήσεις είναι της τελευταίας εβδομάδας» αναφέρει ο κ. Θεοχάρης πρόεδρος του ΣΕΔΕΜ, ο οποίος διατηρεί και ξενοδοχείο στο νησί.

Σχετικά με τον Σεπτέμβριο, υπάρχει μια μείωση, της τάξεως του 50%, σε σχέση με τον Αύγουστο, ωστόσο «είναι κάτι το αναμενόμενο’ ο Σεπτέμβριος, γενικότερα, είναι πιο ήσυχος» αναφέρει ο κ. Θεοχάρης.

Σχολιάζοντας την εβδομάδα που η Μύκονος μπήκε σε καθεστώς lockdown, εξηγεί πως το συγκεκριμένο διάστημα επηρέασε κρατήσεις και γενικότερα την οικονομία του νησιού, «ευτυχώς όμως διορθώθηκε γρήγορα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Διασκέδασης και Εστίασης Μυκόνου.

Κίνηση αεροδρομίου για Ιούλιο

Σ’ ότι αφορά την κίνηση στο διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece, τον Ιούλιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν 4.510 πτήσεις συνολικά από το εσωτερικό της χώρας και διεθνείς (1.231 και 3.279 αντίστοιχα) όταν αντίστοιχα το 2019 καταγράφηκαν 4.755 πτήσεις (1.717 εσωτερικές και 3.038 διεθνείς) ενώ το 2020 τα νούμερα ήταν σαφώς καταβαραθρωμένα με 1.836 πτήσεις (780 εσωτερικές και 1.056 διεθνείς).

Οι επιβάτες για τον μήνα Ιούλιο του 2021 ανήλθαν σε 285.159 (64.122 προερχόμενοι από εσωτερικές πτήσεις και 221.037 από διεθνείς πτήσεις), ενώ αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2019 ήταν 340.852 επιβάτες (100.531 από εσωτερικές πτήσεις και 240.321 από διεθνείς). Όσο για τον Ιούλιο του 2020 καταγράφηκαν 87.910 επιβάτες (32.175 από εσωτερικές πτήσεις και 55.735 από διεθνείς).

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τουρισμό παγκοσμίως,. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 6 εκατ. τουρίστες και 4.5 δις ευρώ σε εισπράξεις.

Πάρος – «βούλιαξε» το πρώτο 15νθημερο του Αυγούστου

Ικανοποιημένοι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εμφανίζονται και οι επιχειρηματίες του τουρισμού σε ένα ακόμη δημοφιλές νησί των Κυκλάδων, την Πάρο.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου Μάνια Αμπατζή «ο Αύγουστος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα του 2019» με το πρώτο 15νθημερο του μήνα το νησί να παρουσιάζει πληρότητες σχεδόν στο 100% ενώ από τις 20 Αυγούστου και μετέπειτα η κατάσταση άρχισε να υποχωρεί.

«Τα πήγαμε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε’ Ιούλιο και Αύγουστο ήμασταν γεμάτοι» αναφέρει η κα. Αμπατζή προσθέτοντας ότι ο Μάιος δεν δούλεψε ενώ και ο Ιούνιος δεν ήταν ιδιαίτερα καλός μήνας.

Σχετικά με τον Σεπτέμβριο, κινείται στις πληρότητες της εποχής, «είμαστε στο 60%, και επειδή, όλα είναι της τελευταίας στιγμής, θεωρούμε ότι θα τα πάμε καλύτερα, παίρνοντας και έξτρα κρατήσεις» ενημερώνει το GRTimes.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάρου.

Ωστόσο, η ίδια εκφράζει και μεταφέρει την αγωνία του κλάδου και την ανησυχία σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας, των μεταλλάξεων και βεβαίως των αποφάσεων που παίρνουν οι κυβερνήσεις κρατών – αγορών που επηρεάζεται το νησί, σχετικά με την υποχρεωτικότητα καραντίνας κατά την επιστροφή στις χώρες τους κτλ.

«Είμαστε σε κατάσταση αναμονής και υπάρχει μια συνεχόμενη ανησυχία’ είμαστε επιφυλακτικοί» αναφέρει η κα. Αμπατζή ενώ σχετικά με τις αγορές οι Έλληνες στήριξαν το νησί αλλά και Γαλλόφωνοι (κυρίως Γάλλοι, Ελβετοί, Βέλγοι), Ιταλοί και λιγότερο Γερμανοί.

Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στη γειτονική Μύκονο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, εν μέσω υψηλής τουριστικής σεζόν, είχαν χτυπήσει ‘καμπανάκι’ στους επαγγελματίες του τουρισμού στην Πάρο, η οποία, λόγω έξαρσης κρουσμάτων, βρισκόταν στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης.

«Ευτυχώς, η κατάσταση δεν εκτροχιάστηκε, ήταν διαχειρίσιμη και τα κρούσματα πέφτουν από μέρα σε μέρα» σχολιάζει η πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάρου.

Αντίστοιχα, κινήθηκε η τουριστική περίοδος με ικανοποιητικές πληρότητες, και πολύ καλύτερα απ’ ότι το περίμεναν οι επιχειρηματίες, και στη γειτονική Αντίπαρο, στην οποία η σεζόν έχει μικρότερη διάρκεια σε σχέση με την Πάρο.

Νάξος – Οι Έλληνες στήριξαν πολύ το νησί

Άλλο ένα νησί που έπιασε τα επίπεδα της χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό – του 2019- είναι η Νάξος. Όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου Μανώλης Μπαρδάνης για ένα 45ήμερο – από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Αύγουστο- οι πληρότητες κινήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, φτάνοντας τα νούμερα του 2019.

«Οι επαγγελματίες του τουρισμού είμαστε ευχαριστημένοι για αυτό το δίμηνο – Ιούλιος και Αύγουστος» αναφέρει ο κ. Μπαρδάνης επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες ήταν κατά κύριο λόγο εκείνοι που στήριξαν φέτος το νησί.

Τουρίστες από την Κεντροδυτική Ευρώπη – κυρίως Γάλλοι και Γερμανοί- αλλά και Αμερικάνοι συμπλήρωσαν την εικόνα των επισκεπτών της φετινής χρονιάς ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες και οι Άγγλοι κινήθηκαν υποτονικά.

Σχετικά με τον Σεπτέμβριο, «δείχνει μια δυναμική και συνεχίζει η ροή, κυρίως για το πρώτο δεκαήμερο» αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού με τις πληρότητες να κινούνται στο 40% με 50%. Το υπόλοιπο διάστημα θα κινηθεί με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σχολιάζοντας τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων στο νησί το οποίο είναι στο ‘κόκκινο’, ο κ. Μπαρδάνης εξηγεί ότι υπάρχει ανησυχία ωστόσο «εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να τηρούμε αυστηρά όλα τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Ο Βασίλης Κικίλιας στο τιμόνι του υπουργείου Τουρισμού

Τη θέση του υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας αντικαθιστώντας τον μέχρι πρότινος υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Η παραπάνω αλλαγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού και του νέου κυβερνητικού σχήματος με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θετικά αντιμετώπισαν την αλλαγή σκυτάλης στο εν λόγω υπουργείο παράγοντες του τουρισμού και όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Διασκέδασης και Εστίασης Μυκόνου Γιάννης Θεοχάρης «ο κ. Κικίλιας είναι νέος άνθρωπος, έχει ταξιδέψει πολύ, πιστεύω ότι θα συνεχίσει την επιτυχημένη θητεία του και από το νέο πόστο, αυτό του υπουργείου Τουρισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου Μανώλης Μπαρδάνης, σχολιάζοντας τη νέα θέση επισημαίνει «πρέπει να αποκτήσουμε μια γενικότερη στρατηγική για την επόμενη μέρα του Covid, πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι σε αγορές στόχους, κανόνες, υγειονομικά πρωτόκολλα κτλ.».

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top