Ξεναγοί: Με το κιάλι οι τουρίστες – Ζητούν αύξηση των ομάδων στους αρχαιολογικούς χώρους

Ξεναγοί: Με το κιάλι οι τουρίστες – Ζητούν αύξηση των ομάδων στους αρχαιολογικούς χώρους

Την ευνοϊκότερη προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων με αύξηση στις επισκέψεις ομάδων στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ζητούν οι ξεναγοί, ένας κλάδος που έχει πληγεί θανάσιμα από την πανδημία του κορωνοϊού, και με ένα 2020 να έχουν λάβει συνολική στήριξη μόλις 1.868 ευρώ. Η αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί, οι τουρίστες που έχουν έρθει στην χώρα και ενδιαφέρονται για ξεναγήσεις και περιηγητικό τουρισμό είναι παρά ελάχιστοι, και οι ξεναγοί πανελλαδικά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Οργανωμένες εκδρομές δίχως ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους δεν βοηθούν τον τουρισμό» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Νίκος Ξυλουράς.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία αναθεωρήθηκαν με ισχύ έως τα τέλη Μαΐου και τα οποία αφορούν επίσκεψη σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους ομάδων έως 15 ατόμων, και σε κλειστούς χώρους (μουσεία) έως 8 ατόμων, ενώ παράλληλα επιτρέπεται η μετακίνηση 42 ατόμων σε ένα λεωφορείο 50-52 θέσεων, δυσχεραίνουν αυτομάτως το έργο των διπλωματούχων ξεναγών καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την όποια εργασία τους. Επιπρόσθετα, ανεβάζει αισθητά το κόστος για κάθε τουριστικό πρακτορείο που θα προγραμματίσει μια οργανωμένη εκδρομή.

«Με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια οργανωμένη εκδρομή’ το κόστος για τον πράκτορα που θα βγάλει την εκδρομή είναι απαγορευτικό» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ Νίκος Ξυλουράς εξηγώντας ότι από τη στιγμή που επιτρέπεται η μετακίνηση 42 ατόμων σε ένα λεωφορείο, ανάλογα θα πρέπει να προσαρμοστεί και ο αριθμός των ομάδων στους αρχαιολογικούς χώρους.

Αυτό που ζητούν οι διπλωματούχοι ξεναγοί είναι να επιτρέπονται αντίστοιχα 42 άτομα στους εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους– επιτρεπόμενο όριο για μετακίνηση με λεωφορείο- και 21 στα μουσεία.

«Σ’ αυτήν την περίπτωση, το πρακτορείο θα επιβαρύνεται έναν δεύτερο ξεναγό που θα ξεναγεί μόνο στο μουσείο» αναφέρει ο κ. Ξυλουράς επισημαίνοντας ότι η ασύρματη ξενάγηση είναι ούτως ή άλλως υποχρεωτική, που μεταφράζεται ότι οι αποστάσεις τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους μεταξύ των παρευρισκόμενων τηρούνται αυστηρά.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ο ξεναγός μπορεί να πραγματοποιήσει μια εκδρομή στο γκρουπ δίχως να περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους. «Γίνεται όμως να είσαι στην Αθήνα και να μην πας στην Ακρόπολη; Να είσαι στη Ρόδο και να μην πας στην Ακρόπολη της Λίνδου;» και συμπληρώνει «καταρχήν, δεν βοηθάει τον τουρισμό, μ’ αυτόν τον τρόπο δεν μπαίνουν έσοδα στα κρατικά ταμεία».

Σχετικά με τον περιηγητικό τουρισμό ο οποίος διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα, ο κ. Ξυλουράς επισημαίνει ότι τα όποια πρωτόκολλα υγιεινής θα πρέπει να παραμείνουν τα ίδια έως το φθινόπωρο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα από το ταξιδιωτικό γραφείο να προγραμματίσει εκδρομές από το εξωτερικό οι οποίες θα είναι προπληρωμένες.

Μη βιώσιμες οι εκδρομές με 8 άτομα

Η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πολύ δειλά με ελάχιστα γκρουπ να δίνουν το «παρών» και κυρίως από Πολωνία. «Εξακολουθούμε και είμαστε στον ‘αέρα’» αναφέρει στο GRTimes.gr η γ.γ. της ΠΟΞΕΝ και πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου.

Όπως η ίδια εξηγεί υπό κανονικές συνθήκες, οι 2.000 αφίξεις τουριστών τους έδιναν και ξεναγήσεις με δυο λεωφορεία. «Τώρα με 500 αφίξεις, τι γκρουπ να έχουμε;» αναρωτιέται η κα. Γαϊτάνου προσθέτοντας ότι η συνηθισμένη αγορά – τουρίστες από Χαλκιδική και Πιερία- μέχρι στιγμής παραμένει ανύπαρκτη.

«Ελπίζουμε να δουλέψουμε λίγο με την κρουαζιέρα, με βάσει όμως τα πρωτόκολλα υγιεινής, με 8 άτομα σε κλειστό χώρο δεν είναι βιώσιμη η εκδρομή» αναφέρει η κα. Γαϊτάνου.

Σ’ ότι αφορά τα πολυήμερα ταξίδια, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr έχουν μετακυλήσει για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η εικόνα που έχουν μέχρι τώρα οι διπλωματούχοι ξεναγοί είναι χειρότερη από την περσινή.

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Τρίτη 18 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων– το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο Λευκό Πύργο, ζητώντας μεταξύ άλλων, την αλλαγή των πρωτοκόλλων υγιεινής, αναδρομική οικονομική στήριξη για τους μήνες του 2020 που δεν δούλεψαν, οικονομική στήριξη για Μάρτιο – Μάιο 2021 (σ.σ. η ειδική αποζημίωση ειδικού σκοπού για αυτούς τους μήνες έχει εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχει βγει το ΦΕΚ) κτλ.

Πολωνοί στη Θεσσαλονίκη

Δυναμικά, όπως φαίνεται, εισέρχεται στην ελληνική αγορά ο τουρισμός από Πολωνία. Στη Θεσσαλονίκη ήδη προσγειώθηκε η πρώτη πτήση από Βαρσοβία και Κατοβίτσε στις 15 Μαΐου και από αρχές Ιουνίου θα εκτελούνται δυο πτήσεις – μία από Βαρσοβία και μία από Κατοβίτσε- ενώ από τα μέσα Ιουνίου (9 ή 16/6) θα προστεθεί άλλη ένα δρομολόγιο.

Το πρώτο τσάρτερ από Πολωνία για τη φετινή σεζόν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου στις 14/5, και όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο διπλωματούχος πολωνόφωνος ξεναγός Μάριος Πιέτσικ ξενάγησε ένα γκρουπ 25 ατόμων κάνοντας τον γύρο της Πελοποννήσου σε επτά ημέρες.

«Δεν αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα, αυτό που μας προβληματίζει είναι η αβεβαιότητα και το γεγονός ότι κάθε αρχαιολογικός χώρος και μουσείο έχει τα δικά του δεδομένα’ αλλού μας λένε 14 άτομα συν ο ξεναγός, αλλού 15 άτομα συν ο ξεναγός, και μπερδευόμαστε και εμείς» λέει ο κ. Πιέτσικ στο GRTimes.gr.

Αισθητή είναι η παρουσία των Πολωνών και στην Ρόδο, όπου πραγματοποιούνται τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα ενώ και στο Ηράκλειο Κρήτης έχει ξεκινήσει από την Κυριακή 16/5 η σύνδεση με Πολωνία με 5-6 πτήσεις/εβδομάδα.

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, όπου οι Πολωνοί τουρίστες έχουν καταλήξει στην Χαλκιδική για διακοπές, η σημερινή εκδρομή για Θεσσαλονίκη έχει ακυρωθεί διότι δεν υπήρχε επαρκής συμμετοχή ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στα Μετέωρα, την ερχόμενη Πέμπτη.

Επιπλέον, σήμερα (Τρίτη 25 Μαΐου) ο κ. Πιέτσικ θα ξεναγήσει Πολωνούς μαθητές Επαγγελματικού Λυκείου, οι οποίοι μέσω προγράμματος ERASMUS, ήδη από τα μέσα Απριλίου βρίσκονται στην Πιερία (Λεπτοκαρυά, Πλαταμώνας κ.α.) κάνοντας την πρακτική τους σε διάφορες ειδικότητες.

«Τις ελεύθερες μέρες τους κάνουν εκδρομή στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο κ. Πιέτσικ, ο οποίος σήμερα θα ξεναγήσει ένα γκρουπ 40 ατόμων. Τα μέρη που θα επισκεφτούν είναι ο Λευκός Πύργος, η Καμάρα, ο Άγιος Δημήτριος, η Ρωμαϊκή Αγορά (εξωτερικά) και θα καταλήξουν στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Δεν έχουμε δημόσιες τουαλέτες, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο διπλωματούχος ξεναγός Μάριος Πιέτσικ επισημαίνοντας παράλληλα και πως οι θέσεις στάθμευσης λεωφορείου τόσο έξω από τον Αγ. Δημήτριο όσο και στα Κάστρα είναι πάντα κατειλημμένες από ΙΧ.

Υποτονική η κίνηση και στο Ηράκλειο Κρήτης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των διπλωματούχων ξεναγών σχετικά με τα πρωτόκολλα υγιεινής που ισχύουν με τα 15 άτομα σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και τα 8 σε κλειστούς επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας Μανώλης Παπαδάκης.

«Σ’ έναν ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο όπως για παράδειγμα η Κνωσός, γιατί να μην επιτρέπεται η ξενάγηση σε 30 – 35 άτομα, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως έχουμε ασύρματα συστήματα για την ξενάγηση» αναφέρει με προβληματισμό στο GRTimes.gr ο κ. Παπαδάκης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το τουριστικό πρακτορείο για να οργανώσει μια εκδρομή και να είναι βιώσιμη θα πρέπει να έχει γκρουπ τουλάχιστον με 30-40 άτομα. «Με τις οργανωμένες εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αυξάνεται η επισκεψιμότητα σ’ αυτούς τους χώρους, εισέρχονται έσοδα στα κρατικά ταμεία» επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης.

Σημειώνεται, ότι κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος του 2020  στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού καταγράφηκαν 175.927 επισκέπτες έναντι 949.192 το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (-81,5%).

Μέχρι στιγμής, η κινητικότητα στο Ηράκλειο είναι υποτονική, με τουρίστες κυρίως από Γερμανία και Γαλλία, και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας, σχετικά με τις ξεναγήσεις, κατά το προηγούμενο διάστημα στον Άγιο Νικόλαο συνάντησε μόλις 2-3 λεωφορεία ενώ στο Ρέθυμνο ήταν το μοναδικό λεωφορείο με γκρουπ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ