Κλειδί οι Ενεργειακές Κοινότητες

Κλειδί οι Ενεργειακές Κοινότητες

Θέση κλειδί κατέχουν οι νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα στα προγράμματα και τις δράσεις χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Ακόμα πιο κομβικός είναι ο ρόλος των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενός πρωτοπόρου θεσμού που βάζει την κοινωνία συμμέτοχο στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής τα επόμενα χρόνια στη χώρα.

Καθώς, δε, το ενδιαφέρον που καταγράφεται για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι μεγάλο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, σχεδίασαν ειδική δράση ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ (αυξημένου κατά 10 εκατ. ευρώ που ήταν τα αρχικά σχέδια) για τη στήριξη της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Η πρόσκληση, που αναμένεται να δημοσιευτεί το προσεχές δίμηνο, θα αφορά ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων κατά 50%-60%, με μέγιστο όριο 1 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι οι τιμές που θα λαμβάνουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες με ισχύ έως 1MW, θα είναι προσαυξημένη έως 5% σε σχέση με τη μέση τιμή που προκύπτει από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε εκδήλωση στη Λάρισα το Δεκέμβριο, με αφορμή την ίδρυση των πρώτων αγροτικών Ενεργειακών Κοινοτήτων: «Πρόκειται για τον τρίτο πυλώνα στην αγορά ενέργειας, όπου οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα. Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένας νεοπαγής θεσμός με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος, που διευκολύνει ώστε η κοινωνία να είναι παρούσα στον μεγάλο μετασχηματισμό της ενέργειας. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού».

Παραδείγματα

Στη Θεσσαλία η ίδρυση των πρώτων αγροτικών Ενεργειακών Κοινοτήτων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Συμμετέχουν ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων και οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων,  με την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μερικά, ακόμη, παραδείγματα Ενεργειακών Κοινοτήτων μπορούν να είναι:

  • Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της πολυκατοικίας. Το ίδιο μπορούν να κάνουν τουριστικές μονάδες, καταλύματα κλπ.
  • Κάτοικοι και επιχειρήσεις δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα, για την εγκατάσταση υποδομών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά μικρά οχήματα, κλπ).
  • Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα, εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα ή ανεμογεννήτρια με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Το ίδιο μπορούν να κάνουν τουριστικές μονάδες, καταλύματα κλπ.
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δημιουργήσει Ενεργειακή Κοινότητα ώστε να καλύπτει την ενέργεια που καταναλώνει και να αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, παρέχοντας ρεύμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και φτωχά νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Καινοτομία

Οι Ενεργειακές Κοινότητες  στοχεύουν στην καινοτομία, οπότε αποτελούν ιδανικό όχημα για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Με το εργαλείο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς να αποκτήσουν ενεργή εμπλοκή. Εισάγεται η έννοια της ενεργειακής δημοκρατίας και του ενεργειακά ενεργού πολίτη και τοπικού φορέα, που αποκτούν διττό ρόλο ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας (prosumers).

Αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των τιμολογίων, η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και η αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων της ενεργειακής αγοράς, όπως, για παράδειγμα, ο συμψηφισμός ενέργειας (net metering), ο εικονικός συμψηφισμός ενέργειας (virtual net metering). Το ρεύμα που θα παράγεται θα απορροφάται από το δίκτυο του διαχειριστή ενέργειας και στη συνέχεια θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση ρεύματος.

Η Ελλάδα διαθέτει γεωφυσικά το προνόμιο της ανάπτυξης τέτοιων ενεργειακών επιλογών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top