Αφιερωμένος στον Καρκίνο του Μαστού ο μήνας Οκτώβριος

Αφιερωμένος στον Καρκίνο του Μαστού ο μήνας Οκτώβριος

Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού και ο μήνας Οκτώβριο είναι γεμάτος δράσεις για τη πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

“Γυναίκες δυνατές, αγωνίστριες, παρούσες” που στο πλευρό τους στέκεται εδώ και 30 χρόνια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Και φέτος, το “Άλμα Ζωής” και άλλοι σύλλογοι πανελλαδικώς στέκονται δίπλα στους ασθενείς και προσφέρουν ανιδιοτελώς αλληλοβοήθεια, ψυχοκοινωνική στήριξη και προάγουν την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις ήδη προγραμματισμένες δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον μήνα Οκτώβριο στην Ελλάδα και είναι οι εξής:

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν κλινικός έλεγχος μαστού στον δήμο Ωραιοκάστρου

Δράση δωρεάν κλινικού ελέγχου μαστού και ενημέρωσης διοργανώνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου με πρωτοβουλία του δημάρχου, Παντελή Τσακίρη, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Εταιρεία Πρόληψης για τον Καρκίνο «Στόχος-Πρόληψη».

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020 από τις 09.00 ως τις 14.00 με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον Covid-19. Ειδικότερα, στην οδό Αργυρουπόλεως 4 στο Ωραιόκαστρο, θα λειτουργήσει περίπτερο δωρεάν ενημέρωσης και ψηλάφησης μαστού.  Ο κλινικός έλεγχος θα διενεργηθεί από μία ιατρό και μία νοσηλεύτρια της Εταιρείας «Στόχος-Πρόληψη».

Όσες κυρίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ωραιοκάστρου, τηλέφωνο 2313304068 – κ. Θεονύμφη Λαμπάκη, και να κλείσουν ραντεβού. Διευκρινίζεται ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον Covid-19 στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν έως 25 κυρίες.

Θεσσαλονίκη: «Μαζί για τον Καρκίνο του Μαστού» της food & pastry blogger, Μελίνα Χατζηπαντελή (Melisoula.gr) 

Στη διάρκεια της δράσης της Melisoula με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο, και σε συνεργασία με την ΑΕΛΙΑ, μια καμπάνια ξεκινά μέσω των social media από δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς της Θεσσαλονίκης, προς ευαισθητοποίηση όσων δεν ξέρουν και προς ενθάρρυνση όσων ξέρουν και θέλουν να βοηθήσουν. Κουτιά με μπισκότα από την Melisoula φτάνουν στις πόρτες τους και το ταξίδι ξεκινά.

Η δράση κορυφώνεται το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα που τιμά τη μνήμη της Περσεφόνης Καραμπάτη, Ιστορικού Μουσειολόγου. Στο Μουσείο, δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί φτιάχνουν μαζί με την Μελίνα Χατζηπαντελή μπισκότα με σήμα κατατεθέν τον ροζ φιόγκο, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις λόγω κορωνοϊού. Τα μπισκότα που θα δημιουργηθούν θα παραδοθούν στην ΑΕΛΙΑ, ώστε να διατεθούν στο κοινό και τα έσοδα να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την στήριξη των γυναικών με Καρκίνο του Μαστού.

Τα τελευταία χρόνια, η MeliSoula, ή αλλιώς Μελίνα Χατζηπαντελή δραστηριοποιείται σε ετήσια βάση πάνω στην ευαισθητοποίηση του κοινού της Βόρειας Ελλάδας γύρω από θέματα πρόληψης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, μέσα από τα ειδικά φτιαγμένα μπισκότα της.

Δήμος Νέας Προποντίδας: “Sail for Pink” του Συλλόγου “Άλμα Ζωής”

Ο δήμος Ν. Προποντίδας, η Κοινωφελής Επιχείρηση και το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζουν με ομαδική συμμετοχή την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “Sail for Pink” του Συλλόγου “Άλμα Ζωής” του νομού Θεσσαλονίκης.

Η δράση περιλαμβάνει τα εξής:

– Διανομή ενημερωτικού υλικού στην κάθε περιοχή από μικρό αριθμό ατόμων (τηρώντας τις οδηγίες και τα μέτρα).
– Λήψη φωτογραφίας (ατομικής ή ομαδικής) με το συλλεκτικό T-Shirt
– Ανάρτηση στα socialmedia καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου (μήνα πρόληψης και ευαισθητοποίησης του Καρκίνου του Μαστού) στην οποία ανεβάζουν οι ενδιαφερόμενοι τη φωτογραφία και γράφουν το μήνυμά τους χρησιμοποιώντας τα: #dimosneaspropontidas, #almazoisthessalonikis, #Sailforpink.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της ομάδας

Δηλώνει συμμετοχή στις κυρίες:
– Φωτεινή Ανανιάδου, για τη ΔΕ Μουδανιών, τηλ. 2373350264 ή 6974332474
– Ανθή Αρβανίτου, για τη ΔΕ Τρίγλιας, τηλ. 6977734988
– Φρόσω Χατζηπαναγιώτου για τη ΔΕ Καλλικράτειας, τηλ. 6978502712

Για τη συμμετοχή απαιτούνται 6 ευρώ, που κατατίθενται υπέρ του συλλόγου “Άλμα Ζωής”, και αποστέλλεται ως δώρο το συλλεκτικό μπλουζάκι Τ-Shirt SAIL FOR PINK ή δύο βραχιολάκια (Για λεπτομέρειες και την ακριβή διαδικασία συμμετοχής, παραλαβής μπλούζας κ.ά. θα καλέσετε στα παραπάνω τηλέφωνα).

Πάτρα: Pink the City – «Μένουμε ΜΑΖΙ . . . Νικάμε στη ΖΩΗ!» 

Με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε ΜΑΖΙ . . . Νικάμε στη ΖΩΗ!» θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα το χρονικό διάστημα από 1η έως 25 Οκτωβρίου 2020 η εκδήλωση “Pink the City” που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού.

Η διοργάνωση επιστρέφει για 8η συνεχή χρονιά, παρά τις αντίξοες συνθήκες του κορωνοϊού. Το Pink the City 2020 βρίσκεται προ των πυλών … του διαδικτύου. Όπως αναφέρουν οι διοργανώτριες, “σεβόμενες τον συνάνθρωπο και με στόχο να διασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας, διοργανώνουμε τον φετινό μας περίπατο με εναλλακτικό τρόπο, κρατώντας τις αποστάσεις και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας”.

Κάθε χρόνο, βάφουμε την Πάτρα «ροζ», με τον συμβολικό μας περίπατο και τα χαρακτηριστικά pink t-shirt που κατακλύζουν την πόλη κατά χιλιάδες, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Φέτος, στόχος είναι να “βαφτεί” ροζ το διαδίκτυο, μέσα από διαδικτυακά events και δράσεις που θα μεταδίδονται κάθε Κυριακή του Οκτώβρη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συλλόγου.

Το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας καλεί όλους να διαδώσουν το μήνυμα του Pink the City και να γίνουν μέρος του Pink the City/Pink the Web 2020. Οι φετινοί περίπατοι θα είναι ατομικοί, αλλά “θα τους μοιραστούμε όλοι μαζί, με τη δύναμη του διαδικτύου, δημοσιεύοντας υλικό που θα μας στείλετε στη σελίδα μας το facebook, στο διαδικτυακό event της Κυριακής 25 Οκτωβρίου. Στόχος μας να κατακλύσουμε το διαδίκτυο, να το χρωματίσουμε με ελπίδα, τονίζεται χαρακτηριστικά” αναφέρουν οι διοργανώτριες.

Οι διαδικτυακές δράσεις θα συνοδεύονται από δια ζώσης ενέργειες, με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν κλινικές εξετάσεις μαστού σε Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο, καθώς και επισκέψεις μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου και εθελοντών σε γειτονιές της Πάτρας, ενώ, παραδοσιακά, θα φωταγωγηθεί ο Κυματοθραύστης της Πάτρας, μια κίνηση με συμβολισμό για τον μήνα Οκτώβριο.

*Όσοι και όσες θελήσουν να μοιραστούν τον ατομικό τους περίπατο διαδικτυακά μπορούν να το κάνουν ως ακολούθως:

-Κάνοντας εγγραφή στη δράση (ατομική ή ομαδική)

-Φορώντας το pink t-shirt.

-Περπατώντας στο αγαπημένο σας μέρος ή κάνοντας την αγαπημένη σας δραστηριότητα. Σημειώνεται δε, ότι ενθαρρύνονται οι θεματικές φωτογραφίες (π.χ. βόλτα με κατοικίδιο, βόλτα για ψώνια κλπ.) και οι περίπατοι σε συγκεκριμένες γειτονιές ή χαρακτηριστικές τοποθεσίες της πόλης. Μην ξεχάσετε το hashtag στην ιστοσελίδα μας.

-Φωτογραφηθείτε ή τραβήξτε video από τον περίπατο.

-Αναρτήστε το υλικό σε Facebook και Instagram προσθέτοντας #AlmaZoisPatras και στέλνοντάς το για αναδημοσίευση.

– Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν σαν ομάδα άνω των 10 ατόμων (ως εταιρεία, σύλλογος, εκπαιδευτικό ίδρυμα ή με ιδιωτική πρωτοβουλία), συμπληρώνουν την αίτηση στο πεδίο ομαδικής εγγραφής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, “ο συμβολικός διαδικτυακός περίπατος προωθεί: την συλλογικότητα και την συντροφικότητα απέναντι στην γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει. Την αλληλεγγύη για κάθε άνθρωπο που θέλει να δώσει σε αυτό το πέρασμα τον δικό του συμβολισμό (σωματική ή ψυχική υγεία, εξάρτηση κ.α.). Την ευαισθητοποίηση των νέων. Την προώθηση του εθελοντισμού”.

Τέλος για όσους θέλουν να συμβάλλουν στο Pink the City, το «Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας» έχει απευθύνει κάλεσμα σε άντρες και γυναίκες με διάθεση να προσφέρουν, να έρθουν και να γίνουν εθελοντές στο Pink the City /Web 2020. Οι εθελοντές θα αξιοποιηθούν στη διοργάνωση των επιμέρους δράσεων, εγγραφές στα Γραφεία Συλλόγου και στην Πλατεία Γεωργίου (περίπτερο) και στις δράσεις στις γειτονιές της Πάτρας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εθελοντών μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του Εθελοντισμού. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν και στα γραφεία του Συλλόγου στο 2610 22 22 74, καθημερινά από τις 09.00 – 14.00.

Οι αιτήσεις θα κλείσουν κατόπιν νέας ανακοίνωσης μόλις συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός Εθελοντικών συμμετοχών. Υπεύθυνη Εθελοντών: Γεωργία Πανίτσα.

Δήμος Αγίας Βαρβάρας: Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία σε γυναίκες της πόλης

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγ. Βαρβάρας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες της πόλης.

Η δράση του Δήμου Αγ. Βαρβάρας αφορά τις γυναίκες που:
-Είναι από 40 έως 69 ετών
-Δεν έχουν νοσήσει από Ca μαστού
-Έχουν περάσει τουλάχιστον ένα έτος από την προηγούμενη μαστογραφία

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εξέταση γίνεται στον Σύλλογο Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», Τύρινθος 2, Άνω Πατήσια από τις 09:00 π.μ., κατόπιν ραντεβού που προγραμματίζεται με τη συνεργασία του ΚΕΠ Υγείας.

Οι προγραμματισμένες ημερομηνίες εξέτασης για το 2020 είναι:

-Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020
-Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020
-Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Σημειώνεται πως η εξέταση είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενες θα δώσουν το ποσό των 5 ευρώ υπέρ του Συλλόγου Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι».

Για να δηλώσετε το ενδιαφέρον και να προγραμματίσετε το ραντεβού σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΚΕΠ Υγείας, Σερίφου 2, στο τηλέφωνο 2105690436, ώρες 12.00 – 15.00.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ