Ευαισθητοποιούμε την κοινωνία για την δυσλεξία

Ευαισθητοποιούμε την κοινωνία για την δυσλεξία

“Η δυσλεξία είναι θείο δώρο, μόνον όμως όταν γνωρίζουμε την ύπαρξή της και την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δυσλεξία είναι το κοινό χαρακτηριστικό που όχι μόνον δεν εμπόδισε αλλά και βοήθησε να γίνουν διάσημοι εφευρέτες, νομπελίστες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αθλητές και ηγέτες, όπως για παράδειγμα οι δυσλεξικοί, Αϊνστάιν, Έντισον, Λεονάρδο Ντα Βίντσι, Τζον Λένον, Γ. Ντίσνεϊ, Πικάσο, Σπίλμπεργκ, Στηβ Τζομπς, Μπιλ Γκέιτς, Μοχάμεντ Αλή, Λουγκάνης, Γιαννιώτης, Κέννεντυ και Τσόρτσιλ.

Σημειώνεται δε: Η άγνοια χειροτερεύει την ειδική μαθησιακή δυσκολία της, που χαρακτηρίζεται από την πολύ αργή ανάγνωση, την ανορθογραφία (μολονότι γνωρίζουν τους κανόνες) και από τη δυσκολία να μεταφέρουν την εξαιρετική τους σκέψη στο γραπτό. Η πνευματική τους ικανότητα είναι ανώτερη από τη χαμηλή σχολική τους επίδοση στα γραπτά και στα θεωρητικά μαθήματα. Όμως, αποδίδουν πολύ καλύτερα στα πρακτικά μαθήματα και στα προφορικά, γι’ αυτό δικαίως εξετάζονται προφορικά. Το θεμελιώδες διαγνωστικό κριτήριο της Δυσλεξίας είναι η πολύ αργή και με λάθη ανάγνωση, διά βίου.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω την ανακοίνωση του συλλόγου:

“Η δυσλεξία όπως και η διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) υπάρχουν από τη γέννα, συνήθως συνυπάρχουν και προκαλούνται από νευρο-αναπτυξιακές αιτίες και είναι κυρίως κληρονομικές. Οι δυσλεξικοί είναι περίπου 10% (5-15%) του πληθυσμού, διεθνώς. Αν όλοι οι δυσλεξικοί και οι 4μελείς οικογένειές τους ζούσαν στην ίδια πόλη, τότε η ‘ΔΥΣΛΕΞΙΟΥΠΟΛΗ’ θα ήταν τουλάχιστον η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με πληθυσμό 4.000.000 κατοίκων.

Η άγνοιά μας προκαλεί την άδικη και καταστροφική αρνητική κριτική που σε συνδυασμό με τις μαθησιακές δυσκολίες καταστρέφουν την Αυτοπεποίθηση και την Αυτοεκτίμηση των παιδιών μας και τα οδηγούν στη δυστυχία. Επίσης, συχνά πέφτουν θύματα bullying.

Η δυσλεξία βελτιώνεται σημαντικά όταν διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά. Ποτέ δεν είναι αργά να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί, αλλά το χθες είναι προτιμότερο από το σήμερα και αυτό από το αύριο.

Η γνώση, η κατανόηση, η αποδοχή, η ενθάρρυνση και η υποστήριξή μας οδηγεί τους δυσλεξικούς στην επιτυχία και στην ευτυχία. Γι’ αυτό γνωστοί Έλληνες δυσλεξικοί, ολυμπιονίκες, ηγέτες και καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους με την ένωση συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους δυσλεξικούς ΣΠΥΡΟ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΟΓΥΙΟΥ και ΠΑΝΟ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ, με το Ελληνικό Κοινοβούλιο και με τους Δημάρχους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και πολλών Δήμων της Ελλάδας για να Ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες μας στο Θείο Δώρο της ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο, τους Δημάρχους Αθηναίων κ. Μπακογιάννη, Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα, Πειραιά κ. Μώραλη, Ρόδου κ. Καμπουράκη, Άργους κ. Καμπόσο, Σύρου κ. Λειβαδάρα, Κέας κα. Βελισσαροπούλου, Μυκόνου κ. Κουκά, Σπάρτης κ. Δούκα, Κατερίνης κ. Κουκοδήμο, Αμοργού κ. Καραΐσκο, Χαλκίδας κ. Βάκα και Σαντορίνης κ. Σιγάλα που δέχθηκαν να φωταγωγήσουν τα κτίρια ή τα σιντριβάνια των πόλεών τους, για να επιστήσουν την προσοχή και να Ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες μας στο Θείο Δώρο της Δυσλεξίας. Επίσης ευχαριστούμε τον Εφευρέτη-Καθηγητή κ. Γεώργιο Θ. Παυλίδη και την Δυσλεξική Βουλευτή κα. Μονογυιού για την ιδέα και τη σημαντική βοήθεια που μας προσέφεραν για την υλοποίησή της”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top