Γ. Γεραπετρίτης: Σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του ΕΣΔ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Γ. Γεραπετρίτης: Σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του ΕΣΔ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

«Σημαντική η πρόοδος στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Βελτιώσουμε την κατάσταση προς όφελος των ατόμων με αναπηρία που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε πως «δεν αφήνουμε κανένα πίσω!» κατά την ενημέρωση της υποεπιτροπής της Βουλής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η συνεδρίαση αφορούσε τις οριζόντιες δράσεις και την πορεία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο υπουργός Επικρατείας

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που έχει τον συντονιστικό ρόλο παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου και την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ανέφερε πως ο πρώτος θεσμικός πυλώνας του ολοκληρώνεται με την υλοποίηση των τριών οριζόντιων δράσεων που αφορούν:

  • Την καταγραφή και συγκέντρωση των σημείων αναφοράς, σε υπουργεία, Περιφέρειες και δήμους των προσώπων και των φορέων.
  • Την ενεργοποίηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
  • Την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία.

Ειδικότερα για τα σημεία αναφοράς και τη διασφάλιση της «θεσμικής μνήμης», ο υπουργός ανέφερε πως επιτυγχάνεται με την ενεργό ανάμειξη των υπηρεσιακών γραμματέων, ενώ έχει ήδη τεθεί σε ένα σύστημα οριζόντιων δεικτών επίτευξης ανά πυλώνα και ανά στόχο, ώστε να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είπε, αναμένουμε να παρουσιαστεί η πρώτη ετήσια έκθεση, ενώ σχεδιάζεται και μία ιστοσελίδα, η οποία θα είναι απολύτως προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία για το σύνολο των επιμέρους σημείων αναφοράς. Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας που ουσιαστικά αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας για όλες τις πολιτικές, έχει ήδη έχει συσταθεί υπό την προεδρία του κ. Στεφανίδη. Σχετικά με το έργο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι θεραπεύεται μία πραγματικά εξοργιστικά κατακερματισμένη εικόνα διατάξεων, οι οποίες ήταν πάρα πολύ συχνά αντιφατικές μεταξύ τους και δημιουργούσαν μία σοβαρότατη σύγχυση, σε ό,τι αφορούσε το πεδίο εφαρμογής αλλά και τις εφαρμοστέες διατάξεις. Δημιουργούμε, είπε, τις προϋποθέσεις ουσιαστικής πρόσβασης στη νομοθεσία, με διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου. Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των διατάξεων. Η μορφοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και με τις προτάσεις των φορέων που αναμένονται. Πρόκειται, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «για ένα τιτάνιο έργο, που εκτείνεται σε ένα εύρος 9.000 σελίδων».

Σχετικά με τις δράσεις των άλλων υπουργείων που εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας επικεντρώθηκε σε δύο εμβληματικές δράσεις:

Η μία αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα κτήρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες – και προς την κατεύθυνση αυτή, δημιουργείται σε συνεργασία με το ΤΕΕ, μια ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση των βελτιώσεων της προσβασιμότητας αυτής. Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ. Ήδη σήμερα, ανέφερε ο υπουργός, δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο για τις εισαγωγές στην πλατφόρμα, ώστε να αρχίσουν τα κτίρια να εντάσσονται σε αυτήν από τον Σεπτέμβριο.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την εκπαιδευτική ένταξη των ΑμεΑ. Γι’ αυτήν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση του σχολείου:

  • προβλέπει τη δημιουργία 1100 οργανικών θέσεων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για πρώτη φορά στην γενική εκπαίδευση
  • αποδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στη μορφή των τετραμηνιαίων δοκιμασιών αξιολόγησης
  • παρέχει προγράμματα πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης
  • δημιουργεί έναν νέο υπεύθυνο διασύνδεσης με τη μαθητεία στα ενιαία ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια και λύκεια
  • καθιστά προσβάσιμες όλες τις ιστοσελίδες των δημοσίων σχολικών μονάδων, με τις δράσεις αυτές και με τις υπόλοιπες οι οποίες αναπτύσσονται.

Η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων

Η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως μόνο από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων υλοποιούνται περισσότερα από 200 προγράμματα και δράσεις ενεργητικής πολιτικής, με στόχο «να μην αφήσουμε κανένα πίσω» και «καμία ευάλωτη ομάδα συμπολιτών μας να μην μείνει χωρίς τη βοήθεια που οφείλει το Κράτος να της παρέχει». Αναλύοντας τις κομβικές και εμβληματικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού προαναγγέλλοντας ότι η διαβούλευση για την σχετική διάταξη νόμου θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, ενώ τόνισε ότι στις αρχές του 2022, θα υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Για την υλοποίησή του έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 42 εκατ. ευρώ. Η πανελλαδική εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2024 και η δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Για την διανομή της Κάρτα Αναπηρίας, η υφυπουργός ανέφερε πως θα ολοκληρωθεί το 2022. Η Πρώιμη Παρέμβαση για παιδιά με αναπηρία και αναπτυξιακές διαταραχές, ξεκινά από τον Σεπτέμβριο, καθώς και η κατάρτιση του Κανονισμού Παροχών e-ΕΦΚΑ για την κύρια σύνταξη και τα συνταξιοδοτικά επιδόματα. Η υφυπουργός υπογράμμισε επίσης, ότι μετά από χρόνια, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων ξεπάγωσε τις διαδικασίες, και τον Αύγουστο θα δρομολογηθούν οι 2.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τον ΟΑΕΔ για θέσεις εργασίας που αφορούν σε προστατευόμενα πρόσωπα του Ν. 2643/1998, μεταξύ των οποίων και ατόμων με αναπηρία και συγγενών τους.

Η ΕΣΑμεΑ

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο ως «μια χρυσή ευκαιρία, όλοι μαζί να βοηθήσουμε τη χώρα να βγει στο ξέφωτο στα ζητήματα της αναπηρίας». Χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη» τη δημιουργία της Αρχής Προσβασιμότητας, καθώς όπως είπε, «είναι το ήμισυ του παντός», ενώ για τον συντονιστικό μηχανισμό ανέφερε πως σε μεγάλο βαθμό έχει λειτουργήσει, έχει ενισχυθεί και εξελιχθεί. Σημείωσε ότι θα ήταν ίσως πολύ σημαντικό να υπάρξει μία επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις του και τα νέα δεδομένα του Ταμείου Ανάκαμψης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ. Προανήγγειλε ότι από το Σεπτέμβριο, ως Συνομοσπονδία θα απευθυνθεί σε κάθε υπουργείο και θα ζητήσει να υπάρξει μια δημόσια λογοδοσία για το τι έχουν κάνει για το Σχέδιο Δράσης. Επίσης, ζήτησε να οργανώνεται κάθε 6 μήνες μία συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, για να εξετάζεται ο βαθμός υλοποίησης των δράσεων. Σχετικά με το έργο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και μια επικαιροποίηση της. Για το θέμα της φυσικής προσβασιμότητας στα δημόσια κτήρια, είπε πως είναι ένα κορυφαίο ζήτημα όπως είναι και η ηλεκτρονική προσβασιμότητα σε υπηρεσίες. Ζήτησε να υπάρξει διαδικασία πιστοποίησης της προσβασιμότητας και σήμα. Για τα θέματα εκπαίδευσης, παρατήρησε πως «δυστυχώς το υπουργείο Παιδείας, και τώρα, και στο παρελθόν, δεν διαθέτει συνολική πολιτική για την εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία, είτε είναι στην προσχολική, είτε στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια, στην τριτοβάθμια, στην επαγγελματική εκπαίδευση». Ασφαλώς, είπε, υπάρχουν ρυθμίσεις που είναι θετικές, αλλά οι πιο πολλές είναι ατάκτως ερριμένες και αυτό δεν αφορά την παρούσα κυβέρνηση, αλλά όλες τις κυβερνήσεις. Ειδικά για την θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας την χαρακτήρισε «σημαντική πρωτοβουλία» και πρότεινε μετά τις θερινές διακοπές, να υπάρξει μία ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα αυτό.

Η αντιπολίτευση

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι η ενημέρωση είναι «καλή και χρήσιμη», αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένας ουσιαστικός διάλογος. Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημοσιοποιήσει τις δικές του προτάσεις, που τις έχει παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας και περιλαμβάνουν 4 άξονες: Αλλάζουμε την καθημερινότητα του αναπήρου, διασφαλίσουμε το μέλλον του, αλλάζουμε τον τρόπο πιστοποίησης και αποκατάστασης της βλάβης, υλοποιούμε το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Σχετικά με την θέσπιση του Προσωπικού Βοηθού, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να θεσπιστεί και για 24ωρη κάλυψη, εάν κριθεί απαραίτητο, και ζήτησε από την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο που θα φέρει, να τύχει ευρείας διαβούλευσης με φορείς του αναπηρικού κινήματος και την ευρύτερη κοινωνία, και να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις τους πριν εισαχθεί στη Βουλή. Υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δαπάνες για τα επιδόματα αναπηρίας, η άρση πιθανών αδικιών και η χορήγησή τους ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων (π.χ. οι κωφοί που δεν λαμβάνουν επίδομα από 18-65 ετών). Οι παροχές σε είδος και χρήμα στις ανάπηρες γυναίκες, από την κύηση και μετά τον τοκετό, είναι επίσης προτεραιότητα. Όπως τεκμηριωμένο και κοστολογημένο είναι το πιλοτικό πρόγραμμα πλήρους προσβασιμότητας για όλους σε 20 πόλεις, που συμπεριλάβαμε στην πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σχετικά με την κρίσιμο θέμα της εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, ανέφερε πως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δυστυχώς «κάνει πολλά βήματα πίσω με όσα τώρα θεσπίζει για τους ανάπηρους». Για τα ΚΕΠΑ ζήτησε να αυξηθούν κατά 30% τα κέντρα εξέτασης και να διπλασιαστούν οι γιατροί των επιτροπών, όπως και να διευρυνθεί ο Πίνακας Χρονίων και Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων πέρα από τις 140 που εισήγαγε η κυβέρνηση Τσίπρα. Για την ψηφιακή Κάρτα Αναπήρου, είπε πως εμείς προτείνουμε το Πάσο του Αναπήρου, συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό του φάκελο, ώστε να είναι διαρκώς ενημερωμένο και να «διαβάζεται» παντού. Τέλος, για την διοικητική κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την αναπηρία, ανέφερε πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε κωδικοποίηση όλων των διατάξεων της Πρόνοιας, μεταξύ αυτών και των σχετικών με την αναπηρία, με σύμβαση με την Κοινωνία της Πληροφορίας, χρηματοδοτημένης από το ΕΣΠΑ – και πως δεν θα πρέπει να σπαταλάμε χρήματα για κάτι που ήδη υπάρχει.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, είπε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα προκειμένου να αναπληρωθούν οι χαμένες θεραπείες των χρόνιων πασχόντων που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας. Να υπάρξει επιτέλους μια επίσημη καταγραφή του πόσοι είναι οι ανάπηροι στην Ελλάδα και ανά κατηγορία αναπηρίας. Αναρωτήθηκε πόσα πραγματικά κέντρα φτιάχτηκαν για να πάνε οι ανάπηροι συνάνθρωποί μας διακοπές και κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε μια ιδιωτική κατασκήνωση στον Ωρωπό, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Σχετικά με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ανέφερε πως είναι σημαντική αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, θεωρώντας τις ασκούμενες πολιτικές «αντιφατικές».

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία- Αικατερίνη Αλεξοπούλου, ευχήθηκε όσα περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο να υλοποιηθούν – όμως εστίασε σε ορισμένα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες, που δυστυχώς εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, όπως αυτά με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο υποστελεχωμένο θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας Αττικής – το πρώην Λοιμωδών – όπου μεταφέρθηκαν πριν από μερικά χρόνια 25 παιδιά με νοητικά προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τα ΚΕΠΑ, είπε πως εκεί γίνονται πράγματα τα οποία είναι απαράδεκτα. Αναρωτήθηκε πόσο νομιμοποιούνται οι υγειονομικές επιτροπές ιατρών των ΚΕΠΑ, να διενεργούν πράξεις ιατρικού περιεχομένου μέσα σε δομές που δεν ανήκουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Σχετικά με τους οίκους ευγηρίας, ζήτησε να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος λειτουργίας τους, όπως και να ελεγχθούν οι καταγγελίες για ιδρύματα όπου φιλοξενούνται 40 γέροντες με 3 νοσηλευτές – 2 το πρωί, 1 το βράδυ – κάτι που συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους πατεράδες μας και τις μανάδες μας, αλλά και απουσία ανθρωπισμού.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοποούλου, εξέφρασε την ελπίδα, όλες αυτές οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες, πράγματι να υλοποιηθούν άμεσα, διότι στην ελληνική πραγματικότητα «το κράτος χάνεται στα χαρτιά και στα σχέδια». Στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα άτομα με αναπηρία πολύ συχνά καταλήγουν να κινούνται στο περιθώριο και αντιμετωπίζονται ως αδύναμοι κρίκοι της κοινωνίας. Απαιτούνται είπε, δράσεις που να αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία. Παρατήρησε πως στο σχέδιο δράσης υπάρχει ένας αριθμός δράσεων με χρονοδιάγραμμα περαίωσης τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 – γενικά το έτος 2021 – και ζήτησε να κατατεθεί ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πορεία υλοποίησής τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ενδεχομένως και κάποια καθυστέρηση. Τέλος, ζήτησε από την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας να ασχοληθεί με καταγγελίες που υπάρχουν από πλευράς των εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς για χείριστη συμπεριφορά της τράπεζας σε εργαζόμενους ΑμεΑ, προκειμένου να εξαναγκαστούν σε παραίτηση.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top