Κατσίμπα: Περισσότερα από 30 τα κρούσματα στο Παπανικολάου

Κατσίμπα: Περισσότερα από 30 τα κρούσματα στο Παπανικολάου

Σε σοκαριστικές δηλώσεις προέβη η Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, κ. Δάφνη Κατσίμπα, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων στους υγειονομικούς της Θεσσαλονίκης, ο οποίος φαίνεται να ξεπερνά τους 100, αλλά και στη διαδικασία που ακολουθεί μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος, σε συνέντευξη της στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Σύμφωνα με την Κ. Κατσίμπα, μπορεί αυτή τη στιγμή να αναφέρονται επίσημα περίπου 24 κρούσματα στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ωστόσο στην πραγματικότητα υπερβαίνουν τα 30, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα νοσοκομεία της πόλης, όπως το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

«Η διασπορά στο νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκίνησε από μία συνοδό ενός ασθενή και το πρωτόκολλο το οποίο έπρεπε να ακολουθηθεί, ήταν να απομακρυνθεί το υγειονομικό προσωπικό υψηλού κινδύνου και να ιχνηλατηθεί. Στη συνέχεια, έπρεπε στην κλινική στην οποία εντοπίστηκε το κρούσμα, να πραγματοποιηθεί απολύμανση και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου μετά. Αυτή είναι η διαδικασία και δε γίνεται πάντα διότι το προσωπικό δεν επαρκεί», αναφέρει η κ. Κατσίμπα

Οι γιατροί υψηλού κινδύνου πού ήρθαν σε επαφή με κρούσμα δουλεύουν κανονικά

Η κ. Κατσίμπα, καταγγέλει πως, όταν εντοπιστεί ασθενής θετικός στον κορωνοϊό και ο γιατρός που ήρθε σε επαφή μαζί του κριθεί ως άτομο υψηλού κινδύνου, τότε ο γιατρός δεν απομακρύνεται, αλλά συνεχίζει να δουλεύει κανονικότατα, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια ώστε να αντικατασταθεί.

«Έχει τύχει περιστατικό, που ασθενής πέταξε τη μάσκα διότι του προκαλούσε δυσφορία και στη συνέχεια ήρθε σε απόσταση μισού μέτρου από το γιατρό, ο οποίος φορούσε μία προβληματική μάσκα. Ο γιατρός θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου, αλλά συνέχισε να εργάζεται ενώ ο ασθενής βγήκε θετικός στον κορωνοϊό.», αναφέρει η κ. Κατσίμπα.

Μοναδικό μέσο προστασίας: Μόνο μία μάσκα ο καθένας όλη μέρα

Η κ. Κατσίμπα, αναφέρει πως τα μέσα προστασίας στους υγειονομικούς είναι μηδαμινά. Προστατευτικές στολές δεν υπάρχουν, ενώ το μοναδικό μέσο προστασίας είναι μία χειρουργική μάσκα. Σε κάθε υγειονομικό, δίνεται μόνο μία μάσκα την ημέρα, παρά το γεγονός ότι η οδηγία είναι σαφής ως προς το χρονικό όριο χρήσης της, ενώ ο μόνος λόγος που αυτή η μάσκα αντικαθίσταται είναι σε περίπτωση που βραχεί η καταστραφεί. Επίσης, καταγγέλει πως δε γίνονται τακτικά τεστ, ενώ υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και έτσι αυξάνεται η διασπορά στα νοσοκομεία.

«Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι τα τεστ, ακόμη και των νοσοκομείων, δεν είναι 100% έγκυρα. Αυτός είναι ο λόγος που τα ύποπτα κρούσματα υποβάλλονται σε δύο και πολλές φορές σε τρία τεστ. Έχει τύχει ασθενής, 36 ετών, ο οποίος πέθανε κιόλας, να υποβληθεί σε δύο τεστ και να βγουν και τα δύο αρνητικά. Όταν απεβίωσε, πάρθηκε δείγμα από την τραχεία και μόνο τότε βρέθηκε θετικός. Αν εντοπιστεί υγειονομικός με Covid-19, αρχίζει η ιχνηλάτηση και πολλές φορές νοσοκόμοι και γιατροί βγαίνουν αρνητικοί στο τεστ, διότι διανύουν το χρόνο επώασης του ιού. Έτσι, την 7η μέρα, μπορεί το τεστ να τους δείξει θετικούς, αλλά έχουν ήδη έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο ως τότε», αναφέρει.

Η κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ

«Στο ΑΧΕΠΑ τα επίσημα κρούσματα ήταν 23, αλλά από τότε ο αριθμός έχει μεταβληθεί κατά πολύ. Έγιναν τεστ στο ΑΧΕΠΑ και δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές υγειονομικών προς εξέταση και τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμη. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο μάλιστα, υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά και σε άλλες κλινικές, όπως τη χειρουργική», αναφέρει η κ. Κατσίμπα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την κ. Κατσίμπα, στο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν 17 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν 20. Βασικό πρόβλημα είναι όμως, ότι ήδη οι 12 είναι κατειλλημένες, ενώ περιμένουν και άλλα 2 περιστατικά από άλλα νοσοκομεία. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα:

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εντατικολόγοι στις ΜΕΘ. Ουσιαστικά πήραν γιατρούς από άλλες κλινικές που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και τις ανάγκες του Covid-19 προκειμένου να στελεχώσουν τις ΜΕΘ. Έχουμε, ας πούμε, τρείς δερματολόγους. Μόνο ένας ή δύο είναι εντατικολόγοι. Έρχονται «δανεικοί» γιατροί από άλλα νοσοκομεία και προσπαθούν να τους δείξουν ότι μπορούν. Δεν έχει προσληφθεί ειδικευμένο προσωπικό».

Στον ίδιο θάλαμο περιστατικά Covid-19 με άλλους ασθενείς

Σύμφωνα με την κ. Κατσίμπα, πλέον δεν υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς Covid-19, διότι όλα έχουν ριχθεί στη μάχη εναντίον του κορωνοϊόύ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, χθες να εφημερεύει μία μικρή παθολογική κλινική για όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Αυτή η μικρή παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Γεννηματάς, διαθέτει 30 κρεβάτια, στα οποία μπήκαν και ύποπτα κρούσματα Covid-19 μαζί με άλλα περιστατικά. Νοσηλεύτηκαν στον ίδιο θάλαμο, όλοι μαζί, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και όσοι βγήκαν θετικοί απομακρύνθηκαν κατόπιν εορτής. Επειδή λοιπόν οι υπόλοιποι ασθενείς μπορεί να κόλλησαν, μπήκαν σε 14ήμερη καραντίνα. Ακόμη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έφταναν για 35 νοσηλευόμενους, ενώ οι ασθενείς ήταν 42.

«Το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο και χωρίς εξοπλισμό. Σκεφτείτε ότι για τα καθημερινά περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον Covid-19 οι κενές οργανικές θέσεις είναι περισσότερες από 5.000 για γιατρούς και περισσότερες από 30.000 για νοσηλευτές. Υποτίθεται ότι εφαρμόστηκαν τόσο αυστηρά μέτρα τον Μάρτη για να δοθεί χρόνος για να οχυρωθεί το ΕΣΥ. Ήξεραν ότι τον Οκτώβρη η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Φωνάζουμε από το Μάρτη: φέρτε προσωπικό. Έχουμε υποστεί μείωση 60% των αποδοχών μας από το 2012. Δεν φωνάξαμε δώστε μας χρήματα. Φωνάξαμε δώστε μας προσωπικό διότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη», τονίζει.

Όσον αφορά στις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Υγείας τον Απρίλιο για μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις, η κ. Κατσίμπα αναφέρει: «Είπε ότι έκανε πλεονάζουσες προσλήψεις, ακούσαμε ότι θα καλυφθούν οργανικές θέσεις και θα μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Δεν έγινε ποτέ τίποτα. Κοντεύει να λήξει η σύμβασή τους, ενώ άλλων εργαζομένων πήραν παράταση ως το Δεκέμβρη και δε μονιμοποιήθηκαν ποτέ. Επίσης, λένε πως προσλήφθηκαν 5.000 άτομα. Αυτές οι προσλήψεις δεν αφορούν γιατρούς», καταγγέλει.

Για τα Rapid Tests

Η κ. Κατσίμπα αναφέρει πως τα rapid tests μπορεί να έχουν γρήγορα αποτελέσματα αλλά δεν είναι αξιόπιστα. Γι’ αυτό το λόγο, μπορεί τα θετικά να είναι περισσότερα από 210.

«Σημασία έχει, να κάνουμε συχνά τεστ σε μία πολύτιμη μερίδα του πληθυσμού. Φυσικά και ο κάθε άνθρωπος έχει μοναδική αξία. Όμως, αυτή τη στιγμή η σημασία δίνεται με γνώμονα άλλα κριτήρια: σε πόσα άτομα μπορείς να μεταδώσεις τον ιό», αναφέρει, κλείνοντας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23:5928/11

“Πήρε φωτιά” το διαδίκτυο κατά τη χθεσινή Black Friday Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

23:4528/11

Πέρασε ο Ολυμπιακός από το “Κλεάνθης Βικελίδης” Αθλητισμός

23:3028/11

Παραδόθηκε στις φλόγες κατοικία στη Μελιβοία (ΦΩΤΟ – VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times

23:1528/11

Σε ομηρία τρεις Έλληνες ναυτικοί από πειρατές στη Νιγηρία Ελλάδα ,Ναυτιλία ,Σημαντικά

23:0028/11

Κορωνοϊός: Στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” νοσηλεύεται ο Γ. Πλακιωτάκης Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

22:4528/11

Μ. Βρετανία – Κορωνοϊός: Υψηλός και πάλι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:3028/11

Θεσσαλονίκη: Οπαδικό επεισόδιο στις 40 εκκλησιές Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

22:1528/11

Τουρκία – Κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων σήμερα στη γειτονική χώρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:0028/11

Μητσοτάκης: Η βόλτα στην Αριστοτέλους και η επίσκεψη σε γνωστό ζαχαροπλαστείο (ΦΩΤΟ) Παραπολιτικά

21:4528/11

Αιθιοπία: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παύση των συγκρούσεων Διεθνή

21:3028/11

Ν. Σύψας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

21:1528/11

Ιταλία – Κορωνοϊός: Μείωση στα κρούσματα και τους θανάτους Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:0028/11

Μαμάτσειο: Εργαζόμενοι ζωγραφίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα στις στολές τους (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

20:4528/11

Ελλάδα: Γυναίκα 102 ετών νίκησε τον κορωνοϊό και πήρε εξιτήριο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

20:3028/11

Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση αντι-γκράφιτι στις γειτονιές της πόλης Δήμοι ,Ελλάδα ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

20:1528/11

Ηλ. Μόσιαλος: Τι είναι τα εμβόλια mRNA για τον κορωνοϊό Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

20:0028/11

Αθήνα: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε παράνομους οίκους ανοχής στην Ομόνοια Ελλάδα ,Κορωνοϊός

19:4528/11

Ν. Μηταράκης: Η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι δεν είναι Μόρια Ελλάδα ,Πολιτική

19:3028/11

ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 13 εκ. κρουσμάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:1528/11

Γαλλία: Ποινή φυλάκισης 1,5 χρόνου στον 19χρονο που απείλησε καθηγητή Διεθνή

19:0028/11

Μαραντόνα: Ξεκινά έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Αθλητισμός

18:5728/11

Θεσ/νίκη – Κορωνοϊός: Διατηρεί τα σκήπτρα στον αριθμό των κρουσμάτων Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

18:4528/11

Η διοίκηση του ΓΝ Πέλλας διαψεύδει τα πέρι “διαλογής” ασθενών Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

18:3028/11

Κορωνοϊός: «Μαύρο» Σάββατο με ρεκόρ στον αριθμό θανάτων Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:1528/11

Βολές Δένδια κατά Γερμανίας για την παροχή όπλων στην Τουρκία Πολιτική

18:0028/11

Θεσσαλονίκη: Εργαστήρι κάνναβης στο κέντρο (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

17:5528/11

Μ. Βρετανία – Κορωνοϊός: Άμεσα η έγκριση για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech Διεθνή ,Κορωνοϊός

17:4528/11

Εξιχνίαση κλοπών σε Κιλκίς και Πέλλα Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

17:3028/11

Έκρυβε ηρωίνη στον λεβιέ αυτοκινήτου! Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

17:2728/11

Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω επιδείνωσης του καιρού Ελλάδα ,Κοινωνία ,Περιφέρειες

17:1528/11

Κορωνοϊός: Έφυγε από τη ζωή 54χρονος μουσικός Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

17:0028/11

Καλαφάτης: Με μάσκα η Τουρκία δεν αλλάζει την πραγματικότητα (VIDEO) Κορωνοϊός ,Πολιτική

16:4528/11

Lockdown: Πόσα πρόστιμα έπεσαν χτες από την ΕΛΑΣ Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:3128/11

Κ. Μητσοτάκης: “Πρώτος εγώ και η οικογένειά μου θα κάνουμε το εμβόλιο” Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

16:3028/11

Συνεχίζονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Μακρύγιαλου (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times

16:1528/11

Εβερτον – Λιντς με παράδοση… 30 ετών χωρίς νίκη! Αθλητισμός

16:1328/11

Με τον διπλασιασμό της Έβερτον και τα λίγα γκολ στο «Χόθορνς» Αθλητισμός

16:0028/11

Καβάλα: Νεκρή ανασύρθηκε ηλικιωμένη από τη θάλασσα Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

15:4528/11

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:3428/11

Κορωνοϊός: «Έφυγαν» ακόμη τρεις γιατροί – Συγκλονίζει το μήνυμα συναδέλφου τους Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

15:3028/11

Ώρα να… ξεσπάσουν οι «πολίτες» Αθλητισμός

15:1528/11

Χρυσοχοΐδης από Πάτρα: Γιορτάζουμε τον Αγ. Ανδρέα χωρίς συναναστροφές Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:0028/11

Ηράκλειο: Νεκρή 59χρονη από κορωνοϊό – Δεν είχε υποκείμενα νοσήματα Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:4528/11

Ο Αρης, ο Ολυμπιακός και το μπαράζ του ’80! Αθλητισμός

14:3028/11

Μητσοτάκης: Χριστούγεννα με την οικογένειά μας ή έστω μία ακόμη συγγενική Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:2628/11

Ζέρβας σε Μητσοτάκη: Να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

14:1528/11

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ Ελλάδα

14:0028/11

Ζέρβας – Τζιτζικώστας: Προσεκτικά η άρση του lockdown – Τι συζήτησαν με Μητ... Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

13:4528/11

Sani Resort: Κορυφαίο «πράσινο» ξενοδοχειακό συγκρότημα στον κόσμο (VIDEO) Ελλάδα

13:3028/11

Σομαλία: Βομβιστής-καμικάζι σκότωσε επτά ανθρώπους σε εστιατόριο Διεθνή

13:1528/11

Σταϊκούρας: Πιθανή παράταση υποβολής αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 4 Ελλάδα ,Οικονομία ,Πολιτική

13:0028/11

Γώγος: Πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:4528/11

Υπευθυνότητα Άρθρα

12:4328/11

Ο Μητσοτάκης έκανε τους δημοσιογράφους… να τρέχουν Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

12:3028/11

Θεσσαλονίκη-Lockdοwn: Μεγάλος συνωστισμός σε λαϊκή αγορά (ΦΩΤΟ + VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

12:1528/11

Γερμανία: Επιθυμία Ζεεχόφερ για επανέναρξη απελάσεων στη Συρία Διεθνή

12:0028/11

Στο ΥΜΑΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ + VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

11:4528/11

Μαύρο Σάββατο με έξι νεκρούς από κορωνοϊό Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:2928/11

Οδηγοί ταξί: Αναστέλλεται η στάση εργασίας – Θα συναντηθούν με Μητσοτάκη Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

11:1528/11

Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα – Άλλοι τρεις νεκροί στο Βόλο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:0028/11

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη κινητοποίηση οδηγών ταξί (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

10:4528/11

Σαρηγιάννης για lockdown: Στις 21 Δεκεμβρίου πιο ασφαλές το άνοιγμα των καταστημάτων Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:3028/11

Συναγερμός στο Βόλο: 66χρονος με κορωνοϊό το έσκασε από το νοσοκομείο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:1528/11

Θεσσαλονίκη: Στο ΕΚΑΒ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ + VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:0028/11

Δ. Καλαμαριάς: Διαδικτυακό πρόγραμμα γυμναστικής Αθλητισμός ,Δήμοι

09:4528/11

Στην Πάτρα σήμερα ο Μ. Χρυσοχοΐδης Πολιτική

09:3028/11

Τρόφιμα και διατροφικές επιλογές: Οδηγός για συνήθειες «φιλικές» προς το περιβάλλον Health-Fitness ,Επιστήμη ,Περιβάλλον

09:2728/11

Στο Ιπποκράτειο ο Κ. Μητσοτάκης: «Απαραίτητο να κάνουμε όλοι το εμβόλιο, θα είναι δωρεάν» Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

09:1528/11

Η μαγεία των παραμυθιών μέσα από τον «Τεμπελάκο» και «Το τραγούδι της Θάλασσας» Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

09:0028/11

Ολιγόωρη απόδραση στον Κίσσαβο (ΦΩΤΟ) Αθλητισμός ,Κοινωνία ,Περιβάλλον

08:4528/11

Μπίλιας: Αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σιθωνίας Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Οικονομία

08:4428/11

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε ΙΧ στον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» Θεσσαλονίκη

08:3028/11

Νέα Εθελοντική Αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ. Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Υγεία

08:2328/11

Πέτσας: Πριν τις γιορτές ανοίγει η οικονομία – Δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολι... Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

08:1528/11

Γιαούρτι: Ποια είναι η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία; Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ