Κατσίμπα: Περισσότερα από 30 τα κρούσματα στο Παπανικολάου

Κατσίμπα: Περισσότερα από 30 τα κρούσματα στο Παπανικολάου

Σε σοκαριστικές δηλώσεις προέβη η Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, κ. Δάφνη Κατσίμπα, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων στους υγειονομικούς της Θεσσαλονίκης, ο οποίος φαίνεται να ξεπερνά τους 100, αλλά και στη διαδικασία που ακολουθεί μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος, σε συνέντευξη της στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Σύμφωνα με την Κ. Κατσίμπα, μπορεί αυτή τη στιγμή να αναφέρονται επίσημα περίπου 24 κρούσματα στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ωστόσο στην πραγματικότητα υπερβαίνουν τα 30, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα νοσοκομεία της πόλης, όπως το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

«Η διασπορά στο νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκίνησε από μία συνοδό ενός ασθενή και το πρωτόκολλο το οποίο έπρεπε να ακολουθηθεί, ήταν να απομακρυνθεί το υγειονομικό προσωπικό υψηλού κινδύνου και να ιχνηλατηθεί. Στη συνέχεια, έπρεπε στην κλινική στην οποία εντοπίστηκε το κρούσμα, να πραγματοποιηθεί απολύμανση και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου μετά. Αυτή είναι η διαδικασία και δε γίνεται πάντα διότι το προσωπικό δεν επαρκεί», αναφέρει η κ. Κατσίμπα

Οι γιατροί υψηλού κινδύνου πού ήρθαν σε επαφή με κρούσμα δουλεύουν κανονικά

Η κ. Κατσίμπα, καταγγέλει πως, όταν εντοπιστεί ασθενής θετικός στον κορωνοϊό και ο γιατρός που ήρθε σε επαφή μαζί του κριθεί ως άτομο υψηλού κινδύνου, τότε ο γιατρός δεν απομακρύνεται, αλλά συνεχίζει να δουλεύει κανονικότατα, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια ώστε να αντικατασταθεί.

«Έχει τύχει περιστατικό, που ασθενής πέταξε τη μάσκα διότι του προκαλούσε δυσφορία και στη συνέχεια ήρθε σε απόσταση μισού μέτρου από το γιατρό, ο οποίος φορούσε μία προβληματική μάσκα. Ο γιατρός θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου, αλλά συνέχισε να εργάζεται ενώ ο ασθενής βγήκε θετικός στον κορωνοϊό.», αναφέρει η κ. Κατσίμπα.

Μοναδικό μέσο προστασίας: Μόνο μία μάσκα ο καθένας όλη μέρα

Η κ. Κατσίμπα, αναφέρει πως τα μέσα προστασίας στους υγειονομικούς είναι μηδαμινά. Προστατευτικές στολές δεν υπάρχουν, ενώ το μοναδικό μέσο προστασίας είναι μία χειρουργική μάσκα. Σε κάθε υγειονομικό, δίνεται μόνο μία μάσκα την ημέρα, παρά το γεγονός ότι η οδηγία είναι σαφής ως προς το χρονικό όριο χρήσης της, ενώ ο μόνος λόγος που αυτή η μάσκα αντικαθίσταται είναι σε περίπτωση που βραχεί η καταστραφεί. Επίσης, καταγγέλει πως δε γίνονται τακτικά τεστ, ενώ υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και έτσι αυξάνεται η διασπορά στα νοσοκομεία.

«Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι τα τεστ, ακόμη και των νοσοκομείων, δεν είναι 100% έγκυρα. Αυτός είναι ο λόγος που τα ύποπτα κρούσματα υποβάλλονται σε δύο και πολλές φορές σε τρία τεστ. Έχει τύχει ασθενής, 36 ετών, ο οποίος πέθανε κιόλας, να υποβληθεί σε δύο τεστ και να βγουν και τα δύο αρνητικά. Όταν απεβίωσε, πάρθηκε δείγμα από την τραχεία και μόνο τότε βρέθηκε θετικός. Αν εντοπιστεί υγειονομικός με Covid-19, αρχίζει η ιχνηλάτηση και πολλές φορές νοσοκόμοι και γιατροί βγαίνουν αρνητικοί στο τεστ, διότι διανύουν το χρόνο επώασης του ιού. Έτσι, την 7η μέρα, μπορεί το τεστ να τους δείξει θετικούς, αλλά έχουν ήδη έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο ως τότε», αναφέρει.

Η κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ

«Στο ΑΧΕΠΑ τα επίσημα κρούσματα ήταν 23, αλλά από τότε ο αριθμός έχει μεταβληθεί κατά πολύ. Έγιναν τεστ στο ΑΧΕΠΑ και δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές υγειονομικών προς εξέταση και τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμη. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο μάλιστα, υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά και σε άλλες κλινικές, όπως τη χειρουργική», αναφέρει η κ. Κατσίμπα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την κ. Κατσίμπα, στο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν 17 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν 20. Βασικό πρόβλημα είναι όμως, ότι ήδη οι 12 είναι κατειλλημένες, ενώ περιμένουν και άλλα 2 περιστατικά από άλλα νοσοκομεία. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα:

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εντατικολόγοι στις ΜΕΘ. Ουσιαστικά πήραν γιατρούς από άλλες κλινικές που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και τις ανάγκες του Covid-19 προκειμένου να στελεχώσουν τις ΜΕΘ. Έχουμε, ας πούμε, τρείς δερματολόγους. Μόνο ένας ή δύο είναι εντατικολόγοι. Έρχονται «δανεικοί» γιατροί από άλλα νοσοκομεία και προσπαθούν να τους δείξουν ότι μπορούν. Δεν έχει προσληφθεί ειδικευμένο προσωπικό».

Στον ίδιο θάλαμο περιστατικά Covid-19 με άλλους ασθενείς

Σύμφωνα με την κ. Κατσίμπα, πλέον δεν υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς Covid-19, διότι όλα έχουν ριχθεί στη μάχη εναντίον του κορωνοϊόύ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, χθες να εφημερεύει μία μικρή παθολογική κλινική για όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Αυτή η μικρή παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Γεννηματάς, διαθέτει 30 κρεβάτια, στα οποία μπήκαν και ύποπτα κρούσματα Covid-19 μαζί με άλλα περιστατικά. Νοσηλεύτηκαν στον ίδιο θάλαμο, όλοι μαζί, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και όσοι βγήκαν θετικοί απομακρύνθηκαν κατόπιν εορτής. Επειδή λοιπόν οι υπόλοιποι ασθενείς μπορεί να κόλλησαν, μπήκαν σε 14ήμερη καραντίνα. Ακόμη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έφταναν για 35 νοσηλευόμενους, ενώ οι ασθενείς ήταν 42.

«Το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο και χωρίς εξοπλισμό. Σκεφτείτε ότι για τα καθημερινά περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον Covid-19 οι κενές οργανικές θέσεις είναι περισσότερες από 5.000 για γιατρούς και περισσότερες από 30.000 για νοσηλευτές. Υποτίθεται ότι εφαρμόστηκαν τόσο αυστηρά μέτρα τον Μάρτη για να δοθεί χρόνος για να οχυρωθεί το ΕΣΥ. Ήξεραν ότι τον Οκτώβρη η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Φωνάζουμε από το Μάρτη: φέρτε προσωπικό. Έχουμε υποστεί μείωση 60% των αποδοχών μας από το 2012. Δεν φωνάξαμε δώστε μας χρήματα. Φωνάξαμε δώστε μας προσωπικό διότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη», τονίζει.

Όσον αφορά στις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Υγείας τον Απρίλιο για μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις, η κ. Κατσίμπα αναφέρει: «Είπε ότι έκανε πλεονάζουσες προσλήψεις, ακούσαμε ότι θα καλυφθούν οργανικές θέσεις και θα μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Δεν έγινε ποτέ τίποτα. Κοντεύει να λήξει η σύμβασή τους, ενώ άλλων εργαζομένων πήραν παράταση ως το Δεκέμβρη και δε μονιμοποιήθηκαν ποτέ. Επίσης, λένε πως προσλήφθηκαν 5.000 άτομα. Αυτές οι προσλήψεις δεν αφορούν γιατρούς», καταγγέλει.

Για τα Rapid Tests

Η κ. Κατσίμπα αναφέρει πως τα rapid tests μπορεί να έχουν γρήγορα αποτελέσματα αλλά δεν είναι αξιόπιστα. Γι’ αυτό το λόγο, μπορεί τα θετικά να είναι περισσότερα από 210.

«Σημασία έχει, να κάνουμε συχνά τεστ σε μία πολύτιμη μερίδα του πληθυσμού. Φυσικά και ο κάθε άνθρωπος έχει μοναδική αξία. Όμως, αυτή τη στιγμή η σημασία δίνεται με γνώμονα άλλα κριτήρια: σε πόσα άτομα μπορείς να μεταδώσεις τον ιό», αναφέρει, κλείνοντας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top