Θεσσαλονίκη: Ξεχωριστή έκθεση από τις Σοροπτιμίστριες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ξεχωριστή έκθεση από τις Σοροπτιμίστριες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (VIDEO)

“Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών – Βήμα στη ζωή”.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Μια ξεχωριστή, αλλά και επίκαιρη έκθεση, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, εγκαινιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας το μήνυμα για “μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών”.

Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας που εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων ακτιβισμού κατά της βίας των γυναικών, από την Σοροπτιμίστικη Ένωση Ελλάδος και πραγματοποιείται στο γυάλινο κτίριο στον «Κήπο των Γλυπτών», στην Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες κόσμου, γυναίκες, αλλά και άντρες, επισκέφτηκαν την έκθεση, τονίζοντας ότι καμία δεν είναι μόνη της και ότι τα θύματα βίας θα πρέπει να μιλούν, να ζητούν στήριξη και βοήθεια.

Όπως είπε στο GRTimes.gr, η πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος, Μερόπη Ορφανού, το κοινό θα μπορεί έως τις 10 Δεκεμβρίου που ολοκληρώνεται η συγκεκριμένη δράση, να επισκέπτεται καθημερινά την έκθεση η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά έργα που έχουν επιμεληθεί Σοροπτιμίστριες.

“Μετά τον καταιγισμό γυναικοκτονιών που είχαμε τη φετινή χρονιά, φαίνεται ότι έχουμε συνεχώς ανοδική πορεία σε περιστατικά“, ανέφερε η κα. Ορφανού, εξηγώντας ότι “έτσι προέκυψε η ιδέα για την έκθεση φωτογραφίας, ανάμεσα σε ποικίλες δράσεις που πραγματοποιούν”.

Το μήνυμα, όπως είπε, είναι “σεβασμός στη γυναίκα, σεβασμός στο φύλο με το οποίο περπατάς χρόνια και προέρχεσαι και από τη γυναίκα”, ενώ κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί την έκθεση η οποία είναι “μια διακριτική ματιά, με σεβασμό, δεν έχει αγριότητες αλλά δείχνει πολύ γλαφυρά πως η γυναίκα δεν είναι αντικείμενο αλλά ο σύντροφος της ζωής μας“.

Στο γυάλινο κτίριο στον «Κήπο των Γλυπτών», βρέθηκε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα και στηρίζει τις δράσεις που έχουν στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

“Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία στις γυναίκες. Ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας, πενταπλασιάστηκαν οι κλήσεις στον αριθμό βοήθειας και το φαινόμενο είναι σε έξαρση“, ανέφερε η Μαρία Καραγιάννη.

Η ίδια σημείωσε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται ότι το 35% των γυναικών ή κοριτσιών κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν δεχθεί βία και σε μερικές χώρες το ποσοστό φτάνει στο 70%.

“Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κάνει παρεμβάσεις και σε επίπεδο χωρών. Υπάρχει η νομοθεσία αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να επικοινωνούν, να το βγάζουν προς τα έξω, να ζητάνε στήριξη και βοήθεια και να ξεπεράσουμε το “ταμπού” που δεν εντοπίζεται μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά σε όλο τον κόσμο”, τόνισε.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού συνεχάρη τις γυναίκες Σοροπτιμίστριες για την πρωτοβουλία τους, επισημαίνοντας ότι “τέτοιες μικρές δράσεις γυναικών είναι που θα βάλουν το λιθαράκι τους στο μεγάλο παζλ που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το πρόβλημα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Περίεργη εξαφάνιση μητέρας στην Κω: “Η πόρτα στο σπίτι ήταν ξεκλείδωτη” (VIDEO)

Γ. Οικονόμου: Κάθε επιτυχία της χώρας προκαλεί αμηχανία και δυσθυμία στον κ. Τσίπρα

Αλ. Τσίπρας στην ΚEEE: Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την ωραιοποιημένη εικόνα της κυβέρνησης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Προαστιακό Αθηνών λόγω εργασιών της ΕΡΓΟΣΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top