Άρης: «Ηφαίστειο» το Παλέ για τα 109 χρόνια ζωής του συλλόγου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Άρης: «Ηφαίστειο» το Παλέ για τα 109 χρόνια ζωής του συλλόγου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ξεχείλιζε από… λάβα το Παλέ, από τον κόσμο του Άρη που γιόρτασε τα 109 χρόνια ζωής του συλλόγου.

Οι οπαδοί των «κιτρινόμαυρων» συνέθεσαν ένα εντυπωσιακό σκηνικό μετά το τέλος του αγώνα με τον Ιωνικό, όπου ο Άρης γιόρτασε τα 109 χρόνια ζωής.

Δείτε:

 Γενέθλια και το πρώτο πάρτι από τον SUPER3 – «109 χρόνια κόντρα σε όλους και σε όλα…»

Το δικό του πάρτι έστησε ο SUPER 3, λίγες ώρες μετά την αλλαγή της ημέρας και την… έναρξη της μεγάλης γιορτής των 109 χρόνων του ΑΡΗ. Συνθήματα, πυρσοί και η νύχτα έγινε μέρα.

Στην ανάρτησή του στο facebook ο SUPER3 αναφέρει:

«109 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σήμερα γιορτάζει η καψούρα μας…

109 χρόνια υπερηφάνειας….

109 χρόνια κόντρα σε όλους και σε όλα…

Όπως μας έμαθαν από γενιά σε γενιά κάθε χρόνο τέτοια μέρα 12:00 ώρα το βράδυ θα κάνουμε τη νύχτα μέρα για να σου φωνάζουμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ…

Και αύριο η συνέχεια…

Ραντεβού ΟΛΟΙ στο ΠΑΛΕ».

Δείτε την ανάρτηση:

Η 25η Μαρτίου και οι ιδρυτές του Άρη

Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Άρης ιδρύθηκε ως Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 25 Μαρτίου 1914. Υπήρξε δε το πρώτο σωματείο που ιδρύθηκε στην πόλη μετά την ενσωμάτωσή της στον ελληνικό κορμό (1912). Για να τονισθεί το γεγονός αυτό, οι ιδρυτές του επέλεξαν ως ημέρα επίσημης ίδρυσης την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ιδρυτές του Άρη ήταν οι: Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Πέπο Αμπραβανέλ, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Πέτρος Γκοτζαμάνης, Δήμου, Άγγελος Ζέγας, Θόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κοτρώτσης, Πέτρος Κρέης, Λάζαρος Κωστίδης, Γιώργος Λάμπρου, Γιάννης Νακόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάτσικας, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Κάρολος Σαλούστο, Τάσος Τσιατσιαπάς, Πρόδρομος Κότσανος και Μίνως Κυδωνάκης (πρώτος πρόεδρος το σπίτι του οποίου στην οδό Φλέμιγκ με Βασιλίσσης Όλγας, ήταν τόπος συνάθροισης των μελών του συλλόγου).

Ο Αθλητικός Σύλλογος Άρης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ελληνικά αθλητικά Σωματεία. Στη φυσιογνωμία του ο σύλλογος κατόρθωσε να πετύχει κάτι μοναδικό, να συμπεριλάβει δηλαδή και τις τρεις ιστορικές περιόδους του ελληνισμού:

-την αρχαία, με την επιλογή του ονόματος (Άρης), εμπνευσμένου μέσα στο πανηγυρικό κλίμα των στρατιωτικών επιτυχιών της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους,

-τη βυζαντινή, με την επιλογή των χρωμάτων (κίτρινο-μαύρο) που παραπέμπουν στην ομώνυμη αυτοκρατορία και

-τη νεότερη, με την επιλογή της ημερομηνίας ίδρυσης (25η Μαρτίου), δύο μόλις χρόνια από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό κορμό, όταν ήταν κυρίαρχο το όραμα της Μεγάλης Ιδέας.

Η αρχική έδρα

Καρδιά της Θεσσαλονίκης των αρχών του προηγούμενου αιώνα, η περιοχή της Καμάρας, ήταν επίσης ο τόπος κατοικίας πολλών εκ των ιδρυτών του συλλόγου. Ως αρχική έδρα χρησιμοποιήθηκε το γήπεδο της εβραϊκής σχολής “Αλλιάνς”, πλησίον του νοσοκομείου Χιρς. Με επίκεντρο την Αγία Τριάδα Φαλήρου, ο Άρης κατέστη σταδιακά κυρίαρχος σε ένα χώρο που ξεκινούσε από το Γ’ Σώμα Στρατού κι έφθανε ως το Ντεπώ, από το Παπάφειο μέχρι την παραλία, εξέφραζε δε πρωτίστως τα ανερχόμενα αστικά στρώματα, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε κύριο άρθρο του ιδρυτικού του καταστατικού αναφέρεται ότι σκοπός του συλλόγου είναι η «εκγύμνασις ισχυράς ομάδος αποτελουμένης εκ πασών των κοινωνικών τάξεων», ενώ αποτελεί και τον πρώτο σύλλογο της πόλης με γυναικεία τμήματα, ήδη από τη δεκαετία του 1920, πολύ πριν τη θέσπιση ψήφου των γυναικών στην Ελλάδα.

Ως εκπρόσωπος της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης, ο Άρης εγκόλπωνε στις τάξεις του πολλούς ευρωπαϊκής, αρμενικής ή εβραϊκής καταγωγής κατοίκους της πόλης (με τα κιτρινόμαυρα χρώματα αγωνίστηκε και διακρίθηκε ο σπουδαίος στην εποχή του πυγμάχος Σολομόν Αρούχ). Μαζί με τον ΠΑΟΚ οι κιτρινόμαυροι συγκροτούν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει μακρές ιστορικές ρίζες που ανάγονται στα μέσα της δεκαετίας του 1920, με τους ασπρόμαυρους να βασίζονται κυρίως στο (προσφυγικό) προλεταριακό στοιχείο.

Οι πρωτιές του Άρη

Ο Άρης είναι ο σύλλογος ο οποίος κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην υδατοσφαίριση (το 1928), πρωταγωνίστησε δε στα περισσότερα σπορ, αποκτώντας έτσι φίλους σε όλη τη χώρα και αποτελώντας έναν από τους δυνατότερους συλλόγους κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Έχει, μαζί με τον ΠΑΟΚ, τα περισσότερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (τρία) από τους συλλόγους εκτός Αθήνας. Ο Άρης είναι επίσης ο πρώτος σύλλογος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατέκτησε πρωτάθλημα Ελλάδος και στο ανδρικό βόλεϊ (1997), σπάζοντας την κυριαρχία ετών των Αθηναϊκών σωματείων στο άθλημα.

Στο μπάσκετ, από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής την περίοδο 1963–64, ο Άρης είναι η μία από τις δύο ομάδες που συμμετέχουν ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα (η άλλη είναι ο Παναθηναϊκός). ‘Εχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους όσον αφορά τους εκτός πρωτεύουσας συλλάγους, μεταξύ των οποίων και τρία ευρωπαϊκά κύπελλα. Τη δεκαετία του ’80 ήταν κυρίαρχος στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διάδοση του αθλήματος. Από τις τάξεις του αναδείχθηκαν δύο σημαντικότατες μορφές, οι Φαίδωνας Ματθαίου και Νίκος Γκάλης. Ο τελευταίος, το 2017, εντάχθηκε στο “Naismith Hall of Fame”, περνώντας έτσι στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ.

Ο ΑΡΗΣ του Λουντοβίζι

Σύμφωνα με το allaboutaris.gr το σήμα του ΑΡΗ έχει τη δική του ιστορία. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρει «Προφανώς και το όνομα του συλλόγου, παραπέμπει στη μυθολογία, άρα είναι ξεκάθαρο πως από την πρώτη στιγμή, οι επιλογές είχαν να κάνουν με τον Θεό του Πολέμου.

Στο ξεκίνημα της δημιουργίας του, ο σύλλογος αποφάσισε να έχει σαν έμβλημα μια ασπίδα, που μέσα της ήταν γραμμένα το όνομα ΑΡΗΣ και τα αρχικά ΑΣΘ (Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης). Τη δεκαετία του 1920, σε επίσημα έγγραφα του συλλόγου, ως σφραγίδα, άρχισε να εμφανίζεται το άγαλμα του Αναπαυόμενου ΑΡΗ, γνωστό και ως ο ΑΡΗΣ του Λουντοβίζι. Ιστορικά πάντως, δεν υπάρχουν αναφορές ότι θεωρήθηκε άμεσα ως το επίσημο έμβλημα της ομάδας, παρά μόνο προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν τα μέλη του συλλόγου, σε γενική συνέλευσή τους, αποφάσισαν. την επιλογή του.

Ο αναπαυόμενος ΑΡΗΣ ήταν αριστουργηματικό γλυπτό, έργο του αρχαίου Έλληνα γλύπτη Σκόπα ή του Λυσίππου. Σήμερα σώζεται μαρμάρινο αντίγραφό του, ρωμαϊκής εποχής, γνωστό επίσης με την επωνυμία ΑΡΗΣ του Λουντοβίζι, το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Θερμών στη Ρώμη.

Το γλυπτό παριστάνει τον θεό ΑΡΗ σε νεαρή ανδρική ηλικία. Είναι καθισμένος σε βράχο, επάνω στα λάφυρα που κέρδισε στη μάχη, ενώ στο πλευρό του, ο βρεφικός Έρως παίζει ξέγνοιαστος.

Τα γλυπτό, έργο του 2ου μ.χ, αιώνα, βρέθηκε το 1622 και θεωρήθηκε ότι βρισκόταν στο πεδίον του Άρεως. Ο γλύπτης Μπερνόνι συμπλήρωσε το κάτω άκρο του ποδιού ενώ πολλοί τον θεωρούν υπεύθυνο και για την παρουσία του μικρού Έρωτα. Το άγαλμα απέκτησε ο καρδινάλιος Λουντοβίκο Λουντοβίζι και το τοποθέτησε, στο σπίτι του.

Η επιλογή του αγάλματος ως σήμα του συλλόγου, έγινε στα τέλη του 1970. Και υπάρχει μία ιστορία με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βικελίδη, για την οποία λεπτομέρειες ανέφερε ο Περικλής Τράιος στην εισαγωγή του βιβλίου του Κώστα Ίντου «Η Ιστορία του Άρη, τόμος 1».

Αυτή έχει ως εξής: Ο Κώστας Βικελίδης, μέσα στο διάστημα της προεδρίας του 1967 – 1969 περνούσε σε καθημερινή βάση μαζί με τον θρυλικό «Μπαρού», Μάκη Νάτση από ένα κατάστημα με αντίκες στη γωνία των οδών Παύλου Μελά και Εγνατίας. Στη βιτρίνα υπήρχε μία ρέπλικα του αγάλματος. Κόστιζε 6.000 δραχμές, ενώ ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, διαπιστώνοντας την έντονη διάθεση του Βικελίδη να το αγοράσει για λογαριασμό του ΑΡΗ, το κοστολόγησε 20.000 δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή. Για να αγοραστεί λοιπόν, η διοίκηση 6.000 δραχμές στον καταστηματάρχη, ενώ τις υπόλοιπες 14.000 δραχμές πλήρωσε ο ένας εύπορος σύμβουλος του συλλόγου, ο Γιώργος Δημητρίου.

Στη συνέχεια, η γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου αποφάσιζε την επιλογή του συγκεκριμένου εμβλήματος».

Οι διάσημοι… Αρειανοί

Τις τάξεις των υποστηρικτών της ομάδας μεταξύ άλλων κοσμούν με την παρουσία τους ο Άλμπερτ Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, ο Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρώην ευρωβουλευτής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, καθώς και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πηγή: wikepedia. Super3 allaboutaris.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Περίπατος» του Άρη με Ιωνικό στο Αλεξάνδρειο (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Επεισόδια με οπαδούς και ΜΑΤ στο ντέρμπι Ηλυσιακού-Χολαργού (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top