Επίσημη πλέον η σχέση υπ. Αθλητισμού και Ερυθρού Σταυρού

Επίσημη πλέον η σχέση υπ. Αθλητισμού και Ερυθρού Σταυρού

Με στόχο τη βελτίωση αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, την ιατρική κάλυψη και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, υπεγράφη σήμερα μνημόνιο συνεργασίας από το υφυπουργείο Αθλητισμό και τον Ερυθρό Σταυρό.

«Μνημόνιο Συνεργασίας» μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υπέγραψαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και ο πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς σωματείου, Dr. Αντώνιος Αυγερινός.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει υγειονομική κάλυψη, πρωτοβάθμια περίθαλψη, υποστήριξη και εκπαίδευση σε όλες τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο Πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, δήλωσε:
«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απανταχού της Ελλάδας, σε 86 πόλεις, είναι κάθε μέρα σε δράσεις, σε ενέργειες, πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Προσφέρει φροντίδα συμπαράστασης σε όλους που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η χαρά λοιπόν και τιμή είναι μεγάλη. Θα δοθεί ένα μεγάλο κίνητρο και όραμα στα νέα παιδιά να έρθουν, χάρις και σε σας κ. Υπουργέ που δεχτήκατε να υπογράψουμε αυτό το Μνημόνιο. Χαράζουμε νέα πορεία, ιστορική, διότι είναι η πρώτη φορά που υπογράφουμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει:

1) Τη συνδρομή υγειονομικής κάλυψης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε αθλητικά γεγονότα της ΓΓΑ (αθλητικές διοργανώσεις, αγώνες, γυμναστικές επιδείξεις κ.λπ), καθώς και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, φεστιβάλ κ.λπ.) προς όφελος των αθλουμένων, καθώς και των φιλάθλων και των θεατών των αθλητικών και λοιπών αθλητικών δρώμενων.
2) Την παροχή υποστήριξης προς την ΓΓΑ σε όλες τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις, καθώς και σε αιμοδοσίες, με την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποστήριξη των έμπειρων Νοσηλευτών του Τομέα Υγείας του.
3) Την παροχή υγειονομικής κάλυψης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε χώρους που θα υποδειχθούν από την ΓΓΑ, αξιοποιώντας τις υλικοτεχνικές υποδομές, τον ειδικό εξοπλισμό, την τεχνογνωσία των στελεχών του, το καταρτισμένο και έμπειρο εθελοντικό προσωπικό, τα οχήματα και τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του.
4) Την παροχή υγειονομικής κάλυψης, σε Αθλητικά Κέντρα και Κατασκηνώσεις, για παιδιά και ενήλικες, που οργανώνει η ΓΓΑ.
5) Εκπαίδευση στις Α’ Βοήθειες και στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στο προσωπικό της ΓΓΑ και σε ελεγχόμενους από αυτό φορείς.
6) Την παροχή «Βοήθειας στο Σπίτι» από τους έμπειρους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που θα υποδειχθούν από την ΓΓΑ
7) Την παροχή «Νοσηλείας στο Σπίτι», από τους έμπειρους και πιστοποιημένους Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες του Τομέα Υγείας του, σε ευάλωτες κοινωνικές οικογένειες ή μεμονωμένους πολίτες, που χρήζουν βοήθειας και θα υποδειχθούν από την ΓΓΑ
8) Συνεργασία και επικοινωνία, με τις υπηρεσίες της ΓΓΑ, για την παροχή έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε περιπτώσεις επιδημιών – μολυσματικών ασθενειών (π.χ. COVID-19).
9) Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, για την διαχείριση στρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και προσφύγων και μεταναστών.
10) Παροχή υγειονομικής υπηρεσίας και επισιτιστικής βοήθειας, σε κρατικές δομές, που θα υποδειχθούν από την ΓΓΑ.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:

«Καταρχάς, μας συνδέει μια εξαιρετικά καλή σχέση και αυτό είναι μια αφορμή να συνδεθούμε ακόμη περισσότερο με τη δομή που χρόνια υπηρετεί με ευλάβεια και πίστη αξίες και αρχές, πάνω στις οποίες έχει χτιστεί ο Ερυθρός Σταυρός παγκοσμίως. Θεώρησα αυτονόητη υποχρέωσή μου, ως Υφυπουργός Αθλητισμού, να έρθουμε ακόμη πιο κοντά, να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εξαιρετικά καλή σχέση. Δεν έχω κρύψει ποτέ, ότι και προσωπικά είμαι στενός συνεργάτης του Ερυθρού Σταυρού στο Ηράκλειο, με τα εξαίρετα παιδιά, τους εθελοντές. Θεωρώ ότι αυτή η συνεργασία θα ανοίξει δρόμους. Ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας υγιούς, προκομμένης και εξελισσόμενης. Δεν μπορεί να απουσιάζει ο εθελοντισμός με ένα πλαίσιο συγκεκριμένο, καθαρό, διάφανο. Κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην Ελλάδα και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να συνδεθεί με τις αξίες και τις αρχές του και ο αθλητισμός, τον οποίο υπηρετούμε και όλοι εμείς ως αθλητική οικογένεια μέσα από το «Ζήσε Αθλητικά», που προσφάτως ενεργοποιήσαμε με αφορμή την καραντίνα. Ένα πρόγραμμα που έτρεξε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε. Η σημερινή μέρα με βρίσκει χαρούμενο, πραγματικά συγκινημένο και ευτυχή».

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δια του Μνημονίου Συνεργασίας, αναλαμβάνει:

1) Προβολή της τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής Στήριξης Ατόμων και Οικογενειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
2) Ενημέρωση όλων των αρμοδίων Διευθύνσεών της για τις δράσεις και τις Υπηρεσίες που παρέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μέσω των Τομέων Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των εξυπηρετούμενων.
3) Προβολή κοινωνικών μηνυμάτων που αφορούν τις κοινές δράσεις μεταξύ της ΓΓΑ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αφιλοκερδώς, στα Μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.
4) Για τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών για την αξία και τη σημασία του αθλητισμού, την διάθεση της Οργανωτικής Επιτροπής «ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ» και η οποία έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την συνένωση των κοινωνικών δυνάμεων και την υλοποίηση δράσεων και συνεργειών με όλους τους συναρμόδιους φορείς (υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.), με ιδιαίτερη έμφαση στις εξής επί μέρους θεματικές ενότητες:
α) Εκφοβισμός,
β) Συμπεριφορά των παιδιών στον αθλητισμό,
γ) Ισορροπημένη Διατροφή,
δ) Εθελοντισμός και
ε) Εξάσκηση Δεξιοτήτων.

αυγενακης-ερυθρος

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ