Μέτρα για την οπαδική βία: «Λουκέτο» σε λέσχες και συνδέσμους φιλάθλων (VIDEO)

Μέτρα για την οπαδική βία: «Λουκέτο» σε λέσχες και συνδέσμους φιλάθλων (VIDEO)

Μία σειρά διατάξεων, που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, παρουσιάστηκε σήμερα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Όπως τόνισε ο Κώστας Τσιάρας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν στόχο να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη.

  • Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη.
  • Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.
  • Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της βίας, έκανε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν χωρίς εξαιρέσεις.

Τέλος ο υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε:

  • Αναστολή λειτουργίας Λεσχών Φιλάθλων πανελλαδικά έως 31 Ιουλίου
  • Θα επιτρέπεται μία Λέσχη Φιλάθλων ανά ΠΑΕ και ΚΑΕ
  • Για λειτουργία παραρτήματος λέσχης θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο
  • Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες οργανωμένων οπαδών.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την παρουσίαση 

Τσιάρας: Αύξηση ποινών, ειδικό αδίκημα η κουκούλα στα γήπεδα, χωρίς αναστολή η εκτέλεση ποινής

Στη δέσμη προτάσεων που αφορούν στην οπαδική βία για την τιμωρία των δραστών αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στην ενημέρωση που έγινε στον απόηχο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη από χούλιγκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε σε προτεινόμενες διατάξεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορούν στην οπαδική βία, όπως την αύξηση των ελάχιστων και μέγιστων ορίων ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη.

Προτείνεται ακόμα ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου σε αγώνες, με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευσή τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, προτείνεται η απαγόρευση της αναστολής εκτέλεσης ποινής για εγκλήματα οπαδική βίας, και η εκδίκαση των υποθέσεων οπαδικής βίας κατά προτεραιότητα.

Θεοδωρικάκος: Λουκέτο στους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

«Θα ευχόμουν να μην δίναμε αυτή τα η συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, θύμα άλλος πολίτης αυτού του παραλογισμού. Οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε κάθε μορφής βία. Υπάρχουν πράξεις και αλλεπάλληλα κρούσματα βίας- και ενδοιοικογενειακής. Ο χουλιγκανισμός είναι μία παγκόσμια μάστιγα, μια θλιβερή “πανδημία”. Αντί να σκοτώνουμε τα παιδιά μας, πρέπει να σκοτώσουμε αυτή τη Λερναία Ύδρα του χουλιγκανισμού».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των πρόσθετων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

«Κανείς δεν δικαιούται να λείπει στο προσκλητήριο ενάντια στη βία. Η αστυνομία έκανε το καθήκον της στο ακέραιο. Απαντήσαμε εμπράκτως στη δυσπιστία και την καχυποψία. Αποκαλύπτω σήμερα ότι πολλοί αστυνομικοί μας δεν έφευγαν από τη βάρδιά τους, εκεί στο καθήκον, μέχρι να συλληφθούν όλοι οι δράστες και οι 12 για τη δολοφονία του Άλκη. Μέχρι χθες 575 έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ και έκλεισαν σύνδεσμοι, που ανήκουν σε όλες τις ομάδες, σε όλη τη χώρα», συνέχισε ο υπουργός.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, όπως είπε. Προχωράμε στα εξής:

1) Συνεχίζουμε ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και θα σφραγίζονται όσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

2) Οι Α.Ε. του ποδοσφαίρου και μπάσκετ έχουν την ευθύνη να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών με τις οποίες παρακολουθούν τους οπαδούς και θα μπορούν να τους ταυτοποιούν

3) Πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού με βάσει ευρωπαϊκά πρότυπα για ανήλικους, γιατί είναι τα θύματα που προσεγγίζουν οι χούλιγκαν

4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με καθημερινή παρακολούθηση ανώτατου οργάνου της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των ομάδων, ώστε να περιοριστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Η ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Κυρίες και κύριοι,

Θα ευχόμουν να μην δίναμε ποτέ αυτή τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε όμως να πούμε κάποια πράγματα και να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, άλλο ελληνόπουλο, άλλος πολίτης, άλλος άνθρωπος θύμα αυτού του παραλογισμού.

Στεκόμαστε εδώ σήμερα γιατί είμαστε απέναντι στη βία. Ως Πολιτεία, ως πολίτες οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε κάθε είδους βία και να καταστείλουμε αμέσως όλες τις εκφάνσεις της που μας οδήγησαν εδώ σήμερα.

Δυστυχώς, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε παρατηρούμε μία σειρά από ακραία περιστατικά απάνθρωπης βιαιότητας, πράξεις χουλιγκανισμού, αλλεπάλληλα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και πρωτοφανή εγκλήματα, που έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινωνία.

Οφείλω στο σημείο αυτό να τονίσω-και το αναφέρω ως παρατήρηση και όχι ως δικαιολογία, ότι ο χουλιγκανισμός είναι μια παγκόσμια μάστιγα…και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των ελληνικών γηπέδων. Αυτή η παγκόσμια μάστιγα λοιπόν, αυτή η θλιβερή πανδημία είναι η αιτία θανάτου δεκάδων ανθρώπων, συνήθως νέων, εδώ και πολλά χρόνια.

Ήρθε η ώρα, αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να “σκοτώσουμε” ως Πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, ξεχωριστά ο καθένας, αυτή τη Λερναία Ύδρα.

Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, οι αθλητικοί παράγοντες, οι ομάδες, αθλητές, κοινωνία των πολιτών και τοπική αυτοδιοίκηση

Σε κάθε περίπτωση, η Αστυνομία παρεμβαίνει, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε. Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία!

Η ανακάλυψη των στυγνών δολοφόνων του Άλκη, έγινε θέμα τιμής για την ΕΛΑΣ, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της στο ακέραιο. Απαντήσαμε εμπράκτως στη δυσπιστία και την καχυποψία.

Κάποιοι έλεγαν ότι “δεν θα τους πιάσουμε”. Πως “αφήσαμε κάποιους να φύγουν από τη χώρα”. Και στο τέλος ότι “διαφεύγει κάποιος”. Σας αποκαλύπτω με ξεχωριστή υπερηφάνεια ότι πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από την βάρδια τους και παρέμεναν μέχρι να συλληφθούν όλοι και οι 12 που βρίσκονται στην φυλακή με απόφαση της δικαιοσύνης.

Το μήνυμα είναι σαφές: Για την ΕΛΑΣ ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους, όποιος και αν είναι, οποία και αν είναι η οικονομική του δύναμη, όλοι είμαστε ίσοι έναντι του Νόμου.

Η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα. Έγιναν 17 συλλήψεις. Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις. Προχθές επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τους δύο συναδέλφους Υπουργούς, συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό και ανταποκρίνονται στις προτάσεις που διατύπωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. Σε ό,τι μας αφορά προχωράμε στην υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

1) Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.

2) Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

3) Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.

4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Μπορούμε; Ναι μπορούμε! Μπορούμε όμως όλοι μαζί! Πολιτεία, σωματεία, πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Ιπποκράτης είχε πει: «Κάλλιον Του Θεραπεύειν Το Προλαµβάνειν…».

Και αυτό πρέπει να πράξουμε άμεσα, ώστε να μην χαθούν άλλα παιδιά μας, και να έχουμε ως αποτέλεσμα το νους υγιής εν σώματι υγιή, που θα συνοδεύεται πάντα σε κάθε άθλημα από το ευ αγωνίζεσθαι!

Αναλυτικά το νέο πλαίσιο μέτρων ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

34χρονη κατήγγειλε τον 23χρονο πρώην σύντροφό της για ξυλοδαρμό

Πένθος στο Μελισσοχώρι: Πέθανε ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας

Δένδιας: Θα επιστήσω την προσοχή του Ουκρανού ΥΠΕΞ στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας

Αγρίνιο: Επίθεση με μαχαίρι σε 16χρονο – Δύο συλλήψεις

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top