N. Μπακογιάννη – B. Κοζομπόλη: Οι νέοι να κάνουν όνειρα και να βάζουν στόχους

N. Μπακογιάννη – B. Κοζομπόλη: Οι νέοι να κάνουν όνειρα και να βάζουν στόχους

Με ασημένια μετάλλια στην αθλητική τους καριέρα και πολλαπλές διακρίσεις οι δυο Ολυμπιονίκες -η Νίκη Μπακογιάννη πρώην αθλήτρια στο άλμα εις ύψος, και η Βούλα Κοζομπόλη αθλήτρια υδατοσφαίρισης- μιλούν στο GRTimes.gr για τη σύνδεση της διατροφής με τον αθλητισμό. Παράλληλα, αυτό που συμβουλεύουν στα νέα παιδιά που είτε ασχολούνται είτε θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό είναι να κάνουν όνειρα, να βάζουν στόχους και να πιστεύουν’ «γιατί τα όνειρα κάποια στιγμή πραγματοποιούνται».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Νίκη Μπακογιάννη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, το 1996, στο άλμα εις ύψος, με 2.03 μ. επίδοση, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ αλλά και μια επίδοση Γκίνες, αφού πήδηξε περισσότερο πάνω από το ύψος της.

Η Βούλα Κοζομπόλη είναι αργυρή Ολυμπιονίκης στην υδατοσφαίριση γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004. Σήμερα είναι πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) και θα δώσει το ‘παρών’ στους Ολυμπιακούς του Τόκιο που θα διεξαχθούν περίπου σε έναν μήνα ως μέλος διοίκησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Το GRTimes.gr συνάντησε τις δυο βετεράνους Ολυμπιονίκες στη Νάξο, οι οποίες μαζί με άλλους πρώην Ολυμπιονίκες με ή χωρίς μετάλλια, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στο φεστιβάλ γραβιέρας που διοργάνωσε για τέταρτη χρονιά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου).

Το θέμα του 4ου Food Experience Γραβιέρα Νάξος που πραγματοποιήθηκε 11-13 Ιουνίου, εστίασε στην αθλητική διατροφή.

Βάσει τούτου, οι δυο Ολυμπιονίκες μίλησαν για τη σημασία της σωστής διατροφής σε συνάθροιση με τον αθλητισμό αλλά και για τα συναισθήματα που τις κατέκλυσαν όταν κατέκτησαν στο ασημένιο μετάλλιο.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενες στα νέα παιδιά που ασχολούνται είτε θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, και οι δυο τόνισαν ότι πρέπει να ακολουθούν τα όνειρά τους και να αγαπούν αυτό που κάνουν, οτιδήποτε κι αν κάνουν στη ζωή τους.

Σημαντική η διατροφή στον αθλητισμό

«Το 4ο φεστιβάλ γραβιέρας που διοργάνωσε η ΕΑΣ Νάξου συνδέει τον αθλητισμό, την αθλητική διατροφή με τη γαστρονομία της Νάξου και έχουν πάρα πολλά κοινά, διότι η διατροφή στον αθλητισμό είναι πολύ σημαντική’ είναι αυτή που σου δίνει την ενέργεια να κάνεις πάρα πολλές ώρες προπόνηση και είναι αποδεδειγμένο, παγκοσμίως, ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη που μπορεί να ακολουθεί κάποιος και για τον αθλητισμό» δήλωσε στο GRTimes.gr η Βούλα Κοζομπόλη πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) και αργυρή Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα στην υδατοσφαίριση γυναικών.

Συγκίνηση για τα μετάλλια

Η ίδια αργυρή Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 στην υδατοσφαίριση γυναικών, αισθάνεται συγκίνηση όταν φέρνει στο νου της εκείνες τις στιγμές.

«Αν και έχουν περάσει 17 χρόνια από το 2004, νομίζω ότι ήταν χθες όταν το σκέφτομαι. Η συγκίνηση και τα συναισθήματα είναι τόσο βαθιά που μένουν χαραγμένα στην ψυχή μας» αναφέρει η αργυρή Ολυμπιονίκης κα. Κοζομπόλη προσθέτοντας ότι αισθάνεται ευγνώμων, ευτυχισμένη και τυχερή που «έτυχα στην κατάλληλη συγκυρία, τον κατάλληλο χρόνο, στον κατάλληλο τόπο μέσα στην χώρα μας, να συμμετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πάρω ένα μετάλλιο».

Όπως χαρακτηριστικά λέει στο GRTimes.gr είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί σ’ έναν αθλητή και «ήμουν από τους λίγους αθλητές που καταφέραμε να κάνουμε περήφανους και εμάς τους ίδιους, και τις οικογένειες μας, και τους προπονητές μας αλλά και όλη την Ελλάδα».

Από την πλευρά της η Νίκη Μπακογιάννη, αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στην Ατλάντα το 1996, όπως χαρακτηριστικά λέει «ήταν μια δυνατή στιγμή που δεν ξεχνιέται με τίποτα, έχει χαραχθεί μέσα στο μυαλό μου, γιατί βρέθηκα στην καλύτερη κατάσταση, στους ιδανικούς αγώνες, εκεί που ονειρευόμαστε όλοι οι αθλητές να πάρουμε ένα μετάλλιο» προσθέτοντας «είναι μια πολύ όμορφη ανάμνηση».

Οι νέοι να κάνουν όνειρα

Ερωτηθείς οι δυο Ολυμπιονίκες σχετικά με την εμπλοκή των νέων παιδιών στον αθλητισμό και δη στον πρωταθλητισμό, όπως επισημαίνει η κα. Κοζομπόλη τα νέα παιδιά πρέπει να ακολουθούν τα όνειρά τους, «να κάνουν όνειρα και να βάζουν στόχους» όπως χαρακτηριστικά λέει και προσθέτει «αυτό που μου έδειξε η εμπειρία μου είναι ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και είναι πολύ σημαντικό».

Επισημαίνει ότι οι νέοι αθλητές θα πρέπει να συνδυάζουν και τη μόρφωση και τον αθλητισμό, «γιατί έτσι διαπλάθεται μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, αλλά σημαντικά στοιχεία είναι ότι πρέπει να έχουν πειθαρχία, να έχουν στοχοπροσήλωση, να βάζουν στην αρχή μικρούς στόχους, να τους πετυχαίνουνε και μετά να βάζουν μεγαλύτερους» φέρνοντας παράδειγμα τον εαυτό της όπου μπορεί να ξεκίνησε το πόλο σε ηλικία 16 χρονών και να έγινε Ολυμπιονίκης στα 30 της, ωστόσο ξεκίνησε να κολυμπάει από 5 ετών, «υπήρχε μια πορεία πίσω μου 25 χρόνων, από 5 χρονών που άρχισα να κολυμπάω» προσθέτει η Βούλα Κοζομπόλη πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ).

Από την πλευρά της η κα. Μπακογιάννη όπως επισημαίνει όλοι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό θα πρέπει να αγαπάνε αυτό που κάνουνε.

«Γενικά, οτιδήποτε κι αν κάνουμε στη ζωή μας πρέπει να το κάνουμε με αγάπη, γιατί τότε βάζεις τον εαυτό σου, την πινελιά σου, το ζεις και μετά έρχονται οι επιδόσεις και οι διακρίσεις» αναφέρει η αργυρή Ολυμπιονίκης και προσθέτει «Πρώτα πρέπει να αγαπάς, να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό, και στη συνέχεια έρχονται τα μετάλλια, οι διακρίσεις’ πρέπει να έχεις πίστη στον εαυτό σου και να έχεις ένα όραμα, να ονειρεύεσαι, γιατί τα όνειρα κάποια στιγμή πραγματοποιούνται».

Η ίδια εξηγεί ότι πρώτα το δημιουργείς μέσα στο μυαλό σου αυτό που θέλεις να κάνεις, και μετά αρχίζει και μπαίνει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο.

«Ουσιαστικά είναι ένα παιχνίδι του μυαλού και πιστεύω ότι έτσι πρέπει να λειτουργούμε από μικρές ηλικίες. Είναι κάτι που δεν μας το μαθαίνουν αλλά στην πορεία ο καθένας ελίσσεται’ χρειάζεται να περάσεις από πολλούς δρόμους για να φτάσεις εκεί που θέλεις, αλλά όλα αυτά μας κάνουν καλύτερα ως ανθρώπους» προσθέτει η κα. Μπακογιάννη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ