Αλλάζουν τα έντυπα μετακίνησης: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Αλλάζουν τα έντυπα μετακίνησης: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Το lockdown στην Αττική φέρνει μεγάλες αλλαγές στα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου αλλάζει το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης εργαζόμενου στο σύστημα «Εργάνη», σε μια προσπάθεια να μπει «κόφτης» στη μετακίνηση όσων είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή και έτσι να περιοριστεί η αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους, που παρατηρήθηκε ακόμη και χθες.

Να σημειωθεί πως ενώ η Αττική βρίσκεται σε lockdown αντίστοιχο με εκείνο του περσινού Μαρτίου, η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας χθες ήταν αυξημένη έως και 100% σε σχέση με την πρώτη ημέρα του πρώτου lockdown έναν χρόνο πριν.

Επομένως, από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι για τη μετακίνησή τους από και προς την εργασία τους θα πρέπει να έχουν τη βεβαίωση μετακίνησης (από το apografi.gov.gr για το Δημόσιο και από την Εργάνη για τον ιδιωτικό τομέα) και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.

Τα νέα έντυπα μετακίνησης

Τι πρέπει να ξέρουν οι μισθωτοί:

Όλοι οι μισθωτοί, ανεξαρτήτως του πότε λήγει το έντυπο που έχουν στα χέρια τους, θα πρέπει να επανεκδώσουν τη βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» από τη Δευτέρα, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου.

Στο νέο έντυπο θα υπάρχουν ενσωματωμένοι «κόφτες» για τους εργαζόμενους σε αναστολή και τηλεργασία. Δηλαδή, με το που θα πληκτρολογούνται από τον εργοδότη τα στοιχεία ενός εργαζομένου που έχει προδηλωθεί σε τηλεργασία ή σε αναστολή, θα μπλοκάρει το σύστημα την έκδοση της βεβαίωσης μετακίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα βεβαίωση αναμένεται να έχει προσυμπληρωμένο το πραγματικό ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης.

Διατηρείται το 14ήμερο ισχύος της βεβαίωσης.

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του.

Οι μισθωτοί πάντως, διατηρούν την εναλλακτική να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με τη βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr, δυνατότητα που ίσχυσε και στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου.

Όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ, βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2. Αναλυτικά αναφέρεται.

Στο ίδιο πλαίσιο καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων και να υπάρχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στους ελεγκτές στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.

Τι γίνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν προαναγγελθεί οι αναστολές των εργαζομένων στις κλειστές επιχειρήσεις, αλλά και η τηλεργασία του 50% των μισθωτών που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση.

Με τη βεβαίωση από το  forma.gov θα μπορούν να μετακινούνται επίσης εργάτες για γεωργικές εργασίες και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

Πώς βγάζει κανείς τη βεβαίωση μετακίνησης

Η βεβαίωση μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ