Χαδαλής: Χωρίς τεστ για covid-19, “κλειδί” στα ενοικιαζόμενα

Χαδαλής: Χωρίς τεστ για covid-19, “κλειδί” στα ενοικιαζόμενα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Εκτεθειμένες σε πιθανά εισαγόμενα κρούσματα του κορωνοϊού, μένουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στα υγειονομικά μέτρα που εχθές ανακοινώθηκαν δεν περιλαμβάνεται ως υποχρεωτικό το τεστ του covid-19, για τους ξένους τουρίστες. Σαν αποτέλεσμα, πάρα πολλοί ιδιοκτήτες Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων/Δωματίων, σκέπτονται να μην λειτουργήσουν.

«Τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές, παρέχουν πράγματι ομπρέλα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον τουρισμό, αλλά αισθανόμαστε ότι μας αφήνουν απροστάτευτους σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς κινδύνους. Έτσι, ενώ πριν μία εβδομάδα οι περισσότεροι συνάδελφοι δήλωναν ότι θα ανοίξουν ακριβώς επειδή οι επιχειρήσεις Ενοικιαζομένων Δωματίων είναι μικρές και τα οικονομικά ρίσκα μικρότερα, τώρα, λένε ακριβώς το αντίθετο», τόνισε στο GRTimes.gr o κ. Δημήτρης Χαδαλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής.

«Η Χαλκιδική ως γνωστό, δέχεται μεγάλο αριθμό Βαλκάνιων τουριστών, που έρχονται οδικώς στη χώρα μας. Εάν αυτοί δεν έχουν κάνει το τεστ ώστε διαπιστωμένα να είναι αρνητικοί στον ιό, τότε πραγματικά, πολύ πιθανά ανοίγουμε την πόρτα μας σε μεγάλα προβλήματα. Εκδήλωση κρουσμάτων, μετάδοση του ιού, προβλήματα στη διαχείριση των ασθενών, καραντίνες στα καταλύματα, πιθανές διεκδικήσεις από πλευράς πελατών. Περιμένουμε την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, όπως πληροφορηθήκαμε, να ανακοινωθούν τα πλήρη υγειονομικά πρωτόκολλα και τότε θα τοποθετηθούμε επίσημα», πρόσθεσε ο κ. Χαδαλής.

χαδαλης-δημητρης

Σε ό,τι αφορά τα περί δυνατότητας υγειονομικών ελέγχων στους μεθοριακούς σταθμούς, αλλά και τη δυνατότητα εξέτασης τουριστών με ανησυχητικά συμπτώματα από γιατρούς που θα συμβληθούν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σχολίασε ότι θα είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν έλεγχοι στους μεθοριακούς σταθμούς. Στη Χαλκιδική δε, υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού κατά τους θερινούς μήνες, ενώ ο Τουριστικός Οργανισμός (ΤΟΧ), συμβάλλει με πόρους για την φιλοξενία του πρόσθετου προσωπικού του ΕΚΑΒ.

«Με τον υγειονομικό σχεδιασμό που αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα λέχθηκαν, πολλοί συνάδελφοι ίσως τελικά να προτιμήσουν να κρατήσουν τα καταλύματά τους κλειστά για φέτος. Διαφορετικά πιθανώς και να απαιτούν από τους πελάτες, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα προβάλλουν διεκδικήσεις εάν νοσήσουν όσο θα φιλοξενούνται στους χώρους της επιχείρησης. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό, αλλά υπάρχει σαν σκέψη. Θα περιμένουμε την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αναλόγως θα πράξουμε», κατέληξε ο κ. Χαδαλής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top