Δ. Σαρηγιάννης: Υπάρχει διασπορά του ιού στις κλινικές Covid (VIDEO)

Δ. Σαρηγιάννης: Υπάρχει διασπορά του ιού στις κλινικές Covid (VIDEO)

Για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, τονίζοντας ότι χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, μίλησαν οι καθηγητές Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Γιάννης Πρασσάς μίλησαν στην ΕΡΤ.

Όταν κάποιες χώρες θα περάσουν από το στάδιο του οξύ συναγερμού και νιώσουν ότι τα συστήματα υγείας δεν είναι κάτω από την πίεση, νηφάλια να επικοινωνήσουμε στον κόσμο πια θα είναι η νέα νηφάλια συμβίωση με τον ιό”, δήλωσε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας.

Πρέπει να σχεδιάσουμε τη χρόνια συμβίωση με τον ιό

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά θα έχουμε να συμβιώσουμε με έναν καινούργιο ιό, ο οποίος θα προσθέτει διαρκώς συγκεκριμένη πίεση στα συστήματα υγείας.

“Πολλές χώρες χρησιμοποιούν τον όρο ενδημικότητα για να ξεπλύνουν την κούραση στο να συνεχίσουμε με σοβαρότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς, ο ιός δεν έχει κουραστεί. Θα συνεχίζει να παραμένει μαζί μας. Σίγουρα θα ζήσουμε νέα κύματα και νέες παραλλαγές. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να πιέζει ώστε οι κυβερνήσεις να πάρουν πρωτοβουλία των κινήσεων και να σχεδιάσουν τη χρόνια συμβίωση με τον ιό, με σοβαρότητα και μέτρα και όχι με πυροτεχνήματα ότι τελειώσαμε”, τόνισε.

Ο κ. Πρασσάς συνέχισε λέγοντας ότι “ακόμα και τώρα που είμαστε εμβολιασμένοι, θα έρθει να προστεθεί το κόστος της πανδημίας στο κόστος με τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών που είχαμε από την γρίπη.

“Είμαστε όλοι κουρασμένοι και αυτό φαίνεται από τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σύρουν τον χορό της σοβαρότητας για την επόμενη ημέρα. Δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις να μην ακούνε αυτό που λέει η επιστήμη: για να μπορέσουμε να συμβιώσουμε ομαλά με τον ιό πρέπει να αναβαθμίσουμε τον εσωτερικό αερισμό στους δημόσιους χώρους όπως σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εμφανίζονται τα κράτη σαν να αρνούνται τις επιταγές της επιστήμης.

Να υψώσουμε στον ιό πολλαπλές γραμμές άμυνας

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, δήλωσε ότι θα βγούμε από την πανδημία στο τέλος του 2022. “Η αλήθεια είναι ότι τον Απρίλιο θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Όμικρον και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Θα σταματήσουμε για τον κορονοϊό, ως κάτι σοβαρά απειλητικό, όταν εμείς υψώσουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας, οι οποίες θα λειτουργούν”.

Υπάρχει διασπορά του ιού στον αέρα των κλινικών Covid

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα προβλήματα στο ΕΣΥ τα οποία παραμένουν άλυτα, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει διασπορά του ιού ακόμα και στις ΜΕΘ:

“Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υπήρχε κενό το οποίο παρέμεινε κενό οδηγώντας πολύ κόσμο στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ. Το θέμα της απολύμανσης του αέρα στους δημόσιους χώρους είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αυτή την στιγμή κάνουμε μία μελέτη σε κλινικές Covid-19, όπου δυστυχώς υπάρχει διασπορά του ιού στον αέρα”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, “δεν αρκεί να λέμε ότι τελείωσε ο ιός και να τελειώνει. Το εμβόλιο είναι η λύση για να πάμε σε μια αποκλιμάκωση, αλλά μακροπρόθεσμα χρειάζεται να είμαστε προφυλαγμένοι”.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η απάντηση των Πυξ Λαξ για τον ντράμερ που κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου

Χαλκιδική: «Κλείδωσαν» 2 εκατομμύρια ευρώ για το λιμάνι της Αμμουλιανής 

Θετικός στον κορωνοϊό ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλ. Μανδαλιανός

Δολοφονία Άλκη: «Μπαμπά μην ανησυχείς» – Το τελευταίο μήνυμα του 19χρονου

Οριστικό-Τρίτη χρονιά χωρίς καρναβαλικές εκδηλώσεις η Πάτρα (VIDEO)

Gov.gr: Κατά 60% αυξήθηκαν το 2021 οι φορείς του Δημοσίου που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top