Εμπλουτισμένο πρωτόκολλο λόγω κορωνοϊού, σε ποδολογικό κέντρο

Εμπλουτισμένο πρωτόκολλο λόγω κορωνοϊού, σε ποδολογικό κέντρο

Πάνω από ένα μήνας έχει περάσει από τον “αποχαιρετισμό” της καραντίνας. Τότε οι μετακινήσεις είχαν περιοριστεί, ο κόσμος είχε κλειστεί στο σπίτι του και συνεπώς ξεχάστηκε  και η ανακούφιση που βίωνε κάποιος, όταν επιστρέφοντας στο σπίτι του μετά από μια δύσκολη δουλειά, αποχωριζόταν τα υποδήματά του.

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Δεν είναι λίγοι όμως, εκείνοι που τους ταλαιπωρούν προβλήματα στα πόδια. Προβλήματα που δεν ανήκουν στο χθες…αλλά στο σήμερα.

Τα ποδολογικά κέντρα επαναλειτουργούν και οι ασθενείς πλέον μπορούν να τα επισκεφθούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν, με τις συνθήκες όμως να είναι διαφορετικές και τις οδηγίες υγιεινής να έχουν σαφώς εμπλουτιστεί.

Η Έλενα Ματοπούλου, ποδολόγος και πιστοποιημένη καθηγήτρια σε ΙΕΚ, είναι ιδιοκτήτρια ποδολογικού κέντρου που στεγάζεται στον Εύοσμο. Η ίδια μαζί με την ομάδα της, κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικός τους ξεχωριστό πρωτόκολλο ποδολογικού κέντρου για να είναι και οι ασθενείς και οι ίδιοι περισσότερο ασφαλείς.

Στους παραϊατρικούς κλάδους μέτρα ασφαλείας και υγιεινής υπήρχαν ανέκαθεν, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό από την συγκεκριμένη κρίση, πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις. «Τα περισσότερα μέτρα ασφαλείας τα έχουμε υιοθετήσει από παλαιότερα. Η φιλοσοφία μας είναι η επένδυση στην ασφάλεια των ασθενών. Κάποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται ανεξαρτήτως συνθηκών, αυτό είναι το αυτονόητο» δηλώνει η κ. Ματοπούλου.

Ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά, όπως αναφέρει, ότι «έχουμε να κάνουμε με μια υγειονομική κρίση και γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα restart σε αυτό. Θεωρώ ότι όλες οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν πρωτόκολλα συμπεριλαμβανομένου και των παραϊατρικών επαγγελμάτων, όπως είμαστε εμείς». Τι προσθήκες όμως έγιναν στο νέο αυτό πρωτόκολλο;

Παρ’ όλο που γίνεται φυσικός και διαμπερής αερισμός στον χώρο, η κ. Ματοπούλου για τον καλύτερο δυνατό αερισμό πρόσθεσε ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον μικροβιοκτόνα συστήματα – συσκευές UV MATE με τεχνολογίες UVC και φωτοκαταλυτικής οξείδωσης.

ποδολ-κεντρο3

Επιπλέον, στο χώρο τοποθετήθηκαν και ειδικά διαμορφωμένα σταντ με πλαστικό που διαχωρίζουν τον ασθενή από τον ποδολόγο για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια και προστασία και των δύο. Θερμομέτρηση, επίσης, προβλέπεται κατά την είσοδο των ασθενών στον χώρο.Μεταξύ άλλων, τα κλιματιστικά του κέντρου εκτός από την 6μηνιέα συντήρηση και απολύμανση αποστειρώνονται και εξωτερικά.

ποδολ-κεντρο (6)

ποδολ-κεντρο

«Εγώ δεν πιστεύω ότι θα ‘ρθει ποτέ μια κανονικότητα ούτε με εκφράζει μια κανονικότητα. Εγώ προσωπικά πιστεύω στην κανονικότητα της ασφάλειας σε τέτοιες καταστάσεις συναγερμού. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε πρωτόκολλα, να εξηγήσουμε στον ασθενή μας τι κάνουμε, να έχουμε μια καθετοποιημένη προσπάθεια, να έχουμε κανόνες» τονίζει η κ. Ματοπούλου.

Μάσκες και αντισηπτικά βρίσκονταν στην θέση τους και η απολύμανση των επιφανειών και η αποστείρωση των εργαλείων ήταν ανέκαθεν τακτικές που εφαρμόζονταν.

«Ο σωστός επαγγελματίας δεν επαναπαύεται ποτέ, είμαστε στην εποχή του restart. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι από εδώ και πέρα έτσι θα λειτουργούμε. Πρέπει να μπούμε στη λογική να είμαστε υπεράνω των καταστάσεων. Μακάρι να δανειστούν το πρωτόκολλο και να το ακολουθήσουν όλοι. Και να μας πουν και οι άλλοι δικούς του κανόνες που ακολουθούν και εμείς δεν τους έχουμε συμπεριλάβει. Δεν είναι μονοπώλιο» καταλήγει η κ. Ματοπούλου.

Διαβάστε αναλυτικά το πρωτόκολλο του ποδολογικού κέντρου.

Εικόνες από το ποδολογικό κέντρο της κα. Ματοπούλου.

ποδολ-κεντρο5

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ