Εμβολιασμός παιδιών για covid-19: Τι συμβαίνει διεθνώς – Πώς θα κινηθεί η Ελλάδα

Εμβολιασμός παιδιών για covid-19: Τι συμβαίνει διεθνώς – Πώς θα κινηθεί η Ελλάδα

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων έρχεται ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο στην Ευρώπη και διεθνώς υπό το φως της μεταλλάξης Δέλτα του κορωνοϊού που «ανεβάζει» ακόμη πιο ψηλά, και συγκεκριμένα στο 80%, τον πήχη για την αναγκαία προς επίτευξη ανοσίας εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού.

Ενώπιον των νέων δεδομένων που εγείρει ως προς τη διαχείριση της πανδημίας η μετάλλαξη Δέλτα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φέρεται να προσανατολίζεται να συστήσει τον εμβολιασμό εφήβων 16 και 17 ετών, καθώς και των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να καταστεί κυρίαρχη και η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά, όπως επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την προχθεσινή τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα -50% έως 70% μεγαλύτερη από τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο και είναι ήδη 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.

Έχει επεκταθεί σε πάνω από 92 χώρες και στην Ελλάδα έως σήμερα έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος έως το τέλος του καλοκαιριού σε παγκόσμια κλίμακα.

Μετά την Pfizer, το εμβόλιο της οποίας χορηγείται ήδη σε παιδιά άνω των 12 ετών, και η Moderna ζητεί το ανάλογο «πράσινο φως» των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά για τη χορήγηση του εμβολίου της, ενώ σχεδιάζει κλινικές έρευνες και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Η Novavax την ίδια στιγμή θα ξεκινήσει δοκιμές του εμβολίου της στα παιδιά τον Ιούλιο, ενώ η Κίνα έχει ήδη εγκρίνει το εμβόλιο της Sinovac για επείγουσα χρήση σε παιδιά άνω των 3 ετών.

Η «ακτινογραφία» του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Διαβάστε σχετικά: Θεσ/νίκη: Πενταμελής οικογένεια νοσεί με τη μετάλλαξη «Δέλτα» – Πώς κόλλησαν

Ήδη πολλές χώρες διεθνώς έχουν «ανοίξει» τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων ή σχεδιάζουν να το πράξουν. Η μέχρι στιγμής εικόνα, αναλυτικά:

Ευρωπαϊκή Ένωση

-Η Δανία επίκειται να αρχίσει να εμβολιάζει παιδιά 12 έως 15 ετών.

-Η Γαλλία ξεκίνησε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει γονική συναίνεση.

-Η συμβουλευτική επιτροπή για τα εμβόλια της Γερμανίας προχώρησε σε σύσταση στις 10 Ιουνίου ότι μόνο παιδιά και έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer.

-Η Αυστρία σχεδιάζει κατά πληροφορίες να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 έως τα τέλη Αυγούστου.

-Η Εσθονία σχεδιάζει να ξεκινήσει εμβολιασμούς εφήβων το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου για την διαχείριση της επιδημίας Covid-19 .

-Η Ουγγαρία ξεκίνησε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών στα μέσα Μαΐου.

-Η Ιταλία ενέκρινε στις 31 Μαΐου την επέκταση του εμβολιαστικού της προγράμματος στα παιδιά 12-15 ετών.

-Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας ανακοίνωσε την έναρξη του εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 από τον Ιούνιο.

-Η Ισπανία σχεδιάζει την έναρξη του εμβολιασμού παιδιών 12 έως 17 ετών περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

-Η Ολλανδία θα διαθέσει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 σε όλα τα παιδιά 12 έως 17 ετών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα νέο κύμα κρουσμάτων λόγω των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες.

Ευρώπη (εκτός ΕΕ)

Η επιτροπή εμβολιασμού της Βρετανίας δεν θα λάβει απόφαση για τον εμβολιασμό των εφήβων πριν από τον Ιούλιο, αν και η βρετανική ρυθμιστική αρχή έχει εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Η Ελβετία ενέκρινε στις 4 Ιουνίου τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Η Νορβηγία ενδεχομένως να εξετάσει την χρήση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την Covid-19.

Το Σαν Μαρίνο ξεκίνησε τους εμβολιασμούς για τα παιδιά 12 – 15 ετών.

Mέση Ανατολή

-Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του ιού έχει οδηγήσει σε νέα επιδημική έξαρση.

-Το Ντουμπάι προσφέρει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέκριναν στα μέσα Μαΐου την επείγουσα χρήση του για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ασία – Νοτιοανατολική Ασία

-Η Ινδονησία συνέστησε στις 28 Ιουνίου τον εμβολιασμό της ομάδας 12-17 και η εκστρατεία θα ξεκινήσει σύντομα.

-Η ρυθμιστική αρχή της Νέα Ζηλανδίας ενέκρινε την χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για την ομάδα 12-15 ετών, ανακοίνωσε στις 21 Ιουνίου η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν.

-Η Κίνα στις 5 Ιουνίου ενέκρινε την επείγουσα χρήση του εμβολίου Sinovac για τις ηλικίες 3 έως 17 ετών.

-Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου την πρόθεσή του να ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά άνω των 12 ετών.

-Η Σιγκαπούρη άνοιξε την πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 12-18 ετών από την 1η Ιουνίου.

-Η Ιαπωνία στις 28 Μαΐου ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

-Οι Φιλιππίνες στις 26 Μαΐου αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Αμερική

-Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό νέων και εφήβων από τα μέσα Μαΐου.

-Το Μεξικό ενέκρινε στις 24 Ιουνίου το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για χρήση σε παιδιά 12 ετών και άνω.

-Η Βραζιλία ενέκρινε στις 11 Ιουνίου τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά άνω των 12 ετών.

-Η Χιλή έχει εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12 έως 16 ετών.

-Ο Καναδάς ενέκρινε στις αρχές Μαΐου την χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Πηγή: cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top