Γερμανία: Αντιπαράθεση για τη χρησιμότητα της εφαρμογής για τον κορωνοϊό

Γερμανία: Αντιπαράθεση για τη χρησιμότητα της εφαρμογής για τον κορωνοϊό

Κριτική στην εφαρμογή κινητών τηλεφώνων για τον κορωνοϊό άσκησαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ (CSU) και ο υπεύθυνος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα υγείας και καθηγητής επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ. Το εγχείρημα υπερασπίστηκε ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά στην εφαρμογή που δημιούργησαν η Telekom και η SAP για την μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στόχος των εμπνευστών της ήταν η καταγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων προκειμένου να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση των επαφών, αλλά και η προειδοποίηση όταν κάποιος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από κρούσμα. «Η εφαρμογή είναι δυστυχώς ένας τίγρης χωρίς δόντια. Δεν έχει σχεδόν καμία προειδοποιητική λειτουργία στην πράξη. Χρειάζεται μια ψηφιακή αναβάθμιση και εμπλουτισμός με δυνατότητες οι οποίες θα την καθιστούν λειτουργική», δήλωσε ο κ. Σέντερ, ενώ ο κ. Λάουτερμπαχ τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος όταν στην εφαρμογή καταγράφεται μόνο το 60% των θετικών τεστ και ζήτησε η καταχώρηση των θετικών τεστ να γίνεται αυτόματα, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση που κάποιος δηλώσει ρητά ότι δεν το επιθυμεί.

Η εφαρμογή αριθμεί σήμερα 19,8 εκατομμύρια χρήστες, εκ των οποίων ενεργοί θεωρούνται τα 16 εκατομμύρια και έπειτα από τη νέα αναβάθμισή της είναι συμβατή και με αντίστοιχες εφαρμογές άλλων χωρών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Pioneer», κάθε μέρα ενημερώνονται πολίτες για περίπου 500 κρούσματα που βρίσκονται κοντά τους. Αυτό αντιστοιχεί στο 13-14% των συνολικών κρουσμάτων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και να καταχωρούν τυχόν θετικά αποτελέσματα των τεστ τους, ενόψει και της νέας αύξησης των κρουσμάτων, η οποία επιβαρύνει το σύστημα υγείας. «Εκεί όπου οι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν μπορούν πλέον να ιχνηλατήσουν τα κρούσματα σε εστίες έξαρσης της πανδημίας, η εφαρμογή είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει», δήλωσε ο κ. Μπράουν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top