ΙΣΘ: «Βατερλό» η νέα επιστράτευση γιατρών- Φύλλα πορείας σε 70ρηδες

ΙΣΘ: «Βατερλό» η νέα επιστράτευση γιατρών- Φύλλα πορείας σε 70ρηδες

Την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση των γιατρών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο ΙΣΘ κάνει λόγιο για Βατερλό και εκτοξεύει βολές κατά του υπουργείου Υγείας  καλώντας τους αρμοδίους «να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις», καθώς όπως τονίζει δεν απευθύνονται… σε τουρίστες!

Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του που πραγματοποιήθηκε χτες μόλις πληροφορήθηκε ότι μέλη του «έχουν αρχίσει να λαμβάνουν φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών» καλούμενοι να παρουσιαστούν σήμερα το πρωί σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Δυστυχώς τις αστοχίες της προηγούμενης επιστράτευσης διαδέχτηκε το Βατερλό της σημερινής» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΘ επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι επιστρατεύτηκαν 7 από τους 10 Αναισθησιολόγους ιδιωτικού μαιευτηρίου της πόλης με 24ωρη εφημερία που πραγματοποιεί 4500 τοκετούς το χρόνο!

Ο ΙΣΘ θυμίζει ακόμη ότι «κατά την πρόσφατη επιστράτευση γιατρών στη Θεσσαλονίκη στις 19/10/2021 είχαν κληθεί προς επιστράτευση, μεταξύ των άλλων, συνάδελφος εγκυμονούσα, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του 424 καθώς και συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας» και προσθέτει: «.Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρον η εθελοντική προσφορά για εφημερίες στο ΕΣΥ ιδιωτών αναισθησιολόγων η οποία προέκυψε μετά από συντονισμό του ΙΣΘ κατόπιν αιτήματος των υγειονομικών περιφερειών».

Αδειάζουν οι κλινικές- Φύλλα πορείας σε 70ρηδες

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν έρθει στον ΙΣΘ από συναδέλφους, «έχουν επιστρατευτεί Αναισθησιολόγοι-Εντατικολόγοι που εργάζονται σε ΜΕΘ τριών ιδιωτικών κλινικών της πόλης μας οι οποίες νοσηλεύουν και ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η λειτουργία τους».

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο Ιατρικό Σύλλογος Θεσσαλονίκης:

«Επιστρατεύτηκαν 7 από τους 10 Αναισθησιολόγους ιδιωτικού μαιευτηρίου της πόλης με 24ωρη εφημερία που πραγματοποιεί 4500 τοκετούς το χρόνο.

Επιστρατεύτηκαν 5 από τους 6 μόνιμους Αναισθησιολόγους που εξυπηρετούν τα χειρουργεία άλλης ιδιωτικής κλινικής, δύο εκ τω οποίων εφημερεύουν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας της κλινικής.

Επιστρατευτήκαν συνάδελφοι χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα ηλικιακό κριτήριο, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνω των 70 ετών.

Επιστρατεύτηκαν συνάδελφοι για να εργαστούν σε νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης χωρίς καμία πρόνοια για τη μετακίνησή τους και τη διαμονή τους εκεί».

Δεν απευθύνονται σε… τουρίστες

Ο ΙΣΘ καλεί τις υπηρεσίες του υπουργείου «να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν απευθύνονται σε τουρίστες και να δείξουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα και σεβασμό στους συναδέλφους που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διορθώνοντας άμεσα τα λάθη τους».

Και προσθέτει: «Σε ότι αφορά τους συναδέλφους που εντέλλονται να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους, πρέπει να διασφαλιστεί αξιοπρεπής διαμονή και ασφαλής μετακίνηση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά θα καλύψει με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όλους τους επιστρατευμένους συναδέλφους.

Η παροδική ενίσχυση του ΕΣΥ (για όσο διάστημα διαρκεί το 5ο κύμα) πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς διαταραχή της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, που προσφέρει και αυτός δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό αλλά και σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο ΠΦΥ.

Για ακόμη μια φορά πρέπει να τονιστεί, ότι οι ανάγκες του ΕΣΥ πρέπει άμεσα να καλυφθούν με προσλήψεις μονίμου προσωπικού και με σύγχρονη αναπροσαρμογή των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ, ανάλογων με των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, συγχρόνως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Μόνο έτσι θα ανασταλεί η διαρροή των νέων συναδέλφων προς το εξωτερικό και θα επιβραδυνθεί ο αριθμός παραιτήσεων των ήδη υπηρετούντων».

Τέλος ο ΙΣΘ υπενθυμίζει ότι με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις 7/1/22 είχε διατυπώσει προτάσεις και είχαμε ζητήσει να επανεξεταστεί το θέμα της επιστράτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Φρούριο τα Δικαστήρια για τους 15 καταληψίες του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Βόλος: Ανήρτησε φωτογραφίες της πρώην συζύγου του σε site ερωτικών γνωριμιών

­ΟΑΕΔ: 3.400 νέες θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή

Πρασσάς: Θα αυξηθούν οι νοσηλείες στην Ελλάδα

­

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top