Κορωνοϊός: Η κουλτούρα του φόβου

Κορωνοϊός: Η κουλτούρα του φόβου
Κορωνοϊός   | 05/04/2020 | 13:16

Η εξάπλωση της επιδημίας φόβου που παρατηρείται λόγω έκτασης και έντασης του COVID-19 εκκολάπτει, τόσο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο όσο και διεθνώς, τις αθεράπευτες παθογένειες μιας κουλτούρας φόβου που, in vivo, γεννά πολλαπλούς κινδύνους στο σημερινό βιόκοσμο.

του Κώστα Γουλιάμου, Πρύτανη Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Καθώς η συστημικά πλέον διαταραγμένη ισορροπία έχει αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κρίσης, όπου τα επιμέρους συστατικά του βιόκοσμου οροθετούνται από ένα ακαθόριστο σύστημα κοινωνικής, πολιτικής ή οικονομικής διαντίδρασης, η πανδημία του ιού σχηματίζει ένα πλαίσιο όχι μόνο τριβής προβλημάτων αλλά και σύμμιξης παθογόνων παραγόντων αβεβαιότητας, άγχους και φόβου που διέπουν είτε τη συλλογική είτε την ατομική στάση και συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση, η καθημερινή υπερ-έκθεση μπροστά στο αδυσώπητο καθεστώς της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού και, κατ´επέκταση, η εξοικείωση με ειδησεογραφία και εικόνες θανάτου, αλλά και η αίσθηση της αιχμαλωσίας – λόγω του κατ´ οίκον περιορισμού – και της συνεπακόλουθης επιβολής πολύπτυχων εργαλειακών σχέσεων, μας υποχρεώνουν να αναστοχαστούμε το φόβο ως διαμορφωτικό πλέον παράγοντα της διαδικασίας κοινωνικού μετασχηματισμού που θα ακολουθήσει, μετά το τέλος της πανδημίας, στη δημόσια σφαίρα του 21ου αιώνα.

Πραγματικά, στις νεωτερικές μας κοινωνίες – όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ανθρώπινου είδους-, αναπτύσσονται από το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα και εντείνονται στην εποχή μας νέοι τύποι φόβου, οι οποίοι κυριαρχούν σε πλείστες πτυχές της δημόσιας σφαίρας: φόβοι για την υγεία, τους γριποειδείς ιούς, τις κλιματικές αλλαγές, το μεταναστευτικό ρεύμα, την απώλεια εργασίας, τα πυρηνικά, τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων αλλά και φόβοι περιφερειακών εντάσεων, ανισοτήτων, φτωχοποίησης κοινωνιών, κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών κεκτημένων, κυριαρχίας κβαντικών τεχνολογιών και γενετικής μηχανικής.

Από τον Επίκουρο μέχρι τον Ετιέν ντε λα Μποεσί μέχρι την «Πραγματεία» του Σπινόζα και τη «Φαινομενολογία του Πνεύματος» του Χέγκελ, κατανοούμε πως σκέψη και πράξη οφείλουν να βρίσκονται στους αντίποδες του τρόμου και του φόβου.

Μολαταύτα, ο φόβος – άλλοτε καλλιεργούμενος και άλλοτε συντηρούμενος – αξιοποιείται ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης από μετανεωτερικούς υπερεθνικούς οργανισμούς, κράτη και επιχειρηματικούς μηχανισμούς.

Αναπτύσσοντας το συντονισμό και τη συναίνεση ως καθολική ανάγκη δημόσιας πολιτικής, οι εν λόγω οργανισμοί μεταλλάσσουν το φόβο σε «ατομική ευθύνη» των πολιτών απέναντι στην καταστολή του ιού. Ταυτόχρονα, ενοχοποιούν – κατά πάγια τακτική- μέλη του ζωικού βασιλείου ως υπεύθυνους φορείς του (εκάστοτε) ιού, ουδετεροποιώντας ή/και αποσιωπώντας μεθοδικά τη βιοχημική μηχανοποίηση του πολέμου, απ´ όπου ως γνωστόν δημιουργούνται διαρροές θανατηφόρων ιών από γριποειδεις νόσους.

Είναι κεντρικής, επομένως, σημασίας ζήτημα να κατανοήσουμε πως η ίδια η λειτουργία της μετανεωτερικότητας παράγει κινδύνους, αβεβαιότητα και φόβους. Παράλληλα, εγκαθιδρύει τεχνικές διαχειρίσης σε όλες σχεδόν τις διαστάσεις του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού apparatus.

Εν ολίγοις, δημιουργεί η ίδια τους κινδύνους που την απειλούν και, συνάμα, αναζητά μηχανισμούς που να αποτρέπουν την εντροπία της.

Ο εντοιχισμός και η νέα «κανονικοποίηση»

Κατά συνέπεια, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στ´όνομα της αντιμετώπισης των κινδύνων, της ανασφάλειας και της κρίσης που δημιουργεί η εξάπλωση της πανδημίας, εκατομμύρια πολιτών σε όλο τον κόσμο, υπό καθεστώς τρόμου και φόβου, αποδέχονται ως καθήκον τον εντοιχισμό τους σε ένα «κλουβί υποτέλειας» (Weber), βιώνοντας παράλληλα μια νέα πτυχή «αποικιοποίησης του βιόκοσμου» (Habermas). Ωστόσο, πάνω σε αυτό τον άξονα ορθολογικότητας, ενδεδυμένου με την ηθική της υπευθυνότητας, δοκιμάζεται επί της ουσίας μια νεοφυής κανονικοποίηση του κοινωνικού σώματος. Ήδη ο Foucault – όπως και άλλοι στοχαστές – ερμηνεύει τις δυτικές κοινωνίες από τα τέλη του 18ου αιώνα με όρους βιο-εξουσίας και βιοπολιτικής. Μολαταύτα, από τον 17ο αιώνα παρατηρείται η πρακτική της απομόνωσης που σταδιακά αποκτά μορφή κυρίαρχης αντίληψης και προσέγγισης στην Ευρώπη.

Με αφορμή λοιπόν τη μεταδοτικότητα του (όποιου) ιού ως απειλής για την κοινωνική συνοχή ή ως απειλής για αναπτυξιακούς ρυθμούς, παρατηρούμε να επαληθεύεται ο πριν από τον Foucault λόγος του Canguilhem, όταν στο έργο του προσέγγιζε την ιατρική ως το πεδίο επί του οποίου κατεξοχήν δοκιμάζεται κάθε νέα αντίληψη περί «κανονικότητας» ή, άλλως, κανονικοποίησης του κοινωνικού σώματος.

Αυτή ακριβώς η αντίληψη είναι αδύνατη χωρίς την εκκόλαψη συνείδησης αδυναμίας και, συνάμα, χωρίς τη διασπορά κουλτούρας αβεβαιότητας, επικινδυνότητας και φόβου. Ακριβώς αυτή η κουλτούρα μεγιστοποιεί την προαγωγή της εποπτείας και της χειραγώγησης καθότι τείνει να συμμορφώνεται προς τις κυρίαρχες υποδείξεις και προς το νέο πλαίσιο ηθικών αρχών. Έτσι, φυσικοποιείται το παρά φύση, το κάθε τερατώδες, όπως αυτό προκύπτει ως κοινωνικός και πολιτικός μετασχηματισμός ή οικονομική μετάλλαξη μετά από κάθε κρίση (λ.χ. άνιση αναδιανομή πλούτου και ισχύος, ανισότητες κ.λπ.).

Εν πάση περιπτώσει, ο κόσμος μετά το τέλος της πανδημίας του COVID-19 δεν θα είναι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Μέσω της κουλτούρας φόβου, κινδυνεύουμε να δικαιολογήσουμε και απολυτοποιήσουμε τη βιοπολιτική της εξουσίας και της κανονικοποίησης του κοινωνικού σώματος, ως ένα πλέον αδήριτο μεταμοντέρνο στάδιο ανάπτυξης, εντός του οποίου θα αυξάνεται εκρηκτικά ο φαινότυπος του μετάνθρωπου.

Η υφέρπουσα, ωστόσο ευδιάκριτη κουλτούρα φόβου – ο φόβος του φόβου – διέπεται, συν τοις άλλοις, και από μια ομοιογενή λογική. Στις παλιές, παραδοσιακές κοινωνίες, έλεγε η Heller, η λογική ήταν ομοιογενής. Η πανδημία όμως του COVID-19 όχι μόνο απέδειξε την εσφαλμένη αντίληψη της Ουγγαρέζας φιλοσόφου αλλά ενίσχυσε τη νεοσυντηρητικής αντίληψης «ενιαία σκέψη», ήτοι την υποταγή της σκέψης στον δεσποτισμό της ορθότητας. Να υποθέσω ότι στην εποχή μας το μέλλον έχει παρεισφρήσει στο παρόν ; Τελικά δικαιώνεται ο Novalis -και μαζί του οι ρομαντικοί της κάθε εποχής- όταν δήλωνε πως η ζωή είναι ακατανόητη με την κοινή Λογική.

Εν κατακλείδι, με αφορμή τον ιό θα πρέπει να αναστοχαστούμε πάνω στο νέο είδος κόσμου όπως αυτός φαίνεται να (ανα)διαμορφώνεται στα μεταμοντέρνα εκκολαπτήρια της κανονικοποίησης του κοινωνικού σώματος που υποβάλλονται εκατομμύρια πολιτών σε όλο τον πλανήτη, απ’ όπου θα ξεπηδήσουν νέες μορφές βιο-εξουσίας, (ανα)διανομής πλούτου, ισχύος, εργασίας, οικονομίας και διακυβέρνησης.

(Το άρθρο του κ. Κώστα Γουλιάμου δημοσιεύθηκε στο CNN Greece)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20:2225/05

Δείτε live εικόνα από τα Λαδάδικα Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

20:2025/05

Θανατηφόρο τροχαίο στη Λάρισα Ελλάδα ,Κοινωνία

20:1125/05

Live συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη Πολιτική ,Σημαντικά

20:1025/05

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: αυξάνεται ο αριθμός επιχειρήσεων Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

20:0025/05

Πόσα πρόστιμα έδωσε η Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

19:5025/05

Δήμος Δέλτα: Εξόρμηση καθαρισμού υπόγειων κάδων Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

19:4025/05

Καρδιακή προσβολή υπέστη ο κιθαρίστας των Queen Lifestyle

19:3025/05

Με ειδική σήμανση οι ράμπες στην Αθήνα (ΦΩΤΟ) Δήμοι ,Ελλάδα ,Κοινωνία

19:2025/05

Στην δημοσιότητα τα στοιχεία μεγαλοαπατεώνα Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

19:1625/05

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

19:1525/05

Σύλληψη 23χρονης μετά την άγρια δολοφονία Κοινωνία

19:1025/05

ΟΛΘ Α.Ε.: Εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα χρήσης 2019 Οικονομία

19:0725/05

Ομιλία Τσίπρα στο Ζάππειο Πολιτική

19:0425/05

Καραμανλής: Αξίζουν συγχαρητήρια στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

19:0025/05

Αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες λόγω του COVID-19 Ελλάδα ,Κοινωνία

18:5025/05

Άρση καραντίνας για τους ξένους τουρίστες ανακοίνωσε η Ισπανία Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:4025/05

διαΝΕΟσις LIVE 4: Πού πάει η ελληνική οικονομία; Ελλάδα ,Κοινωνία

18:3525/05

Καραμανλής στο σταθμό Βενιζέλου: Τέλος στους μύθους! Θέλουμε και αρχαία, θέλουμε και Μετρό Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

18:3025/05

Κ.Καραμανλής: Επιθεώρηση στο μετρό Θεσ/νίκης Δήμοι ,Κοινωνία

18:2025/05

Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία Ελλάδα ,Παιδεία ,Πολιτική

18:1025/05

Τσιάρας: Τι ανέφερε για την πρώτη κατοικία Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

18:0425/05

Κορωνοϊός: Μόλις 4 κρούσματα στη χώρα μας Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:0025/05

Άγρια δολοφονία Ελληνοκύπριου στην Αυστραλία (ΦΩΤΟ) Διεθνή

17:5825/05

Σε εξέλιξη συνάντηση Ζέρβα-Καραμανλή (ΦΩΤΟ-VIDEO) Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Πολιτική

17:5525/05

Παγκράτι: Σε σοβαρή κατάσταση ο 30χρονος συντηρητής ασανσέρ Ελλάδα ,Κοινωνία

17:5025/05

Δένδιας: Η αντιπολίτευση να μην εγκλωβίζεται σε fake news Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

17:4025/05

Covid-19: Έφτασαν τους 4.000 οι νεκροί στη Σουηδία Διεθνή ,Κορωνοϊός

17:3525/05

Αμβρόσιος: Νέα πυρά σε Κεραμέως και Ιερά Σύνοδος Ελλάδα ,Κοινωνία

17:3025/05

Τι αλλάζει στην άδεια ειδικού σκοπού Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

17:2625/05

Στοίχημα προγνωστικά: Κόντρα σε Αρμενία και γκολ στην Τσεχία Αθλητισμός

17:2025/05

Βορίδης σε επιχειρήσεις: Να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας Ελλάδα ,Πολιτική

17:1025/05

Αυστραλία: Έρευνα για τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού Διεθνή

17:0025/05

Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά Ελλάδα ,Παιδεία

16:5925/05

Τρία σημαντικά έργα ανακοίνωσαν Ζέρβας – Τζιτζικώστας (ΦΩΤΟ+VIDEO) Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Περιφέρειες

16:5025/05

Σταϊκούρας: Δεν συζητάμε περικοπές μισθών και συντάξεων Ελλάδα ,Οικονομία ,Πολιτική

16:4525/05

Δειγματοληπτικός έλεγχος στη Βουλή – Ποια τα αποτελέσματα Βουλή ,Ελλάδα ,Πολιτική

16:4025/05

Ξεκινά το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» Ελλάδα ,Πολιτισμός

16:3025/05

Πέτσας: Σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα Ελλάδα ,Πολιτική

16:3025/05

ΙΣΘ: Χιλιάδες μάσκες σε φοιτητές της Ιατρικής ΑΠΘ Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:2925/05

Συμπλοκή με τρεις τραυματίες για μια θέση στάθμευσης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

16:2025/05

Υπεγράφη η ΑΕΠΟ για τη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

16:1025/05

Πέτσας για Έβρο: Δεν υπάρχει ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

16:0025/05

Έρευνα Ε.Ε.Α.: Το 81% των επαγγελματιών υπέστησαν ζημιές στην πρώτη φάση της πανδημίας Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

15:5525/05

Ανοιχτά ακαδημαϊκά μαθήματα: νέα γενιά Κορωνοϊός ,Παιδεία ,Σημαντικά

15:4525/05

ΕΕΑ: Οδηγός με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εστίαση Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

15:3025/05

Κορωνοϊός: Τι είναι τα «διαβατήρια ανοσίας» Κορωνοϊός

15:2625/05

ΟΑΣΘ: Ανοίγει αύριο ο διαγωνισμός για τα 180 λεωφορεία Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

15:2625/05

Εξαφάνιση 31χρονου από την Αγία Παρασκευή Ελλάδα ,Κοινωνία

15:1525/05

Απείθαρχος οδηγικά ο Έλληνας Ελλάδα ,Κοινωνία

15:0025/05

Συγκλονίζει Βρετανίδα θύμα του «δράκου του Κάβου» Διεθνή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

14:4525/05

Βράζουν… στο ίδιο καζάνι Αθλητισμός

14:4525/05

Ο ΣΕΒ για την απώλεια της Κ. Κυριακοπούλου Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

14:4325/05

Θεσ/νίκη: Δείτε το άνοιγμα των καταστημάτων καφέ και εστίασης (VIDEO) Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:3525/05

Ξανά «έστρωσε» τραπέζι η εστίαση (ΦΩΤΟ+VIDEO) Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:3025/05

Προϋπολογισμός: «Βουτιά» στα έσοδα στο α’ τετράμηνο του έτους Ελλάδα ,Οικονομία

14:1525/05

Θεσ/νίκη: Έτσι θα είναι ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό (ΒΙΝΤΕΟ) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:1525/05

Κύπρος-Κορωνοϊός: Καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:0625/05

Βράβευση του δικηγόρου Α. Ντούγκα από τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

14:0025/05

Τέλος η σεζόν σε Euroleague και Eurocup Αθλητισμός ,Σημαντικά

13:5525/05

Πέθανε ο δικηγόρος Νίκος Δίγκας-Χαρδαλιάς Ελλάδα ,Κοινωνία

13:4525/05

Κορωνοϊός: Νέο κρούσμα στα Χανιά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:3825/05

Πώς θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

13:3025/05

Το σχέδιο για θωράκιση του ΕΣΥ στα νησιά Ελλάδα ,Υγεία

13:2225/05

Ουρές έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:1525/05

Τούρκος πρέσβης για Έβρο: Είναι τεχνικό ζήτημα, δεν είναι συνοριακή διαφωνία Διεθνή ,Ελλάδα

13:1225/05

Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία Ελλάδα ,Παιδεία ,Σημαντικά

13:0025/05

Ενημέρωση για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων (VIDEO) Ελλάδα ,Πολιτική

12:4625/05

Μετρό: Αυτοψία Καραμανλή στον σταθμό Βενιζέλου (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:4525/05

Καστοριά: Σύλληψη διακινητή παράτυπων μεταναστών Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

12:3925/05

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Πειραιά (LIVE) Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

12:3025/05

Επίθεση με βιτριόλι: Δε μίλησε για συνάδελφό της η 34χρονη Ελλάδα ,Κοινωνία

12:1525/05

Πέθανε ο συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος Ελλάδα ,Κοινωνία

12:0925/05

ΑΠΘ: Επανεκκίνηση σήμερα για τα εργαστήρια Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:0025/05

Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ- Ποιους αφορούν Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:5825/05

Ακαδημαϊκή συμμαχία για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

11:4525/05

Πανελλήνιες: Πώς θα εξεταστούν οι υποψήφιοι Ελλάδα ,Παιδεία

11:3025/05

Γεωργιάδης: Στην κρίση αυτή όλοι θα χάσουμε από λίγο Ελλάδα ,Πολιτική

11:2425/05

Διακοπές νερού σε περιοχές της Θεσσαλονίκης Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:1525/05

Η Ελλάδα ευρωπαϊκό επίκεντρο και στον αθλητισμό Αθλητισμός

11:1025/05

Άνοιξαν οι καφετέριες στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

11:0025/05

Παπαθανάσης: Μεγάλο βήμα το άνοιγμα της εστίασης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

10:4625/05

Η ΙΚΕΑ με νέο τύπο μικρού καταστήματος πόλης Επιχειρήσεις

10:4525/05

Επιδείνωση του καιρού με βροχές και κρύο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

10:3025/05

Τούμπα: Διέρρηξε ΙΧ και συνελήφθη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:2225/05

Συνεργασία της Τρ. Πειραιώς με την ΜΙLKPLAN Επιχειρήσεις

10:1525/05

Σύλληψη δύο ατόμων έπειτα από καταδίωξη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:1225/05

Παγκράτι: “Έπεσε” ασανσέρ πολυκατοικίας Ελλάδα ,Κοινωνία

10:1225/05

EΔΑ ΘΕΣΣ: Μέλος του ευρωπαϊκού GD4S Ενέργεια ,Επιχειρήσεις

10:0725/05

Θεσ/νίκη: Δείτε το άνοιγμα των καταστημάτων καφέ και εστίασης (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:0025/05

Στεφανής: Οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ στο ελληνικό έδαφος Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

09:4525/05

ΕΣΠΕΘ: Δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών Μ.ΕΜΘ Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:3325/05

Κορωνοϊός: Στους 172 οι νεκροί στην Ελλάδα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

09:3025/05

Πέλλα: 18χρονος μοτοσικλετιστής έπεσε σε αρδευτικό κανάλι Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

09:1525/05

Οι 15 φιναλίστ στον φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

09:0025/05

Ποιες συντάξεις καταβάλλονται σήμερα Ελλάδα ,Παιδεία

08:4525/05

Κορωνοϊός: Ποιες θεραπείες μελετούν οι επιστήμονες Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:3025/05

Γερμανία: Έχει δίκιο ο Τραμπ για τον ΠΟΥ αλλά… Διεθνή ,ΕΕ ,Κορωνοϊός

08:2025/05

Ελεύθερη για όλους η πρόσβαση στα νησιά Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

08:1025/05

«15+1 Καρέ Τέχνης» on line… για να μη μας λείψει τίποτα! Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

08:0325/05

Θεσ/νίκη: Εντοπίστηκαν οι δυο αγνοούμενοι ψαράδες Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0025/05

Διευρύνονται οι πτήσεις εσωτερικού- Υποχρεωτική η μάσκα Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

07:5025/05

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

07:4025/05

Διακοπές ρεύματος στη Χαλκιδική Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

07:3025/05

Με το Kalimera Breakfash η «Ανανιάδης» δυνατά στον τουρισμό Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός

07:2025/05

ΠΚΜ: Σε ποια σημεία εκτελούνται σήμερα εργασίες Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:1025/05

Πώς θα λειτουργήσει από σήμερα η εστίαση Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

07:0125/05

Ο καιρός σήμερα, Δευτέρα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ