Κορωνοϊός: Η ομάδα του Παπανικολάου δημιουργεί τράπεζα με Τ-λεμφοκύτταρα

Κορωνοϊός: Η ομάδα του Παπανικολάου δημιουργεί τράπεζα με Τ-λεμφοκύτταρα

Τη δεύτερη φάση της μελέτης τους με θέμα «Ανάπτυξη ειδικών κατά του κορωνοϊού Τ-λεμφοκυττάρων, ως ένα «ζωντανό φάρμακο» κατά της COVID 19 λοίμωξης ασθενών υψηλού κινδύνου» ξεκινά η ομάδα της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιματοποιητικών Κυττάρων του Τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», με επικεφαλής τον Διευθυντή της Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει σε σχετικό του μήνυμα στο Facebooκ ο κ. Αναγνωστόπουλος:

«ΕΙΝΑΙ ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ

.

Στο τμήμα που διευθύνω σκεφθήκαμε και υλοποιήσαμε το πρώτο μέρος μιας μελέτης σχετικά με την αντιμετώπιση βαριάς CΟVID-19. Σύμφωνα με τα  αποτελέσματα μπορούμε να προχωρήσουμε με βάσιμη αισιοδοξία στο κλινικό μέρος της.

.

Έχει τίτλο: Ανάπτυξη ειδικών κατά του κορωνοϊού Τ-λεμφοκυττάρων ως ένα «ζωντανό φάρμακο» κατά της COVID-19 λοίμωξης ασθενών υψηλού κινδύνου.

.

Βασίζεται σε σχετική τεχνογνωσία και παρόμοια εμπειρία μας για την αντιμετώπιση ιικών λοιμώξεων σε μεταμοσχευμένους ασθενείς με επιτυχία 90%.

.

Παρακαλώ θερμά να βοηθήσετε με οποιοδήποτε ποσό για την  χρηματοδότησή της. Αυτή την περίοδο δεν έχει προκηρυχθεί κάποιο πρόγραμμα για την υποβολή ερευνητικών μελετών, η μάχη εναντίον του SARS-CoV-2 βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση με πολλούς βαριά νοσούντες και πολλούς να χάνουν καθημερινά τη μάχη από τον κορωνοϊό. Ο χρόνος είναι περισσότερο από πολύτιμος, γι’ αυτό απευθυνόμαστε με ελπίδα σε σας.

.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ:

ΙΒΑΝ GR42 0171 2150 0062 1514 9098 001

.

ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

.

Υπόβαθρο. Τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων, παρέχοντας προστασία έναντι χιλιάδων ιών τους οποίους αναγνωρίζουν ειδικά μέσω του υποδοχέα τους. Η χορήγηση αντι-ιικών Τ-λεμφοκυττάρων που είτε απομονώνονται είτε πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο από δότες που έχουν προηγουμένως εκτεθεί σε συγκεκριμένο ιό, έχει εισάγει μία νέα εποχή στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων ως μια «φυσική» μορφή θεραπείας με εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα (>90%), στο κέντρο μας και σε άλλα κέντρα ανά τον κόσμο.

.

Στο πλαίσιο της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, δείξαμε πρόσφατα ότι μπορούμε i) να αναγνωρίσουμε τους ασθενείς υψηλού κινδύνου παρακολουθώντας τα επίπεδα των CoV-2-ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων στο αίμα νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 και ii) να παράγουμε στο εργαστήριο λειτουργικά CoV-2-ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα από αναρρώσαντες δότες.

.

Πρόταση. Επιθυμούμε, στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή της πανδημίας από τον SARS-CoV-2 στην παρούσα φάση για τους συμπολίτες και τη χώρα μας, να συμμετέχουμε με όλες τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, στην ανεύρεση

αποτελεσματικής θεραπείας κατά του κορωνοϊού 2. Συγκεκριμένα, προτείνουμε τη δημιουργία τράπεζας CoV-2-ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων από 20 αναρρώσαντες δότες και τη χορήγησή τους ως Τ-κυτταρική ανοσοθεραπεία σε 70-90 χαρακτηρισμένους ως υψηλού κινδύνου COVID-19 ασθενείς.

.

Προσδοκούμε στην ανάπτυξη μίας καινοτόμου θεραπευτικής προσέγγισης στη μάχη κατά του ιού της πανδημίας, όπου τα «φάρμακα» είναι ζωντανά κύτταρα, τα οποία έχουν «εκπαιδευτεί» στο εργαστήριο ώστε να αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2. Μετά τη χορήγησή τους, ως «ζωντανά φάρμακα» πλέον, μπορούν να πολλαπλασιαστούν εντός του σώματος μόλις αναγνωρίσουν τον ιό και ως ένας ισχυρός στρατός να εξαλείψουν με φυσικό τρόπο τα μολυσμένα από SARS-CoV-2 κύτταρα του ασθενούς.

.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 230.000 ευρώ για την προτυποποίηση της διαδικασίας υπό GMP συνθήκες, τη δημιουργία τράπεζας αντι-SARS-CoV-2-ειδικών κυτταρικών προϊόντων (από τουλάχιστον 20 δότες) και τη χορήγηση σε τουλάχιστον 70 (έως 90) ασθενείς. Το κόστος θα καλύψει την αγορά των GMP-grade πεπτιδίων του SARS-COV-2, κυτοκινών, θρεπτικών υλικών, αντισωμάτων κυτταρομετρίας ροής, βιοαντιδραστήρων, αναλωσίμων, λοιπών αντιδραστηρίων και τα κόστη του ελέγχου HLA ιστοσυμβατότητας, ασφαλιστηρίου συμβολαίου και του monitoring της μελέτης.

.

Κύριες ερευνήτριες: Ευαγγελία Γιαννάκη, Αναστασία Παπαδοπούλου».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ