Κορωνοϊός – Σέρρες: Στις αποχρώσεις του… γκρι με τοπικό lockdown και ξαφνικό θάνατο για την οικονομία

Κορωνοϊός – Σέρρες: Στις αποχρώσεις του… γκρι με τοπικό lockdown και ξαφνικό θάνατο για την οικονομία

«Ξημερώνει μια γκρίζα μέρα, μια νέα πραγματικότητα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σχετικά με την ένταξη της Π.Ε. Σερρών, από σήμερα (Τρίτη 3 Νοεμβρίου) και για τις επόμενες 14 μέρες σε τοπικό lockdown.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Καταστρεπτικές θα είναι οι εξελίξεις για την τοπική οικονομία των Σερρών, εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά όπως αναφέρουν φορείς και επιχειρηματίες στο GRTimes.gr σχετικά με την χθεσινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τοπικό lockdown στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, η οποία ισχύει από σήμερα στις 6 το πρωί και για τις επόμενες 14 μέρες.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, χρειάζεται ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση όπως στάθηκε όρθια στο πρώτο lockdown, έτσι και τώρα πρέπει να σταθεί με όλες της τις δυνάμεις, δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Κυβέρνησης προσθέτοντας ότι στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού οι πολίτες το έχουν πιο πολύ ανάγκη να αισθανθούν δίπλα τους την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Σερρών επισήμανε πως τα μέτρα που λαμβάνονται θεωρήθηκε ότι είναι απαραίτητα για την προάσπιση του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής, «η μάχη που θα δώσουμε, να είναι μια μάχη που θα έχει κέρδος η υγεία μας» δήλωσε στο GRTimes.gr.

Ξαφνικός θάνατος

Για ξαφνικό θάνατο των επιχειρήσεων του νομού Σερρών μιλάει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας λέγοντας πως κάθε μέρα που ξημερώνει είναι και ένα νέο σοκ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών εξηγεί πώς το lockdown στις επιχειρήσεις αποτελεί τεράστια ζημιά, και πως η αναστολή της εστίασης από τις προηγούμενες ημέρες είχε ήδη αποτρέψει την κυκλοφορία του κόσμου.

Επισημαίνει δε πως σε 11 χρόνια, από το 2008 έως το 2019, σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου Σερρών υπήρξαν 11.239 διαγραφές σε επιχειρήσεις του νομού, γεγονός που μεταφράζεται σε διπλάσιο αριθμό σ’ ότι αφορά τις απώλειες στις θέσεις εργασίας. Για το παραπάνω διάστημα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις έγιναν 2.136 διαγραφές, στις εμπορικές 3.837 και στις παροχής υπηρεσιών 5.266 διαγραφές.

Από τις 10.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Σερρών, όπως αναφέρει ο κ. Μέγκλας, θα υπάρξουν λουκέτα τουλάχιστον σε ποσοστό 10%, απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού και των δυο μέχρι στιγμής lockdown την τρέχουσα χρονιά. Τέλος να πούμε, ότι από 1η Ιανουαρίου του 2020 έως 22 Οκτωβρίου 2020, σημειώθηκαν 491 εγγραφές στο Επιμελητήριο Σερρών και αντίστοιχα 174 διαγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η Π.Ε. Σερρών – καθώς επίσης και η Π.Ε. Θεσσαλονίκης- κατατάσσεται στη ζώνη «γκρι», και μεταξύ άλλων, από σήμερα στις 6 το πρωί (3 Νοεμβρίου) και για τις επόμενες 14 μέρες απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τον νομό και προς αυτόν, κλειστά θα είναι όλα τα καταστήματα ακόμα και στο λιανεμπόριο ενώ επανέρχονται τα SMS για όλες τις μετακινήσεις. Ειδικά, για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός: Το ΦΕΚ με τα μέτρα που ισχύουν σε όλη τη χώρα

Ξενοδόχοι – Μαγνησία: Δεν μπορούν τα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν με delivery στα δωμάτια!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ