Κωτσιόπουλος: Στο 80% οι εμβολιασμένοι στο σύνολο των υγειονομικών

Κωτσιόπουλος: Στο 80% οι εμβολιασμένοι στο σύνολο των υγειονομικών

«Κοντά στο 80% από το σύνολο των υγειονομικών είναι εμβολιασμένοι, άρα έχουμε να διανύσουμε το υπόλοιπο 20% μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Κωτσιόπουλος εκφράζει την ελπίδα, πως θα κλείσουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην υγεία τα ραντεβού τους «για να μην έχουμε την Σεπτέμβριο κανέναν που να πρέπει να μείνει εκτός του υγειονομικού συστήματος, από αυτή την πολύ καλή ομάδα που αντιμετώπισε τόσο επιτυχημένα αυτή την μεγάλη υγειονομική κρίση». Εάν υπάρξουν ιατρικοί λόγοι μη εμβολιασμού θα υπάρχουν οι αρμόδιες επιτροπές που θα τους εξετάσουν.

Ο κ. Κωτσιόπουλος επιβεβαίωσε την αύξηση στις εισαγωγές, ενώ η ανησυχία αφορά σε Αττική και Κρήτη που είναι υπό παρακολούθηση. «Όταν έχουμε αύξηση στα κρούσματα, αυτό είναι αναμενόμενο. Ο μέσος όρος ηλικίας χαμηλός, γι’ αυτό και κρατείται χαμηλά ο αριθμός των εισαγωγών και σε αυτό έχει παίξει ρόλο και ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι θα ζούμε στους επόμενους μήνες με τον Covid-19, μέχρι ο εμβολιασμός να είναι καθολικός και να μας περάσει στην επόμενη φάση, το διαβατήριο για την κανονικότητά μας».

Σε σχέση με την νησιωτική Ελλάδα και το δυναμικό των μονάδων υγείας εκεί, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, πως είχε εκπονηθεί ένα μεγάλο σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών, όμως «πρέπει να καταλάβει κανείς ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν τα νησιά στις ιατρικές μονάδες, γιατί υπάρχουν αρκετές μικρές, γι’ αυτό πρέπει οι ταξιδιώτες να είναι ασφαλείς, εμβολιασμένοι και όπου υπάρχουν σημεία ελέγχου να πηγαίνουν να κάνουν τεστ».

Ένα πρόβλημα της πανδημίας στο οποίο στάθηκε ο κ. Κωτσιόπουλος, είναι ότι δημιούργησε δυο ταχύτητες στο σύστημα υγείας, «γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να γίνουν πολλά χειρουργεία μες το καλοκαίρι, για μην υπάρχουν λίστες αναμονής», ενώ ένα θετικό κομμάτι, όπως είπε είναι ότι οι πολίτες βίωσαν μια διαφορετική εμπειρία πηγαίνοντας στα κέντρα εμβολιασμού με τα ηλεκτρονικά ραντεβού και αυτό στηρίχτηκε στην συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Υπουργείο Υγείας. «Αυτό αφήνει μια παρακαταθήκη για το μέλλον, γιατί με την χρήση της τεχνολογίας οι πολίτες θα έχουν μια καλύτερα εμπειρία πηγαίνοντας στα νοσοκομεία. Όταν πηγαίνει στο νοσοκομείο ένας ασθενής συνήθως κουβαλάει μια τσάντα με εξετάσεις, ακτινογραφίες και αυτό θέλουμε να καταργηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, και γι’ αυτό περνάμε στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, με όλα τα διαγνωστικά, ακτινολογικά αποτελέσματα του ασθενούς που θα είναι προσβάσιμος τόσο από τον πολίτη όσο και από τον επαγγελματία υγείας».

Επιπλέον σε ό,τι αφορά στην εμπειρία των ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία που είναι πολύ δύσκολη, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κωτσιόπουλος, «είναι ένα έργο που το έχουμε ωριμάσει και το έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει όχι μόνο στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας αλλά και την ενίσχυσή του με νέα μηχανήματα, κτήρια, ανακαίνιση υφιστάμενων κτηρίων και μέχρι το τέλος του προγράμματος έως το 2025 θα είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση που χρειαζόταν το σύστημα υγείας».

Σε σχέση με τα νοσοκομεία, ο κ. Κωτσιόπουλος τόνισε πως «θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε την διάταξη των δυνάμεών μας. Όταν υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε κοντινές αποστάσεις που δεν λειτουργούν σωστά δεν χρειάζεται να κλείσει κανένα, χρειάζεται να δούμε πως θα ενισχυθούν, πώς θα ανακατανείμουν τις υπηρεσίες μεταξύ τους, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε έναν πληρέστερο υγειονομικό χάρτη».

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, υπολειτουργεί, οι πολίτες δεν βρίσκουν τον οικογενειακό γιατρό ή τον παθολόγο που χρειάζονται», υπογράμμισε ο κ. Κωτσιόπουλος. Και προσέθεσε πως υπολειτουργεί και η μετανοσοκομειακή φροντίδα, η αποκατάσταση. «Πρέπει να ξαναδούμε τον υγειονομικό χάρτη, να δούμε τι λείπει. Υπάρχει τρόπος, αν υπάρχει θέληση. Είδαμε ότι με τα νοσοκομεία αναφοράς που υποστήριξαν όλα τα μικρότερα νοσοκομεία, πραγματικά αντιμετωπίσαμε την κρίση με τον καλύτερο τρόπο, παρά το γεγονός ότι το εθνικό σύστημα υγείας δεν βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όταν το παραλάβαμε», είπε καταλήγοντας ο κ. Κωτσιόπουλος.

Πηγή: ertnews.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κ. Μητσοτάκης: Οι ανακοινώσεις για εστίαση και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς (VIDEO)

Κορωνοϊός: Τι θα ισχύσει σε διασκέδαση και εστίαση – Τι λένε οι επιχειρηματίες

Ποιους ανεμβολίαστους αφορά η αναστολή εργασίας–Τι λένε Μ. Παγώνη και Στ. Προσαλίκας

Ο εμβολιασμός και τα κίνητρα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top