Με ταχείς ρυθμούς η ΕΕ προς το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Με ταχείς ρυθμούς η ΕΕ προς το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας, εργάζεται με ταχείς ρυθμούς για την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, που θα παρουσιάσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στόχος μας είναι η διευκόλυνση των ασφαλών μετακινήσεων, ώστε να μη χαθεί το ευρωπαϊκό και το ελληνικό καλοκαίρι», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, στο επίκεντρο της οποίας ήταν «τα κρίσιμα θέματα της πανδημίας και του μεταναστευτικού».

Ο κ. Σχοινάς τόνισε «τη στενή συνεργασία» που είχε με τις ελληνικές αρχές για τα θέματα αυτά και αναφέρθηκε με θαυμασμό στην «υποδειγματική προσπάθεια» που έχει καταβάλει η Ελλάδα στη διαχείριση της πρωτοφανούς πρόκλησης της πανδημίας, έχοντας επιτύχει «ένα μικρό θαύμα», γεγονός που «έχουν αναγνωρίσει και οι εταίροι μας σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο».

Αισιοδοξία και ικανοποίηση από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020

Την ικανοποίησή της εκφράζει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση γιατί όπως επισημαίνουν πηγές της ενώ η ύφεση το 2020 ήταν αναμφίβολα βαθιά, τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν ότι η χρονιά αυτή, που ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη για όλες τις χώρες ανά τον κόσμο, κλείνει για την Ελλάδα με μία ύφεση της τάξεως του 8,2% του ΑΕΠ αντί για διψήφια ποσοστά που ανέφεραν οι προβλέψεις (π.χ. της Κομισιόν).

Βάσει των νεότερων στοιχείων της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε το 2020 χαμηλότερη ύφεση από την Ισπανία (11%), την Ιταλία (8,9%), βρίσκεται σε αντίστοιχο επίπεδο με τη Γαλλία (8,1%) και λίγο υψηλότερα από αυτή της Πορτογαλίας (7,6%), χωρών του Νότου οι οποίες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και της μεγαλύτερης εξάρτησης από τον τουρισμό, κατέγραψαν ύφεση μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (6,8% με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν).

Επίσης, μεταξύ του 3ου και του 4ου τριμήνου του 2020 η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη της τάξης του 2,7%, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, καθώς την ίδια περίοδο η νομισματική ένωση υπέστη κατά μέσο όρο ύφεση 0,6%.

Η Ελλάδα με τη διαχείριση της πανδημίας ανατρέπει τα στερεότυπα καθώς, παρά την εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ φανερώνουν ότι η οικονομία είναι πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί ανέμεναν για το 2020, γεγονός που βελτιώνει τις προοπτικές ανάκαμψης μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι βασικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε διαβούλευση βρίσκεται από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» που προβάλλεται ως μοχλός επαναφοράς της κυβερνησιμότητας στους δήμους και τις περιφέρειες.

Όπως επισημαίνουν πηγές, η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού και έρχεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, ενώ απέχουμε από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αφού προηγήθηκε διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), είναι:

· Επαναφέρεται η 5ετής θητεία. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία

· Τίθεται το 43% συν μία ψήφος ως όριο εκλογής Δημάρχου ή Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο

· Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών

· Τίθεται όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές

· Μειώνεται ο αριθμός των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων

· Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι

Λόγοι για την αλλαγή του νόμου

Η κυβέρνηση χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ψήφισε έναν εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση που εξυπηρετούσε μικροκομματικά συμφέροντα τα οποία και θεωρεί ότι έβαλε πάνω από το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Σύμφωνα με πηγές της, η σημερινή αντιπολίτευση διαβλέποντας πως δεν διέθετε δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση, εισήγαγε έναν νόμο που θα στερούσε από τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες πλειοψηφία στα συμβούλια και θα τους οδηγούσε σε παζάρια με μειοψηφικές δυνάμεις. Αυτό όμως ταυτόχρονα τους οδηγούσε σε ομηρεία χωρίς να μπορούν να ασκήσουν την πολιτική και το έργο για το οποίο εκλέχτηκαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τώρα λύνεται το πρόβλημα που προέκυπτε από το γεγονός ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο και συνεπώς δεν μπορούσαν να ασκήσουν την πολιτική για την οποία ψηφίστηκαν.

Αναστολή κατεδαφίσεων στον αιγιαλό

Σχετικά με την κριτική που δέχθηκε για την αναστολή κάποιων κατεδαφίσεων, η κυβέρνηση απαντά ότι εντοπίζει ένα πρόβλημα στον τουρισμό που έχει επισημάνει ο ΣΕΤΕ. Δηλαδή ότι πολλές μονάδες καταστρέφονται ενώ θα είναι λάθος να καταστραφεί μια επιχείρηση γιατί δεν της δόθηκε η δυνατότητα εν μέσω κορονοϊού να ρυθμίσει εκκρεμότητες που τυχόν έχει με αυθαίρετες κατασκευές.

Με την αναστολή μέχρι τον Οκτώβριο δίνεται ένα επαρκές περιθώριο προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή κάποιας επιχείρησης «που μπορεί και πρέπει να σωθεί». Μέχρι τότε είναι πιθανόν να έχουν ρυθμίσει ορισμένοι τις εκκρεμότητες και να μην χρειαστεί να κατεδαφιστούν τα κτίσματά τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ