Μητσοτάκης στον Alpha: Η συνάντηση με τον Ερντογάν δεν θα αργήσει

Μητσοτάκης στον Alpha: Η συνάντηση με τον Ερντογάν δεν θα αργήσει

«Είναι δυσάρεστο αλλά απαραίτητο το ότι δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Πρόσθεσε ότι «αντιστάθμισμα είναι το άνοιγμα αμέσως μετά το Πάσχα. Αυτό θα δώσει μία δυνατότητα ψυχολογικής εκτόνωσης στους πολίτες. Κουράστηκε η κοινωνία αλλά τελειώνει η περιπέτεια».

Υπογράμμισε δε πως «το Πάσχα αυτό δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορωνοϊού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης πως «είναι λάθος να βλέπει κανείς μόνο τα στατικά νούμερα. Πρέπει να βλέπει και την τάση. Η τάση τις τελευταίες 10 μέρες είναι θετική γιατί μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. Κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας, γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κι έχουμε τον καιρό σύμμαχο. Μπορούμε να πάμε σε ελεγχόμενο άνοιγμα που αποτελεί κι ένα στοίχημα. Καλύτερα έξω οργανωμένα παρά μέσα ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι το επιδημιολογικά σωστό.

Έχουμε μάθει πια ότι οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με ασφάλεια τι θα συμβεί αύριο. Κάναμε πισωγυρίσματα γιατί ο ιός εκπλήσσει συνεχώς.

Ναι μπορούμε να συμμορφωνόμαστε μ’ ένα κράτος το οποίο το εμπιστευόμαστε περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Δεν έχουμε συρθεί σε καμία απόφαση, κάναμε το επιδημιολογικά σωστό».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως το Σύστημα Υγείας παρά την πίεση, άντεξε, αντέχει και θα αντέξει. Η εμπειρία μας λέει πως όταν ανοίγουμε ελεγχόμενα ο κόσμος συμμορφώνεται καλύτερα με τα βασικά μέτρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνονται στα μέτρα. Είναι εξαίρεση τα κορωνο-πάρτι. Δεν είναι επιλογή η καταστολή. Η περίπτωση της Ν. Σμύρνης ήταν ένα λάθος, μία αστοχία η οποία δεν έπρεπε να συμβεί».

Και απευθυνόμενος στους πολίτες, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους: Ας δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και οι νέοι ας διοχετεύσουν την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους στο να κάνουν ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

Πρόσθεσε επίσης πως ενόψει του Πάσχα, θα υπάρχουν έλεγχοι και αυστηρά πρόστιμα για όποιον πάρει το ρίσκο της εξόδου από τις πόλεις, ειδικά από την Αθήνα. «Θα συνιστούσα να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας. Από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις και μπορούμε τότε να φύγουμε».

Επεσήμανε ακόμη πως «είναι κοινός τόπος ότι η επιχείρηση Ελευθερία είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη. Μπορούμε να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Από το Μάιο και ειδικά τον Ιούνιο θα έχουμε πολλά εμβόλια. Το 30% των ηλικιωμένων δεν εμβολιάστηκε. Ας ακούσουν τους γιατρούς των εντατικών που λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που μπαίνουν στις εντατικές και διασωληνώνονται είναι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο μόνος τρόπος για να τελειώσουμε με την πανδημία είναι το εμβόλιο. Αυτό από τη μια αφορά τη δημόσια υγεία. Σκεφτείτε όμως πρώτα τον εαυτό σας».

Ξεκαθάρισε ακόμη πως «για κάποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Η συζήτηση θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει. Όχι τώρα αλλά τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Όταν βλέπω τα νοσοκομεία στο κόκκινο, το Σύστημα να κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, δεν θέλω να ανοίξω τη συζήτηση τώρα».

Επεσήμανε επίσης πως όταν ο covid φύγει από τη ζωή μας κάποια μέτρα ατομικής προστασίας θα μείνουν. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν επιτρέπεται απόλυση εργαζομένου λόγω εμβολίου.

Οι νέοι θα συμμορφωθούν και θα κάνουν το εμβόλιο είπε και τόνισε πως το «καλύτερο εμβόλιο είναι το… γρηγορότερο» καθώς και ότι είναι ελάχιστοι οι αρνητές.

Ανέφερε ότι το self test είναι μια πράξη ατομικής υπευθυνότητας όπως και το εμβόλιο.

Για την ασφάλεια των εμβολίων τόνισε πως δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργεια αλλά και πως είναι πιο πιθανό να τρακάρεις πηγαίνοντας να κάνεις το εμβόλιο παρά να έχει κάποια παρενέργεια από αυτό.

«Οι ειδικοί γνωμοδοτούν, η κυβέρνηση αποφασίζει», τόνισε και χαρακτήρισε θλιβερή την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Θέλουμε καλές δουλειές και ίσες ευκαιρίες» είπε επίσης ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε, προέβλεψε ρωμαλέα ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας και είπε πως είναι σημαντικό να μην είναι οι νέοι, θύματα αυτής της πανδημίας.

Προέβλεψε πως αυτό που θα συμβεί προοδευτικά θα μοιάζει με τέλος πολέμου και τόνισε πως η ανάκαμψη θα είναι ραγδαία αλλά είπε πως η «αποσωλήνωση της οικονομίας» θα γίνει σταδιακά και όχι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Εξίσου ανέλυσε πως η διαδικασία μείωσης της στήριξης από το κράτος δεν θα γίνει απότομα. «Η κυβέρνηση έβαλε το χέρι στην τσέπη» εξήγησε.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη διαγραφής χρεών, είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας επίσης για γενναιόδωρο πλαίσιο ρύθμισης χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Ας έχουμε μια αίσθηση τι πραγματικά είναι εφικτό και τι ουσιαστικά είναι ανέφικτο είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι κάποιοι το 2015 έγιναν κυβέρνηση υποσχόμενοι τη διαγραφή του δημόσιου χρέους και το 2021 επανέρχονται μιλώντας ουσιαστικά για διαγραφή του ιδιωτικού χρέους.

Πρόσθεσε πως πλέον το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, πως η κυβέρνηση πήρε μέτρα για το ιδιωτικό χρέος, ανέλυσε τα εργαλεία που έχει κανείς στη διάθεσή του και τόνισε πως ό,τι ήταν το σχέδιο Μάρσαλ μετά τον πόλεμο, θα είναι τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπογράμμισε πως εντός του 2021 θα έρθουν τα πρώτα 4 δισεκ. από την ΕΕ και διέψευσε πως η διαδικασία θα κινηθεί αργά. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι μέσω του Ταμείου θα διακινηθούν πόροι για σημαντικές επενδύσεις.

Αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πετυχημένους τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια επισημαίνοντας πως τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια και ευκρίνεια αλλά και πως είχε δώσει εντολή στον υπουργό, να απαντήσει. Δεν θέλησε ωστόσο να μπει σε περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες.

Επανέλαβε πως είναι ευρωπαϊκό ζήτημα τα ελληνο-τουρκικά και πως ο διάλογος είναι ανοιχτός.

Τόνισε πως η Ελλάδα θα χειρίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά με την ίδια αυτοπεποίθηση θα τείνει και χείρα συνεργασίας στην Τουρκία.

Είπε πως θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, πως η συνάντηση δεν εκτιμά ότι θα αργήσει αλλά και πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση.

Κλείνοντας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι με την πλευρά της διεθνούς νομιμότητας αλλά δεν έχει και πρόβλημα να κάνει γνωστά τα όρια πέρα από τα οποία καμία δύναμη δεν μπορεί να προχωρήσει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ