Μόσιαλος-Κορωνοϊός: 300 τα υποψήφια εμβόλια

Μόσιαλος-Κορωνοϊός: 300 τα υποψήφια εμβόλια
Κορωνοϊός   | 27/09/2020 | 21:15

Με νέα ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος αναλύει το δύσκολο εγχείρημα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Με μια νέα ανάρτησή του ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρει όλες τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. «Είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιο από τα πρώτα εμβόλια να είναι 100% αποτελεσματικό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προσθέτει: «Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν θέσει το 50% αποτελεσματικότητά ως κριτήριο για την έγκριση των εμβολίων. Με 50% αποτελεσματικότητα είναι αμφίβολο αν θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης ακόμη και αν εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, πράγμα επίσης εξαιρετικά αμφίβολο. Όμως, ένα εμβόλιο ακόμα και με 50% αποτελεσματικότητα θα είναι μια μεγάλη πρόσοδος στη μάχη κατά του κορoνοϊού».

Αναλυτικά, η ανάρτησή του:

«Λίγο πριν τα τέλη του Σεπτέμβρη υπάρχουν περισσότερα από 300 υποψήφια εμβόλια για COVID-19, 42 από αυτά δοκιμάζονται σε ανθρώπους και 11 είναι στην τελική φάση, τη φάση ΙΙΙ, των κλινικών δοκιμών.

Πώς δρουν τα εμβόλια;

Τα εμβόλια βασίζονται στην δυνατότητα αφενός της διέγερσης και αφετέρου της μνήμης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Δηλαδή, διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει δικά του αντισώματα εναντίον του Sars-Cov-2, ώστε μετά να ενεργοποιηθεί μια σειρά αντιδράσεων και να καταπολεμηθεί ο ιός. Όταν στο μέλλον ο ιός μπει στον οργανισμό, είτε τα αντισώματα που ήδη υπάρχουν ή τα κύτταρα μνήμης θα ξεκινήσουν τις απαραίτητες δράσεις εξουδετέρωσης ώστε να μην νοσήσουμε.

Ποιοι είναι οι τύποι εμβολίων για τον κορωνοϊό που εξετάζονται στις κλινικές δοκιμές; Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, άλλες πιο κλασικές και άλλες πιο πρωτοποριακές, και οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο τις έχουν ήδη συμπεριλάβει στο σχεδιασμό των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Με ένα κλασικό εμβόλιο μπορούμε να εισάγουμε στον οργανισμό μας τον ίδιο τον ιό, αλλά αδρανοποιημένο (δηλαδή ο ιός έχει ‘σκοτωθεί‘, για παράδειγμα από θερμότητα ή χημικά). Μπορούμε επίσης να εισάγουμε στον οργανισμό μας ένα κομμάτι του ιού -που διαφέρει σε σχέση με συγγενείς σε αυτόν ιούς. Οι ιοί μπαίνουν στα ανθρώπινα κύτταρα και τα χρησιμοποιούν σαν εργαστήριο για να φτιάξουν ένα-ένα τα κομμάτια που τους χρειάζονται, ώστε τελικά να πολλαπλασιαστούν και να αποκτήσουν την λειτουργική τους μορφή. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό δομικό τμήμα, στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού, είναι η πρωτεΐνη ακίδα. Οι ερευνητές έχουν φτιάξει εμβόλια που δίνουν στα κύτταρα μας τη ‘συνταγή’, τη γενετική πληροφορία, για να φτιάξουν τμήματα του ιού του κορωνοϊού για παράδειγμα την ακίδα.

Τα εμβόλια αυτά μπορεί να:

 • περιέχουν τροποποιημένους κοινούς ιούς που προκαλούν βήχα ή κρυολόγημα. Όταν κάνουμε το εμβόλιο αυτοί οι ιοί θα φτιάξουν την πρωτεΐνη ακίδα την οποία χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσδεθεί στα υγιή ανθρώπινα κύτταρα.
 • είναι εμβόλια mRNA και DNA, όπως λέγονται, που θα εισάγουν στα κύτταρά μας την ‘συνταγή’ ώστε τα κύτταρα μας να φτιάξουν την πρωτεΐνη ακίδα,
 • είναι θραύσματα της πρωτεΐνης ακίδας χωρίς όμως τη γενετική πληροφορία.

Σε κάθε μία από αυτές τις προσεγγίσεις, ο στόχος είναι ως απάντηση ο οργανισμός μας να φτιάξει αντισώματα έναντι αυτής της πρωτεΐνης ακίδας.

Από τα 42 εμβόλια σε κλινικές δοκιμές ή πού έχουν ήδη λάβει άδεια για περιορισμένη χρήση σε κάποιες χώρες:

 • 6 είναι εμβόλια που περιέχουν αδρανοποιημένο ιό (όπως της Sinovac και 2 εμβόλια της Sinopharm, όπου και τα 3 έχουν λάβει άδεια περιορισμένης χρήσης.
 • 8 είναι εμβόλια που βασίζονται σε ιικό φορέα (όπως το ρωσικό εμβόλιο, το κινεζικό εμβόλιο της CanSino, και το εμβόλιο της AstraZeneca)
 • 11 είναι εμβόλια mRNA-DNA (όπως της Moderna και της Pfizer),
 • 17 είναι πρωτεϊνικά εμβόλια (όπως της Novarax που μπήκε σε φάση ΙΙΙ),

Πότε λοιπόν μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα;

Οι προβλέψεις των επιστημόνων για το πότε θα ξεκινήσει η ανάλυση της αποτελεσματικότητάς των πρώτων εμβολίων μετά την ολοκλήρωση της φάσης ΙΙΙ κυμαίνονται από τους ερχόμενους 2-3 μήνες, έως τα μέσα του 2021:

Η Pfizer / BioNTech δήλωσε ότι θα είχε επαρκή δεδομένα από τη φάση ΙΙΙ για να ξεκινήσει η ανάλυση στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Moderna, η οποία έχει ήδη περισσότερους από 25.000 συμμετέχοντες σε αυτή τη φάση των κλινικών δοκιμών και περισσότεροι από 10.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ενδιάμεση ανάλυση των αποτελεσμάτων της δοκιμής είναι πιθανό να ξεκινήσει τον Νοέμβριο και ενδεχομένως στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στην AstraZeneca θεωρούν ότι πριν από το τέλος του έτους θα είναι κοντά στην υποβολή έγκρισης κανονιστικών ρυθμίσεων. Περίπου 18.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία έχουν λάβει το εμβόλιο AZD1222 μέχρι στιγμής. Όμως οι κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν σταματήσει και οι εκτιμήσεις αυτές ίσως είναι υπεραισιόδοξες.

Όπως έχω αναφέρει πρόσφατα, στις κλινικές μελέτες σε όσους χορηγείται το εμβόλιο δεν προκαλείται ταυτόχρονα η νόσος. Οι κλινικές μελέτες προσανατολίζονται στην απόδειξη της ασφάλειας της χρήσης του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα. Και τα δυο αποδεικνύονται από την ανοσολογική απόκριση των εθελοντών. Μετά τον εμβολιασμό στην ουσία αναμένουμε να εκτεθούν οι εθελοντές στον ιό και να δούμε αν το εμβόλιο τους προστατεύει. Αυτή η διαδικασία όμως μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, γιατί πολλοί εθελοντές που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να μην κολλήσουν ποτέ τη νόσο. Ιδιαίτερα σε μια πανδημική κατάσταση που προσπαθούμε με μέτρα να αναχαιτίσουμε τη δυναμική της διάδοσης, και απομονώνουμε τους φορείς και τους ασθενείς.

Παρά τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις των στελεχών των εταιρειών, και τα δύο κλινικά πρωτόκολλα φάσης ΙΙΙ της Pfizer και της Moderna καθιστούν πολύ σαφές ότι δεν θα ξέρουν αν τα εμβόλια τους λειτουργούν μέχρι τον Δεκέμβριο / Ιανουάριο το νωρίτερο. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε το πρωτόκολλο της κλινικής δοκιμής, βλέπουμε πως η εκτίμηση αυτή είναι δεν είναι σίγουρη.

Στην περίπτωση της Pfizer θα περιμένουν να εκτεθούν 164 από τους εμβολιασθέντες έναντι του κορωνοϊού, για να καταλήξουν στην πραγματική αποτελεσματικότητα. Μια ανεξάρτητη επιτροπή μελέτης θα εξετάσει επίσης τα δεδομένα στις 62, 92 και 120 περιπτώσεις.

Στην περίπτωση της Moderna η αξιολόγηση θα γίνει αφού εκτεθούν στον ιό 151 από τους εμβολιασθέντες και η ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει ενδιάμεσα τα δεδομένα μετά τις πρώτες 53 και μετά τις 106 περιπτώσεις.

Έχει επίσης σημασία πόσο και πότε μολύνθηκαν αυτοί οι εμβολιασθέντες. Τα νούμερα αυτά ίσως ακούγονται μικρά, αλλά υπενθυμίζω πως και στην Αγγλία που θα γίνουν μελέτες πρόκλησης νόσου προσανατολίζονται σε σκόπιμη λοίμωξη 100-200 εθελοντών. Η επιτροπή, και αργότερα οι ρυθμιστικές αρχές, θα πρέπει να αισθανθούν βεβαιότητα ότι η ανάλυση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες ή χρόνια της μελέτης, όπου περισσότεροι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να νοσήσουν.

Η κλινική δοκιμή της Pfizer έχει ξεπεράσει τους 30.000 εθελοντές και πάνω από 12.000 έχουν λάβει τη δεύτερη από τις δύο δόσεις, οι οποίες απέχουν τρεις εβδομάδες μεταξύ τους. Η κλινική δοκιμή της Pfizer ξεκινά τη μέτρηση των περιπτώσεων μόλυνσης COVID-19, 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Η Moderna κάνει τη δεύτερη δόση 4 εβδομάδες μετά την πρώτη και η ανάλυση των περιπτώσεων που θα εκτεθούν, ξεκινά δύο εβδομάδες μετά από τη 2η δόση (αναφέρεται ότι περίπου 10.000 από τους περισσότερους από τους 25.000 εθελοντές έχουν λάβει τη δεύτερη δόση.) Να θυμόμαστε πως στις 22/10 θα συγκληθεί επίσης η συμβουλευτική επιτροπή του FDA αναφορικά με την πορεία και τα κριτήρια αξιολόγησης των εμβολίων.

Συμπερασματικά: τη συζήτηση για τα εμβόλια του κορωνοϊού υπάρχουν 3 συνιστώσες:

 • η ποικιλία των προσεγγίσεων που χρησιμοποιούν οι ερευνητές,
 • ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης νέων εμβολίων
 • η εξάρτηση της παγκόσμιας κοινότητας από την έγκριση των εμβολίων δεδομένης της μέχρι στιγμής έλλειψης φαρμάκων, πέραν της δεξαμεθαζόνης που μειώνει σημαντικά τη θνητότητα.

Αναφέρω συχνά, πως πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των κλινικών δοκιμών, τη σημασία της αξιολόγησης από ανεξάρτητες και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και τη διαφάνεια στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Γιατί αναφέρομαι στις δημοσιεύσεις και τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία και ρεαλιστικές χρονικές απαιτήσεις;

Αφού γίνει η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙΙ, ένα επιτυχές εμβόλιο θα μπορούσε να εγκριθεί από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή επιτρέποντας την πρόωρη παράδοση του εμβολίου σε ευάλωτες ομάδες. Πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον έξι μήνες για μια δεύτερη ανάλυση των δεδομένων της φάσης ΙΙΙ, προτού καταστεί δυνατή η διάθεση των εμβολίων για ευρύτερες δημόσιες εκστρατείες εμβολιασμού.

Προηγούμενές έρευνές για εμβόλια για κορωνοϊούς έχουν επίσης εντοπίσει ορισμένες προκλήσεις για την ανάπτυξη εμβολίου COVID-19, όπως την παροχή μακροχρόνιας προστασίας αλλά και την προστασία των ηλικιωμένων και των ατόμων που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή έχουν μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19. Ωστόσο, ξέρουμε πως οι ηλικιωμένοι συνήθως δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια τόσο καλά όσο οι νεότεροι, και ίσως να χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις. Ένα ιδανικό εμβόλιο COVID-19 θα λειτουργούσε καλά και για τους ευπαθείς αλλά και για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιο από τα πρώτα εμβόλια να είναι 100% αποτελεσματικό. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν θέσει το 50% αποτελεσματικότητά ως κριτήριο για την έγκριση των εμβολίων. Με 50% αποτελεσματικότητα είναι αμφίβολο αν θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης ακόμη και αν εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, πράγμα επίσης εξαιρετικά αμφίβολο. Όμως, ένα εμβόλιο ακόμα και με 50% αποτελεσματικότητα θα είναι μια μεγάλη πρόσοδος στη μάχη κατά του κορoνοϊού.

Επομένως θα είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και μετά την ανακάλυψη των νέων εμβολίων, μέχρι να μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά τη διασπορά του ιού, και παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας.

Τέλος, παρότι είναι απίθανο να έχουμε εμβόλιο με αποτελεσματικότητα πάνω από 50% το γεγονός ότι θα έχουμε πολλούς τύπους εμβολίων, όπως εξήγησα, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Με απλά λόγια, ένα εμβόλιο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για κάποιες ομάδες αλλά να αποδειχθεί στην πορεία πως είναι πολύ αποτελεσματικό για κάποιες άλλες. Για αυτό θα χρειαστεί και η προμήθεια διαφορετικών τύπων εμβολίων.

Η τελική αντιμετώπιση του κορoνοϊού θα προέλθει από συνδυασμό 5 παραμέτρων:

 • Εφαρμογή από την πολιτεία και τις επιχειρήσεις, μέτρων κατά της διασποράς του ιού: συχνές συγκοινωνίες, ενίσχυση της τηλεργασίας, μέτρα συχνού εξαερισμού με φρέσκο αέρα σε κλειστούς χώρους (π.χ. στα σχολεία και στους χώρους εργασίας), ενίσχυση του ΕΣΥ, άμεση ιχνηλάτηση και απομόνωση των ασθενών και συχνότερη χρήση των διαγνωστικών τεστ, διεπιστημονική προσέγγιση της παρακολούθησης της πανδημίας και θέσπισης task force (με συμμετοχή ειδικών και εμπειρογνωμόνων πολλαπλών και όχι μόνο ιατρικών ειδικοτήτων) για τη χάραξη εναλλακτικών προσεγγίσεων αντιμετώπισης της πανδημίας ανάλογα με τις εξελίξεις και στη χώρα μας και διεθνώς.
 • Υλοποίηση των κανόνων δημόσιας υγείας από τους πολίτες,
 • Χρήση φαρμακευτικής αγωγής (δεξαμεθαζόνης και πιθανώς στους επόμενους μήνες και θεραπείες χορήγησης αντισωμάτων),
 • Πρώτη γενιά εμβολίων κατά του κορωνοϊού
 • Δεύτερη, και μάλλον πιο αποτελεσματική, γενιά εμβολίων κατά του κορωνοϊού».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19:3020/10

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με καροτσάκι ο Τσοχατζόπουλος Πολιτική

19:2520/10

Θεσσαλονίκη: Πορεία για τον Ζακ Κωστόπουλο (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

19:2020/10

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με Αμερικανούς διπλωμάτες – Τι συζήτησαν Περιφέρειες

19:1020/10

ΕΕ: Εγκρίθηκε πρόγραμμα 39,6 εκ. ευρώ για στήριξη παραγωγών Διεθνή ,ΕΕ ,Ελλάδα

19:0320/10

Στο «κόκκινο» η Αττική – Ρεκόρ κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

19:0020/10

Αrt Athina Virtual: Διαδικτυακά ο ετήσιος εικαστικός θεσμός Πολιτισμός

18:5020/10

Αυτοκόλλητα «υποχρεωτική χρήση μάσκας» στα ΤΑΞΙ Θέματα GR Times ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:4020/10

Δίκη ΧΑ: Σκληρή επίθεση Λαγού κατά της προέδρου Λεπενιώτη Πολιτική

18:3920/10

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake News οι δηλώσεις Φίλη για την κράτηση του 14χρονου Πολιτική

18:3020/10

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά να ενημερωθεί για τη συμφωνία ΥΠΕΞ-Αλβανίας Πολιτική

18:2620/10

Ν. Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση συναγερμού πέντε περιοχές Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:2020/10

Σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Β.Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Περιφέρειες

18:1020/10

Δανία: Απέδρασε και συνελλήφθη ξανά ο εφευρέτης δολοφόνος Διεθνή

18:0820/10

Σύσκεψη αύριο στη Γ.Α.Δ.Θ υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

18:0820/10

Καράογλου: Το Σάλπισμα της νίκης στη μάχη των Γιαννιτσών στέλνει μήνυμα εθνικής ανάταση... Πολιτική

18:0420/10

Ρεκόρ κρουσμάτων με 667 νέα στην Ελλάδα Ελλάδα ,Κορωνοϊός

18:0020/10

Δείτε LIVE την ενημέρωση για τον κορωνοϊό Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:5020/10

Αμπελόκηποι-Μενεμένη: Τι θα γίνει με τα δημοτικά τέλη του ’21 Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

17:4020/10

Σακελλαροπούλου: Η στράτευση είναι τιμή, όχι απλώς υποχρέωση Ελλάδα ,Κοινωνία

17:3020/10

Ερντογάν κατά Μακρόν: Θέλεις να δημιουργήσεις φοβισμένους μουσουλμάνους Διεθνή ,Πολιτική

17:2920/10

Ακάρ: Θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα, όχι στο καθεστώς πίεσης και εκφοβισμού Πολιτική ,Σημαντικά

17:2820/10

Πολύγυρος: Παριστάνουν αντιδήμαρχο για να αποσπάσουν χρήματα Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

17:2020/10

Επίσκεψη Α. Κόπτση στο 3ο γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού Δήμοι ,Παιδεία

17:1020/10

Ε. Οικονόμου: Ευνομία, ειρήνη, ασφάλεια εγγυάται η ΕΛ.ΑΣ. Κοινωνία

17:0020/10

ΣΥΡΙΖΑ για Ζακ Κωστόπουλο: Η τιμωρία είναι το πρώτο βήμα δικαίωσης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

16:5920/10

Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Λιβαδειά για εκκοκκιστήριο με 18 κρούσματα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

16:5320/10

Κορωνοϊός: Έξι θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:5020/10

Αναγόρευση Κ. Σακελλαροπούλου ως επίτιμη διδάκτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

16:4020/10

Η αγορά διαρκείας και η ΑΜΚ που έρχεται.. Αθλητισμός

16:4020/10

Αυγενάκης: Θα ήταν λάθος μήνυμα να μπει κόσμος στα γήπεδα αυτή τη στιγμή Αθλητισμός ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

16:3820/10

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με Μπόρις Τζόνσον – Τι συζήτησαν Πολιτική

16:3020/10

Δήμαρχος Κοζάνης: Μην υποτιμάτε τη χρήση μάσκας Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

16:2520/10

Καταδίκασε τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος ο Άρης Αθλητισμός ,Θεσσαλονίκη

16:2020/10

Κορωνοϊός: Πόσα πρόστιμα έπεσαν για τη μη χρήση μάσκας Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:1720/10

Κορωνοϊός: Παρεμβάσεις στην Ρωμαϊκή Αγορά – Κοινές δράσεις δήμου – ΕΛ.ΑΣ Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

16:1520/10

Chan Restaurant: Η απόλυτη πανασιατική εμπειρία επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Τουρισμός

16:1020/10

Δίκη ΧΑ: Λεπενιώτη καλεί Οικονόμου σε διευκρινίσεις για την εισαγγελική πρόταση Ελλάδα ,Κοινωνία

16:0020/10

Επιμελητήριο Πιερίας: Ενημέρωση για διαχείριση κρουσμάτων σε επιχειρήσεις Β.Ελλάδα

15:5020/10

Σαρηγιάννης: Με μάσκες θα έχουμε 170 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:4320/10

We Energy: Πρώτη με 100% πράσινη ηλεκτρική ενέργεια Ελλάδα ,Ενέργεια ,Επιχειρήσεις

15:4020/10

Τσίπρας για νέο πτωχευτικό δίκαιο: Είναι ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας Κόμματα ,Πολιτική

15:3720/10

«Να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη ο κ. Δήμαρχος» Δήμοι ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

15:3620/10

Τεχνολογία και e-ημερίδα με 13 γερμανικές εταιρείες Ελλάδα ,Οικονομία ,Τεχνολογία

15:3020/10

Ελλάδα – Αλβανία πηγαίνουν στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες Πολιτική ,Σημαντικά

15:2620/10

Η ΕΕΣΥΠ σε κόμβο ψηφιακής καινοτομίας της Αττικής Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Τεχνολογία

15:2020/10

Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με επανέκδοση 15ετούς ομολόγου Οικονομία

15:1020/10

Διαδικτυακά το 15ο συνέδριο: «Καινοτομία & Ανάπτυξη: Smart Cities: Η πρόκληση του ... Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

15:0020/10

Βέμπερ: «Ναι» στο ελληνικό αίτημα για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας Διεθνή ,ΕΕ

14:5020/10

Το τελευταίο αντίο στον Κώστα Μπατή Κοινωνία

14:4820/10

Κορωνοϊός: Πέντε νεκροί μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:4120/10

ΠΟΞ: Ποια είναι τα μέλη του νέου ΔΣ Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Τουρισμός

14:4020/10

Αύριο στη Λευκωσία η 8η Τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου Πολιτική

14:3020/10

Υπ. Μετανάστευσης: Μέτρα για τις ουρές στην Υπηρεσία Ασύλου Κοινωνία

14:2220/10

Πουρσαϊτίδης: Τεράστιες οι ελλείψεις σε ειδικούς φρουρούς (ΗΧΗΤΙΚΟ) Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

14:2020/10

Γαλλία-Σαμιέλ Πατί: Ο καθηγητής θα τιμηθεί με την ύψιστη διάκριση της χώρας Διεθνή

14:1120/10

Όταν ο Λουτσέσκου έφερνε τον Πίρλο από την… ακαδημία Αθλητισμός

14:1020/10

Γεραπετρίτης: Δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ν.μ. Πολιτική

14:0520/10

Κ. Μητσοτάκης: Στις εθνικές εκλογές, θα ψηφίσετε πρώτοι στις κάλπες που θα στηθούν στην... Διεθνή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

14:0020/10

Δήμαρχος Νάουσας στο GRTimes.gr: Η περιοχή μας στηρίζεται στον εναλλακτικό τουρισμό Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Σημαντικά

13:5720/10

Θεσσαλονίκη: Δεν άναψε ακόμη το «πορτοκαλί» για τον ΟΑΣΘ Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

13:4520/10

Με sms τα αποτελέσματα των rapid test στους πολίτες Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:4320/10

Κορωνοϊός – Θεσ/νίκη: Έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ σε λεωφορεία και στάσεις Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:3020/10

Δίκη ΧΑ: Ο διάλογος της προέδρου με την εισαγγελέα Πολιτική

13:2820/10

Τσαϊρίδης: Από το 2010 έχει να δει η Θεσσαλονίκη καινούργιο περιπολικό (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:1520/10

Αυξάνονται τα ΚΤΕΛ που εκτελούν έργο του ΟΑΣΑ Ελλάδα ,Κοινωνία

13:1020/10

Στοίχημα: Φαβορί η Παρί Σεν Ζερμέν και ασιατικό με 1.77 Αθλητισμός

13:0520/10

«Έκοψαν» και από το φαγητό οι Έλληνες μεταξύ 2009-2019 Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

13:0020/10

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Γώγου για τον αυξημένο αριθμό θανάτων Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:4520/10

Ένωση Εισαγγελέων για δίκη ΧΑ: Απαντά στις επικρίσεις που δέχτηκε η εισαγγελέας Ελλάδα

12:3920/10

Υπόμνημα ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις Ελλάδα ,Οικονομία ,Τεχνολογία

12:3420/10

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ: Τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού Διεθνή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

12:3020/10

Έκρυβε τα ναρκωτικά σε… κοτέτσι! (VIDEO) Β.Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

12:2820/10

ΣΒΕ: Προγράμματα κατάρτισης για ανέργους οκτώ δήμων Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Οικονομία

12:2320/10

Δένδιας: Εμπάργκο όπλων σε Τουρκία ζητά από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία Πολιτική ,Σημαντικά

12:1520/10

Εντυπωσιακές επιδόσεις για τη MEGA BROKERS στην INTERAMERICAN Επιχειρήσεις

12:1520/10

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Περισσότερα από 10 τα κρούσματα στο ΑΧΕΠΑ Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

12:0020/10

«Ιστορίες που (δεν) είπα στον ψυχολόγο μου» της Τατιάνας Κίρχοφ Πολιτισμός

11:5820/10

Απίστευτος ΕΟΔΥ: Τους έστησε μιάμιση ώρα για… 50 τεστ στο Δ. Νεάπολης – Συκεών Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Θέματα GR Times

11:5620/10

Μεταλλίδης: Αν συνεχίσουμε έτσι θα πάμε σε νέα μέτρα (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:5120/10

Πανίσχυρη επιθετικά η Τσέλσι Αθλητισμός

11:4520/10

Πέτσας για Τουρκία: Με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση απαντάμε στις προκλήσεις Πολιτική

11:3020/10

Χειροπέδες για παράνομη κατοχή αεροβόλου Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:2520/10

Δίκη ΧΑ: Το δικαστήριο αμφισβητεί την εισαγγελέα Πολιτική ,Σημαντικά

11:2220/10

Oruc Reis: Σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο Διεθνή ,Σημαντικά

11:1520/10

Στην Αλβανία σήμερα ο Ν. Δένδιας Πολιτική

11:0120/10

Χωρίς κόσμο οι ποδοσφαιρικοί αγώνες με εντολή Μητσοτάκη Αθλητισμός ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

11:0020/10

Ένσταση Χαλιαμπάλια για τις χημικές τουαλέτες στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:4520/10

Oruc Reis: Έφτασε στα 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο Διεθνή

10:3620/10

Ζέρβας: Πολύ κοντά στο… πορτοκαλί η Θεσ/νίκη- Έρχεται ο Χαρδαλιάς (ΗΧΗΤΙΚΟ) Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

10:3020/10

Καιρός: Η «ψυχρή λίμνη» φέρνει έντονα φαινόμενα στην Κρήτη Ελλάδα ,Κοινωνία

10:2420/10

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός στο Κτηματολόγιο (VIDEO) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

10:1520/10

Κορωνοϊός: Πώς μπορεί να βοηθήσει το αντιγριπικό εμβόλιο Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

10:0820/10

Κορωνοϊός: Rapid τεστ σήμερα στο Σύνταγμα υπό την εποπτεία Κικίλια Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:0020/10

Εφάπαξ επίδομα έως 400 ευρώ για τους δικηγόρους Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

09:4520/10

Ανοίγει το helpdesk για το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ σήμερα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

09:3120/10

Με το σταγονόμετρο τα τεστ του ΕΟΔΥ στον Δήμο Νεάπολης Συκεών Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

09:3020/10

Εργάνη: Λήγουν σήμερα οι εγγραφές των καλλιτεχνών Κοινωνία

09:1520/10

Μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:0020/10

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Χαλάζι και κεραυνοί στα Χανιά Ελλάδα ,Κοινωνία

08:5320/10

Αναστολή Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζητά η Ελλάδα Πολιτική ,Σημαντικά

08:4520/10

Ελασσόνα: Ακόμη δύο κρούσματα- Σε καραντίνα 150 άτομα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:3720/10

Φωτιά σε κτίριο στα Πατήσια Ελλάδα ,Κοινωνία

08:3020/10

Κορωνοϊός: Δύο νεκροί τις τελευταίες ώρες στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:1520/10

Ερείπια εκκλησίας στο βάθος της Μαύρης Θάλασσας Διεθνή ,Πολιτισμός

08:0020/10

Θεσσαλονίκη: Ξενοδοχεία κλείνουν ξανά Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

07:5020/10

Ν. Κόσμος: Φωτιά σε διαμέρισμα –Ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του Κοινωνία

07:4520/10

Νάξος: Εκπροσώπηση των Κυκλάδων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Σημαντικά

07:3020/10

Σε απόγνωση χιλιάδες οδηγοί φορτηγών χωρίς κάρτες ταχογράφων Ειδήσεις ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

07:2020/10

Κορωνοϊός: Επιστρέφει σε lockdown Ιρλανδία Διεθνή ,ΕΕ ,Κορωνοϊός

07:1020/10

After workout meals: Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές μετά τη γυμναστική; Health-Fitness ,Θέματα GR Times

07:0020/10

Ο καιρός σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου Κοινωνία ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ