Ντ. Πάνκιν: Πιθανή μία δραματική ανάκαμψη μετά την πανδημία

Ντ. Πάνκιν: Πιθανή μία δραματική ανάκαμψη μετά την πανδημία

Ο κόσμος μας βρίσκεται στην αρχή μίας παγκόσμιας ύφεσης καθώς εξ’ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19 αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική συρρίκνωση στην ιστορία από τη Μεγάλη Ύφεση, εκτιμά ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας κ. Ντμίτρι Πάνκιν (Dmitry Pankin), διακεκριμένος οικονομολόγος και πρώην αναπλ. υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τα μέτρα αντίδρασης στην πανδημία, τη διεθνή συνεργασία και τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ο επικεφαλής της Παρευξείνιας,  Τράπεζας, προέβλεψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληγεί από μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας, απ΄ ότι έχει εκτιμηθεί για τις ΗΠΑ,  για να προσθέσει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα εξαρτηθούν από τη διάρκειά της.

«Είναι πιο εύκολο να σταματήσεις την  οικονομική δραστηριότητα παρά να την  επανεκκινήσεις. Η επανεκκίνηση θα πάρει χρόνο», Νττόνισε ο κ. Πάνκιν προσθέτοντας, με βάση το καλό σενάριο, ότι η οικονομική και χρηματοπιστωτική δραστηριότητα  θα επανέλθει στο φυσιολογικό, σημειώνοντας μάλιστα μία δραματική ανάκαμψη στο επόμενο δωδεκάμηνο, αν η πανδημία υποχωρήσει ως το τέλος Ιουνίου, με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης να πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα από τους Διεθνείς Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και κατά το επόμενο έτος.  

Ερώτηση:Θεωρείτε ότι εξ’ αιτίας της πανδημίας του COVID 19, κερδίζει έδαφος ο προστατευτισμός σε βάρος της διεθνούς συνεργασίας; Πώς εκτιμάτε, ως επικεφαλής Διεθνούς Οικονομικού Οργανισμού, αυτή την απομάκρυνση από την παγκοσμιοποίηση;

«Η πανδημία από μόνη της δεν αλλάζει τη φύση ή τον σκοπό  της διεθνούς συνεργασίας. Επηρεάζει προσωρινά και αρνητικά τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και τις εμπορικές και επενδυτικές ροές, αλλά ενισχύει τη συνεργασία και τον συντονισμό σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένο  συνδυασμό  μέτρων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Με κάποιο τρόπο μια πανδημική κρίση μας απομονώνει και με διαφορετικό τρόπο μας φέρνει όλους  πιο κοντά.

«Προσωπικά, δεν θα το αποκαλούσα προστατευτισμό. Πρόκειται για απαραίτητα μέτρα διασφάλισης του περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Επίσης, παρατηρούμε κατάρρευση εφοδιαστικών αλυσίδων  λόγω περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες που πλήττονται σοβαρά από τον κορωνοϊό. Η παραγωγή μειώνεται τόσο ως αποτέλεσμα των επιβαλλόμενων από τις κυβερνήσεις περιορισμών για «κοινωνική αποστασιοποίηση», όσο και λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης σε διαρκή καταναλωτικά και βιομηχανικά αγαθά, σε  επενδύσεις αλλά και σε  μη βασικές υπηρεσίες.

«Η απάντηση στην πανδημική κρίση και μάλιστα μια τόσο σοβαρή κρίση  όπως του νέου κορωνοϊού, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δημόσια  συζήτηση για τον προστατευτισμό εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Όλες οι χώρες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν πρώτα την υγεία και τελικά τη ζωή των πολιτών τους. Σε μια τέτοια κατάσταση οι οικονομικοί προβληματισμοί παραμένουν στο παρασκήνιο.

«Οι Διεθνείς Χρηματοπιστωτικοί  Οργανισμοί (ΔΧΟ), εάν η εντολή τους το  επιτρέπει και στο δικό τους βαθμό ο καθένας, επιδιώκουν κατ’ αρχήν  να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους και, δεύτερον, να υιοθετήσουν κατ ‘εξαίρεση μέτρα για να υποστηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υγειονομικές αρχές, φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες ιατρικού εξοπλισμού, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κ.αλ.,  με απώτερο στόχο την υποστήριξη των προσπαθειών που κάνουν  κυβερνήσεις  για την προστασία των πλέον ευάλωτων πολιτών.

«Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι ένα τέτοιο ξαφνικό και έντονο σοκ επηρεάζει όλους, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι οποίοι πρέπει επίσης να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού τους, να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μετόχων και να διασφαλίσουν επιχειρησιακή συνέχεια  σε συνθήκες παγκόσμιου οικονομικού στρες. Δεν είμαστε από άλλο πλανήτη, δεν έχουμε ανοσία ούτε είμαστε  γεμάτοι από πόρους που μπορούν  εύκολα να σώσουν τον κόσμο. Αυτή είναι μια κρίση που μας πλήττει όλους».

Ερώτηση: Ακόμη και αν ο COVID 19 τεθεί σύντομα υπό έλεγχο, η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη εξασθενήσει και το πρώτο τρίμηνο του 2020  έχει χαθεί. Πιστεύετε ότι αυτή η δοκιμασία μπορεί να είναι η αρχή μίας  παγκόσμιας ύφεσης; Τι είδους κρίση αναμένουμε;

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας ύφεσης. Είναι σαφές ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, το κλείσιμο των καταστημάτων και των εργοστασίων, η σχεδόν πλήρης παύση του τουριστικού κλάδου και των υπηρεσιών φιλοξενίας καθώς και των  υπηρεσιών μεταφορών, θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και θα επιδεινώσουν τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων. Ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους  και στο επόμενο   έτος. Είναι πιο εύκολο να σταματήσεις την  οικονομική δραστηριότητα παρά να την  επανεκκινήσεις. Η επανεκκίνηση θα πάρει χρόνο.

«Στις ΗΠΑ, η Deutsche Bank αναμένει στο δεύτερο τρίμηνο μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 13% και ο υπουργός Οικονομικών Mnuchin, εξετάζει πιθανό άλμα της ανεργίας στο 20%. Στην Ε.Ε ,η συρρίκνωση θα  είναι ακόμη πιο απότομη, αφού Fiat και Volkswagen έχουν  ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο εργοστασίων, επηρεάζοντας χιλιάδες προμηθευτές. Αυτό το κλείσιμο  προστίθεται στην ήδη κλειστή οικονομία του τομέα υπηρεσιών.

«Αυτό φαίνεται  να είναι η σοβαρότερη οικονομική συρρίκνωση στην ιστορία από τη Μεγάλη Ύφεση. Η ανάκαμψη εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει ο αποκλεισμός, από τις ζημίες που θα προκύψουν στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα δημόσια οικονομικά, από το εάν θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη επίδραση στη ζήτηση των καταναλωτών. Εάν η πανδημία υποχωρήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, υπάρχει καλή πιθανότητα ταχείας και απότομης (δραματικής) ανάκαμψης, δηλαδή η οικονομική και χρηματοπιστωτική δραστηριότητα να επανέλθει στο φυσιολογικό εντός των επόμενων 12 μηνών».

Ερώτηση: Όλες οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες έχουν ήδη μειώσει τα βασικά επιτόκια στο ελάχιστο, έχοντας έτσι στη διάθεσή τους πολύ λίγα μέσα νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων;

 «Τα επιτόκια  είναι χαμηλά για μεγάλο χρονικό  διάστημα. Οι καμπύλες απόδοσης έχουν αντιστραφεί αρκετές φορές. Η ανησυχία για την κερδοφορία (απόδοση) έχει συρρικνώσει την απόσταση μεταξύ μέσων χαμηλού και υψηλού κινδύνου, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των μέσων υψηλότερου κινδύνου παρότι η  αναμενόμενη απόδοση είναι μικρότερη του κινδύνου  που αναλαμβάνεται σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Αυτή η κατάσταση είναι  από μόνη της επικίνδυνη.

«Εάν η πανδημία τελειώσει γρήγορα με ελάχιστο  ανθρώπινο πόνο , το θετικό αποτέλεσμα  θα είναι ότι όλη η πλεονάζουσα ρευστότητα θα έχει εξανεμιστεί και όλες οι φούσκες θα έχουν σκάσει. Έτσι θα μπορούμε να μιλήσουμε για ένα  νέο ξεκίνημα  χωρίς το βάρος των ανισορροπιών που απειλούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό θα μπορούσε  να είναι η αρχή ενός νέου κύκλου ανασυγκρότησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Ερώτηση:Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε;

 Οι κύριοι κίνδυνοι που βλέπω είναι οι εξής:

  • τα σημερινά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενδέχεται να μην είναι  αποτελεσματικά στον περιορισμό  της εξάπλωσης της νόσου,
  • ο ιός διατηρεί τη μολυσματικότητα του κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου,
  • οι ιατρικές αρχές θα υπερσυμφορηθούν και η δυναμικότητά  τους θα φτάσει σε οριακό  σημείο,
  • ένα νέο αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μην ανακαλυφθεί, δοκιμαστεί και διατεθεί σε όλο τον κόσμο  μέσα στους επόμενους 6 έως 9 μήνες,
  • οι κυβερνήσεις εξαντλούν τα χρήματά τους για τη στήριξη της δημοσιονομικής επέκτασης, η οποία υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδοτεί τις περισσότερο πληγείσες βιομηχανίες και παρέχει ζωτική υποστήριξη στα νοικοκυριά,
  • ο χρηματοπιστωτικός τομέας καταρρέει υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την έλλειψη ρευστότητας.

Αλλά ας μην σκεφτόμαστε τα χειρότερα και ας ελπίσουμε ότι:

  • – τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο είναι αποτελεσματικά,
  • – η ιατρική κοινότητα και οι κρατικοί μηχανισμοί λειτουργούν με καλά αποτελέσματα, και
  • – το εμβόλιο θα δημιουργηθεί και θα βρεθεί πριν συμβεί το χειρότερο.

Ας ελπίσουμε ότι πριν η ύφεση μετατραπεί σε οικονομική δυσπραγία , όπως ήδη ανέφερα, κάθε χώρα και η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθουν  στην ομαλότητα, συμμετέχοντας σε αυτόν τον νέο κύκλο ανασυγκρότησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πανδημία”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ