Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Την ώρα που στη θάλασσα επεκτείνεται η εθνική επικράτεια, στο χρόνο επεκτείνεται και η εθνική μάχη κατά της πανδημίας» είπε χθες από βήματος της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοψίζοντας στην ουσία ότι τα εθνικά θέματα και η αντιμετώπιση της πανδημίας κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα.

Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και στις 19.00 το απόγευμα θα συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα βαδίζει με μικρά αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα. Όπως είπε εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο βάσει του οποίου τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 7 ημερών θα καθορίζει τις επόμενες κινήσεις. Έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασθέντες. Από χθες Τετάρτη αυξήθηκαν τα σημεία όπου γίνονται εμβολιασμοί. Από το Φεβρουάριο θα μπουν στη μάχη και 4 μεγάλα κέντρα εμβολιασμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ρυθμός των εμβολιασμών στην χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό της έλευσης εμβολίων, τόνισε επίσης.

Στη διάσκεψη των 27 ηγετών ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πρότασή του για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα εισηγηθεί επίσης την ενεργοποίηση της Επιτροπής προς δύο ακόμα κατευθύνσεις: Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca. Και την άσκηση πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

«Επόμενη προτεραιότητά μας το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων»

Κατά την αναφορά του στο ζήτημα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης πως επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. «’Αλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την οικονομία και πως όλα συνδέονται μεταξύ τους.

Επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», ψηφίστηκε με 284 ψήφους «υπέρ», 16 ψήφους «παρών» και καμία ψήφο «κατά». Εξασφάλισε δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, που το Σύνταγμα επιτάσσει στην περίπτωση μεταβολής στα όρια της επικράτειας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός την επέκταση των χωρικών μας υδάτων την είχε ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο «και πράγματι τέσσερις μήνες μετά οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό με τη διεθνή νομιμότητα και το οποίο η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές. Προφανώς και στην Κρήτη αλλά και αλλού. Όμως σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει. Είναι κάτι που αναφέρεται ρητά στο πρώτο κιόλας άρθρο του νομοσχεδίου που συζητούμε σήμερα». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή δεν προέκυψε τυχαία και τίποτα απ’ όσα συνέβησαν δεν ήταν αυτονόητα. «Τα χειροπιαστά αποτελέσματα του σήμερα χτίστηκαν από τις αθόρυβες προσπάθειες του χθες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ελπίδα, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά και μηδενική αφέλεια ως προς τη διγλωσσία και τη στάση της γείτονος.

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εν τω μεταξύ, ξεχωριστή σημασία αποδίδεται από την κυβέρνηση όπως επισημαίνουν πηγές, στην αντικατάσταση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση μ’ ένα πλειοψηφικό σύστημα που θα δίνει απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο στον πρώτο συνδυασμό, ώστε να αντανακλάται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών στη στελέχωση των Δημοτικών Συμβουλίων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει σημαντικά αναπτυξιακά έργα και πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Πολλά έργα θα συνάδουν με τις κεντρικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η ψήφιση νομοσχεδίου που θα δημιουργεί ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς.

Τα δεδομένα του 2020 για το Μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, το Μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο στο οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 2020 ήταν «μια χρονιά ανάκτησης του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης καθώς οι επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής είναι διαφορετικές και αποφέρουν αποτελέσματα».

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία: Οι αφίξεις (-80%) και οι διαμένοντες σε δομές (-63%) ανά την επικράτεια μειώθηκαν δραστικά. Προχώρησε η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου (-60%), αυξήθηκαν οι οικειοθελείς επιστροφές, οι απελάσεις και οι μετεγκαταστάσεις (11.304 αποχωρήσεις), ενώ επιταχύνθηκε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο με συνέπεια οι εκκρεμείς φάκελοι να μειωθούν κατά 43%.

Ο στόχος για ίση και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας -με εξαίρεση τις πύλες εισόδου- επετεύχθη: σε όλη την Ελλάδα οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν το όριο του 1% σε αναλογία με το πληθυσμό των περιοχών, με σταθερή μείωση ανά μήνα. Παράλληλα, τα ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν από δομές των νησιών σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φαινόμενα βίας και κατάχρησης εξουσίας στον αθλητισμό

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες μετά και τις καταγγελίες για την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία συνοψίζονται στις εξής:

Αναστέλλεται κάθε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην Ομοσπονδία από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών και κακοδιοίκησης.

Από τον Νοέμβριο του 2019 το υφυπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική ενίσχυσης της λογοδοσίας και της διαφάνειας στον χώρο του αθλητισμού. Στο πρόγραμμα είχε ενταχθεί και ο έλεγχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδία, ο οποίος ξεκινά άμεσα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, με επιστολή στην Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ζήτησε την διενέργεια ελέγχου περί της υποχρέωσης υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Παράλληλα υιοθετείται η πρόταση των Ολυμπιονικών για τη δημιουργία Επιτροπής Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Ρατσισμού και προωθείται καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις αξίες και τα οφέλη του αθλητισμού.

Σημειώνεται επίσης ότι η αθλητική μεταρρύθμιση ξεκίνησε με τον νόμο 4639 του 2019 και συνεχίστηκε με τον νόμο 4726 του 2020, προκειμένου να δοθεί τέλος σε φαινόμενα αμετακίνητων διοικούντων σε αθλητικές ομοσπονδίες. Θεσπίζουν όριο θητειών και ηλικίας για τη συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των ομοσπονδιών, συμμετοχή εκπροσώπου των αθλητών σε κάθε Δ.Σ. με δικαίωμα ψήφου, καθώς και αξιολόγηση των ομοσπονδιών με αντικειμενικά κριτήρια. Τα μέτρα αυτά είχαν καταψηφιστεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top