Στα πρόθυρα διάλυσης οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μεταναστών

Στα πρόθυρα διάλυσης οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μεταναστών

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Υποστελεχωμένες είναι οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μεταναστών (ΔΑΜ) στη χώρα μας. Χιλιάδες υπήκοοι τρίτων χωρών αναγκάζονται να περιμένουν υπομονετικά για ώρες ώστε να εξυπηρετηθούν. Οι ΔΑΜ έχουν φτάσει πλέον στα πρόθυρα διάλυσης,όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, με 150 συμβασιούχους να απολύονται τον Σεπτέμβρη.

“Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να είναι φαντάσματα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και είναι διαχρονικό. Η ελληνική πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει σοβαρά για τις ΔΑΜ ώστε να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους  υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται απίστευτα.

Εμείς εξυπηρετούμε 1 εκατ. ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς είναι πολίτες που ζουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 30 χρονιά. Μιλάμε για παιδιά που είναι πλέον Έλληνες. Και περνάνε από αυτό το μαρτύριο. Εμείς οι υπάλληλοι δεν θέλουμε να βασανίζουμε τους ανθρώπους. Για αυτό ζητάμε βοήθεια” περιγράφει μιλώντας στο GRTimes ο  Γαβριήλ Ιωαννίδης, Πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας.

Πριν την πανδημία, στη ΔΑΜ της Πέτρου Ράλλη, περίμεναν γύρω στα 600 με 700 άτομα την ημέρα για να εξυπηρετηθούν, ενώ στη ΔΑΜ της Θεσσαλονίκης ο αριθμός κυμαινόταν από 200 με 300 άτομα.

«Έρχονται πολίτες από τις 12 το βράδυ για να εξυπηρετηθούν στις 8 και 9 το πρωί. Αυτή η εικόνα δεν αρμόζει σε ευρωπαϊκή χώρα» προσθέτει ο κ. Ιωαννίδης.

Η αποσυμφόρηση των υπηρεσιών σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, θα μπορούσε να γίνει με το να δοθεί η δυνατότητα να γίνονται ηλεκτρονικά οι καταθέσεις. Λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε η ελπίδα πως θα υλοποιούνταν κάτι τέτοιο, αλλά «μάλλον κόλλησε γραφειοκρατικά » αναφέρει ο πρόεδρος.

Οι ΔΑΜ ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες που σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω της πανδημίας, από τις 10 Μαρτίου, και για ένα μεγάλο διάστημα δεν εξυπηρετούσαν καθόλου πολίτες, παρά μόνο έδιναν οδηγίες ηλεκτρονικά.

Από 25 Μαϊού, ξεκίνησαν να εξυπηρετούν κάποια πολύ επείγοντα θέματα, ενώ από 18 Ιουνίου έχει τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα που κατόπιν ραντεβού, έρχεται συγκεκριμένος αριθμός, γύρω στα 40 άτομα την μέρα στην κάθε υπηρεσία. “Είναι πολύ μικρός ο αριθμός συγκριτικά και αυτό θα δημιουργήσει μελλοντικά πρόβλημα, συσσωρεύεται δουλειά στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση” λέει ο κ. Ιωαννίδης.

Όσοι πολίτες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την άδεια παραμονής τους στη χώρα.

Πολίτες από την Αλβανία, την Ρωσία, την Ουκρανία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, καθώς και από άλλες χώρες, έρχονται αντιμέτωποι με τις αφόρητες συνθήκες και την πολύωρη αναμονή στο γκισέ. Αναφορικά με τους πρόσφυγες, ο κ. Ιωαννίδης εξηγεί πως συναλλάσσονται με όσους έχουν πάρει άσυλο από τις Επιτροπές.

“Πολλοί από αυτούς αισθάνονται ανασφάλεια, πίεση, και δικαίως την αισθάνονται. Νιώθουν ότι τους τιμωρούμε, υπάρχει ένα κλίμα ότι το ελληνικό κράτος θέλει να τους ταλαιπωρεί. Δεν τους κάνει τη ζωή εύκολη”.

Απολύσεις στις ήδη υποστελεχωμένες ΔΑΜ

Τις ΔΑΜ στελεχώνουν συνολικά 500 άτομα, εκ των οποίων οι 150 είναι συμβασιούχοι και πρόκειται να απολυθούν το επόμενο διάστημα. Τον Σεπτέμβριο, λήγει η σύμβαση τους και δε φαίνεται προς το παρόν η προοπτική  να ανανεωθεί ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

“Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τα αιτήματά μας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία ενέργεια. Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους, να δώσουν άμεσα λύση, για να μην μείνουν χιλιάδες αλλοδαποί πολίτες, που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην χώρα μας, χωρίς τα αναγκαία έγγραφα που χρειάζονται” σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, που εξηγεί πως ελλείψεις στο προσωπικό υπάρχουν από το 2014, όταν και οι αρμοδιότητες παραλαβής αιτήσεων και επίδοσης αδειών, διαβιβάστηκαν από τους δήμους στις αποκεντρωμένες, χωρίς όμως να μεταφερθεί το αρμόδιο προσωπικό στις ΔΑΜ.

Προσθέτουν δε, πως οι κτιριακές υποδομές είναι ακατάλληλες για τόσο μεγάλο όγκο υποδοχής πολιτών.

Μάλιστα, οι  εργαζόμενοι των ΔΑΜ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας, την Παρασκευή 17 Ιουλίου, από τις 12:00 μμ ως την λήξη της βάρδιας, με την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 13:00 μμ στο ΥΠΕΣ, στην Κλαυθμώνος, ζητώντας την ανανέωση των 150 συμβασιούχων. “Όλοι όσοι εργαζόμαστε στις ΔΑΜ, θέλουμε και μπορούμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες τρίτων χωρών, αλλά δεν έχουμε το προσωπικό για να τα καταφέρουμε” καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top