Τουρισμός στην Πιερία: Διανύουμε μια τραυματική χρονιά – Το GRTIMES συνομιλεί με φορείς του νομού

Τουρισμός στην Πιερία: Διανύουμε μια τραυματική χρονιά – Το GRTIMES συνομιλεί με φορείς του νομού

Για τεράστιες απώλειες και μια χρονιά κατεστραμμένη μιλούν οι φορείς του τουρισμού στην Πιερία, όπου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ζητούν περαιτέρω μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση τόσο για τις επιχειρήσεις τους όσο και για τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

γράφει η Ντέπυ Χιωτοπούλου

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2021, οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού και του επιχειρείν σ’ έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Βορείου Ελλάδος, όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά για όλο το χρόνο, την Πιερία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για το τι μέλλει γενέσθαι, αφενός για τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους, αφετέρου για τις θέσεις εργασίας του προσωπικού που απασχολούν και κατ’ επέκταση για την ίδια την τοπική οικονομία.

«Στον τουριστικό τομέα αλλά και γενικότερα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη’ εάν δεν δοθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης σ’ όλες τις επιχειρήσεις, τότε θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» αναφέρει με έντονο προβληματισμό στο grtimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε τη διαδικτυακή τουριστική καμπάνια με τίτλο «Πιερία, πού αλλού;», που ‘τρέχει΄, ήδη από τον Ιούλιο, το Επιμελητήριο Πιερίας και τη συμμετοχή της Π.Ε. Πιερίας, του Δήμου Κατερίνης και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας και όπως δηλώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου «είναι μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από το Επιμελητήριο αλλά εμείς δεν διεκδικούμε τον πρώτο ρόλο. Στόχος μας είναι να πάμε όλοι μαζί.».

Ο ίδιος επισημαίνει στο grtimes.gr ότι η Πιερία, εκτός από τις δελεαστικές της ακτές, «είναι ένας 12μηνος τουριστικός προορισμός με τους παραδοσιακούς της οικισμούς, τον Όλυμπο, το χιονοδρομικό της κέντρο, ένας προορισμός ιδανικός για περιηγητικό τουρισμό, γαστρονομικό, αρχαιολογικό» προσθέτοντας ότι είναι ένας προορισμός οικονομικός που καλύπτει όλα τα βαλάντια και πώς η Πιερία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στις επιλογές των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ.

«Πιερία – μια ευθεία δρόμος» είναι ένα από τα μότο της διαδικτυακής τουριστικής καμπάνιας και όπως χαρακτηριστικά λέει στο grtimes.gr ο κ. Χατζηχριστοδούλου «σε 3,5 ώρες βρίσκεται κανείς από την Ομόνοια στην Πιερία, οδηγώντας σε ένα ασφαλές οδικό δίκτυο.».

Απώλειες στο 95% για τα ενοικιαζόμενα

«Η χρονιά τελείωσε, καταστραφήκαμε» δηλώνει στο grtimes.gr με αγωνία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης επισημαίνοντας ότι το βλέμμα όλων είναι στο 2021, χρονιά για την οποία, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει ένας δομημένος σχεδιασμός με τη συνεργασία όλων των φορέων, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Οι 1.080 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων στην Πιερία, εκ των οποίων για τη σεζόν του 2020, άνοιξαν περίπου οι μισές, κατέγραψαν απώλειες που άγγιξαν το 95%! «Είχαμε κρατήσεις της τάξεως του 5%, και αυτές κυρίως στη Νότια Πιερία (Νέοι Πόροι, Πλαταμώνας, Λεπτοκαρυά κτλ.)» αναφέρει στο grtimes.gr ο κ. Βεϊδαμενίδης εξηγώντας ότι το 75%-80% του τουρισμού στην Πιερία, και δη στα ενοικιαζόμενα, απορροφάει ο οδικός τουρισμός.

Και όπως αποδείχτηκε, ο οδικός τουρισμός με κλειστούς συνοριακούς σταθμούς – εκτός του Προμαχώνα Σερρών-, με την επίδειξη αρνητικών μοριακών τεστ (PCR)  72 ωρών για τον κορωνοϊό αλλά και με το αλαλούμ της απαγόρευσης για τους τουρίστες εκτός της ζώνης Σένγκεν, αποτέλεσε επιπρόσθετο «αγκάθι» στην τόνωση της τουριστικής κίνησης σε προορισμούς που εξαρτώνται κατά μεγάλο ποσοστό από αυτόν.

Ο κ. Βεϊδαμενίδης επισήμανε πως όλα τα συμβόλαια με τη Σέρβικη αγορά – την πηγή τροφοδοσίας της τουριστικής τους κίνησης σε ποσοστό 50%- έχουν ακυρωθεί, και ενώ, άλλες χρονιές, υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια εποχή κλείνονταν οι δουλειές για την επόμενη σεζόν, τώρα γίνονται προσπάθειες -και με πρωτοβουλία του ιδίου- να έρθουν οι Σέρβοι tour operators στην περιοχή, ώστε να γίνουν οι διακανονισμοί των ήδη ακυρωθέντων συμβολαίων.

Ελάχιστοι τουρίστες και μείωση τζίρου 75%

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι του νομού Πιερίας μετρούν απώλειες του τζίρου τους, που, μεσοσταθμικά, αγγίζουν το 75%.

«Ανοίξαμε τις επιχειρήσεις μας αντιμέτωποι με όλους τους κινδύνους, και με εκπληκτική δουλειά στο κομμάτι της προσαρμογής, των πιστοποιήσεων και των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων» αναφέρει στο grtimes.gr ο νεοεκλεγείς, εδώ και μια εβδομάδα, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης,  λέγοντας ότι τη φετινή ιδιαίτερη σεζόν, στο νομό Πιερίας (στο σύνολο των 400 ξενοδοχείων) τέθηκε σε λειτουργία το 70% της δυναμικότητας τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στόχος μας ήταν, παράλληλα, και η διατήρηση του εργατικού προσωπικού μας, και αυτό ζητάμε, μαζί με τις θέσεις εργασίας να στηριχτούν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα στηρίξουν την τοπική οικονομία, επαναφέροντας την ανάκαμψη».

Η τουριστική κίνηση και στα ξενοδοχεία της Πιερίας στηρίχτηκε αποκλειστικά στην ελληνική αγορά, «με απειροελάχιστους τουρίστες από άλλες χώρες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας, ωστόσο, η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται αφενός από την οξεία εποχικότητα αφετέρου από την υπερσυγκέντρωση σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια τραυματική χρονιά» επισημαίνει στο grtimes.gr ο κ. Τσιτλακίδης, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό στους επιχειρηματίες του κλάδου.

 Σ’ ότι αφορά την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, για τη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιδότησης, η καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους για την ενίσχυσή τους από το πρόγραμμα «Διέξοδος», παρατείνεται έως τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 15:00.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top