Δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ετοιμοπαράδοτο ΙΧ αυτοκίνητο στην αγορά κι’ όποιος ενδιαφερόμενος παραγγέλλει σήμερα αμάξι, θα πρέπει να περιμένει από 6 ως και 12 μήνες μέχρι να το παραλάβει.
Η αγορά της αυτοκίνησης, «κόλλησε» και αυτή τον covid και ακόμη προσπαθεί να συνέλθει. Η πανδημία ευθύνεται για τις ελλείψεις σε ηλεκτρονικά κυκλώματα/microchips και oρισμένα εξαρτήματα που παράγονται σε ασιατικές χώρες, όπως Κίνα και Ταϋλάνδη, προμηθεύτριες των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.
Όμως ειδικά στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, τα συμπτώματα του covid εκδηλώνονται πολύ πιο έντονα, επειδή η ζήτηση για νέα Ι.Χ. είναι εκρηκτική, με αποτέλεσμα η αγορά των επιβατικών στο 9μηνο του 2021 να έχει αυξηθεί κατά 36,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν στην ΕΕ και στη Ζώνη EFTA, αυξήθηκε κατά 7,1%.
Οι ημέρες έγιναν μήνες αναμονής
«Προ κορωνοϊού, όταν πελάτης παρήγγελνε αυτοκίνητο, το παραλάμβανε μέσα σε δέκα ημέρες, γιατί οι εταιρείες, είχαν ετοιμοπαράδοτα οχήματα και μάλιστα από αρκετά μοντέλα κάθε κατασκευαστή. Μόνο σε περιπτώσεις ειδικών παραγγελιών, θα περίμενε κάποιος ως τρεις το πολύ μήνες. Με το που εκδηλώθηκε η πανδημία και ανατράπηκαν τα δεδομένα στην αγορά, ο αγοραστής αναγκάζεται να περιμένει 6- 7 μήνες για να παραλάβει το καινούργιο του αυτοκίνητο», είπε στο GRTimes.gr o κ. Παντελής Γιαννίρης της «Γιαννίρης Α.Ε.» (Citroen, Peugeot, Mazda).
Όποιος έχει τα χρήματα και νομίζει πως ισχύει το «αυτοκίνητο θέλω, τώρα θέλω», πέφτει έξω γιατί, όπως επισήμανε το κ. Χρήστος Κουμαντζιάς, της «Κουμαντζιάς Α.Ε.», η αγορά έχει «στεγνώσει» από αμάξια, δεν υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα και οι χρόνοι αναμονής έχουν επεκταθεί, για τον πρόσθετο λόγο των μαζικών παραγγελιών που είχαν γίνει από τις εταιρείες leasing.
Αύξηση παραγγελιών κατά 20%
«Η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα είναι πολύ μεγάλη. Στη δική μας εταιρεία ( Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Jeep) οι παραγγελίες φέτος έχουν αυξηθεί κατά 20%. Καθυστερήσεις στην παραγωγή από τη μια πλευρά και αύξηση στη ζήτηση από την άλλη, έχουν σαν αποτέλεσμα, πολλές φορές, ο ιδιώτης να μη μπορεί να πάρει την έκδοση που θέλει οπότε αναγκάζεται να παραγγείλει το αυτοκίνητο που θα του παραδοθεί σχετικά συντομότερα», είπε ο κ. Κουμαντζιάς.
Η μεγάλη αύξηση της ζήτησης, όπως εξήγησαν τόσο ο κ. Γιαννίρης, όσο και ο κ. Κουμαντζιάς, ειδικά σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οφείλεται στο ότι η αγορά την τελευταία τριετία, από το 2019 και μετά, προσπαθεί να αναπληρώσει τις πολύ μεγάλες απώλειες των ετών της κρίσης των μνημονίων. Όμως η αύξηση της ζήτησης σχετίζεται και με το πως επηρεάσθηκε η ψυχολογία των ανθρώπων από την πανδημία. Ο covid 19, μας ανάγκασε με τραγικό τρόπο να συνειδητοποιήσουμε βίαια πόσο φθαρτοί και προσωρινοί είμαστε στη ζωή, οπότε όσοι μπορούσαν αποφάσισαν να επενδύσουν στο σήμερα και, το αυτοκίνητο προσφέρει αίσθηση ελευθερίας, οδηγική απόλαυση και στιγμές ξεγνοιασιάς με συγγενείς και φίλους.
Ο κ. Γιαννίρης προέβλεψε ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αυτοκινήτων, θα συνεχιστούν και μέσα στο 2022, ως περίπου τα μέσα της χρονιάς σημειώνοντας ότι ακόμη και το εξάμηνο ή επτάμηνο της αναμονής, φαντάζει συγκριτικά μικρό σε σχέση με το τι ισχύει για ορισμένους κατασκευαστές και μάρκες.
Αναμονή ως και 12 μήνες
Προ κορωνοϊού, όπως είπε ο κ. Κουμαντζιάς, η αναμονή για οχήματα Fiat ήταν στο μήνα, τώρα αυξήθηκε στο τρίμηνο, ενώ για τα Jeep, ο πελάτης πρέπει να περιμένει έξι μήνες. Για Mercedes από τρεις μήνες, οι παραδόσεις πήγαν στους οκτώ, ενώ για τα Jaguar από έξι μήνες, τώρα θέλουν δωδεκάμηνο.
Μικρά SUV και ηλεκτρικά ΙΧ
Όπως φαίνεται και από το τελευταίο ενημερωτικό του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) , με στοιχεία για το δεκάμηνο του 2021, η ζήτηση για την αγορά νέων επιβατικών αυτοκινήτων έχει στραφεί στα μικρά SUV, στα crossover οχήματα και στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, υβριδικά ή πλήρως ηλεκτρικά, ενώ κάμπτεται η ζήτηση για τα πετρελαιοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, η αεριοκίνηση με φυσικό αέριο, δεν δείχνει ικανή να ενισχύσει τη διείσδυσή της στην αγορά.
Στα επόμενα χρόνια, όπως επισήμανε ο κ. Γιαννίρης, θα δούμε πολύ σημαντικότερες μετατοπίσεις στις επιλογές νέων ΙΧ αυτοκινήτων, αφού η κυβέρνηση, από το 2030 βάζει τέλος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Όσο για τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο, ο κ. Κουμαντζιάς είπε ότι χάνουν τη μάχη της αγοράς, καθώς η στρατηγική επιλογή της ηλεκτροκίνησης, διεθνώς και στη χώρα μας, όπου μάλιστα συνοδεύεται από ισχυρή κινητροδότηση, έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να γύρει η πλάστιγγα υπέρ της ηλεκτροκίνησης.
«Σε περιοχές της Θεσσαλονίκης που είναι ευκολότερη η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, όπως για παράδειγμα σε Ωραιόκαστρο και Πανόραμα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων είναι περισσότερες. Σε πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, η διείσδυση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα εξαρτηθεί από την τοποθέτηση ΣΦΗΟ, δηλαδή σταθμών φορτιστών και, μάλιστα, ταχυφορτιστών, ώστε να μπορούν σε σύντομους χρόνους να εξυπηρετούν οι χρήστες», πρόσθεσε ο κ. Κουμαντζιάς, ο οποίοι διαβλέπει αλλαγή του σκηνικού της αυτοκίνησης στα επόμενα 2-3 χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΠΟΥ: Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής
Κορωνοϊός: Σε κρίσιμη κατάσταση ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας – Αρνείται να διασωληνωθεί
Προβλήματα υδροδότησης σήμερα σε περιοχής της Θεσσαλονίκης
ΕΕ: Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι υποκατάστατο εμβολιασμού των ενηλίκων