ΕΣΔΑΚ: Δράσεις για γρήγορη μετάβαση στην κυκλική οικονομία

ΕΣΔΑΚ: Δράσεις για γρήγορη μετάβαση στην κυκλική οικονομία

Στην καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά επικεντρώνεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) με το έργο, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που σχεδιάζει, στοχεύει στη γρήγορη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΣΔΑΚ, «με τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κρήτης εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και ωριμάσαν έργα σε όλη την περιοχή ευθύνης του φορέα. Δημιουργήθηκαν εστίες ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κλείσει αυτός ο κύκλος και να καρπωθούν οι τοπικές κοινωνίες τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα που απορρέουν από τη λειτουργία των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων μας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο ΕΣΔΑΚ εγκαινίασε το εμβληματικό έργο της ΜΕΑ Αμαρίου που αποτελεί την πλέον προηγμένη τεχνολογική εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στην χώρα μας. Ειδικά για τα πλαστικά απόβλητα προβλέπεται ανάκτηση:

• Φιλμ σε ποσοστό τουλάχιστον 65% επί του εισερχομένου ρεύματος,

• PET σε ποσοστό τουλάχιστον 60% επί του εισερχομένου ρεύματος,

• ΡΡ-ΡΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 50% επί του εισερχομένου ρεύματος.

Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση των πλαστικών με αποτελεσματικό και πρακτικό τρόπο. Φιλοδοξούμε στο άμεσο μέλλον να είμαστε σε θέση να πετύχουμε ακόμα υψηλότερους στόχους ανάκτησης.

#BeatPlasticPollution #esdak #recycle #crete

Συνεχίζουμε το έργο μας με την παρακολούθηση της υλοποίησης των δύο άλλων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Ηράκλειο και στη Σητεία με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση τους. Παράλληλα, προωθούμε καινοτόμες ενέργειες όπως προβλέπονται από το περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑΚ) και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων, ειδικότερα την πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού, τις πράσινες γωνιές, τα πράσινα σημεία και τους σταθμούς μεταφόρτωσης που αναμένεται να αναβαθμίσουν περαιτέρω την διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.

Επίσης, προετοιμάζουμε την λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Ιεράπετρα και στις Αρχάνες ενώ προχωράμε το σχεδιασμό και προγραμματισμό Δράσεων Διαλογής στην Πηγή για τους Δήμους–Μέλη μας. Τέλος, ολοκληρώνουμε τις μελέτες και αναζητούμε χρηματοδοτήσεις για να πετύχουμε την ενεργειακή και κλιματική ουδετερότητα των εγκαταστάσεων μας μειώνοντας το κόστος λειτουργίας.

Δημιουργήσαμε ακόμα πιο στέρεες βάσεις και συνεχίζουμε σε δυναμική τροχιά. Με όλες τις δυνάμεις μας σε συνεργασία με τους δήμους μέλη μας επιδιώκουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του νησιού μας συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε μια δίκαιη πράσινη μετάβαση στην Κρήτη. Αυτός είναι ο στόχος μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επενδυτική βαθμίδα: Τι είναι, πώς καθορίζεται και γιατί αφορά και το απλό νοικοκυριό και την μικρομεσαία επιχείρηση

Θεσσαλονίκη: 25 συλλήψεις για ηχορύπανση μέσα σε τέσσερις μέρες !

Καβάλα: Νέα ιατροδικαστική έκθεση θα φωτίσει τα αίτια του θανάτου της 68χρονης κτηνοτρόφου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top