Η θετική επίδραση της αγκαλιάς στην υγεία (BINTEO)

Η θετική επίδραση της αγκαλιάς στην υγεία (BINTEO)

Το άγγιγμα είναι ένας τρόπος για τους περισσότερους πολιτισμούς να εκφράσουν την τρυφερότητα και τον σεβασμό.

Έρευνα Φιλανδών ερευνητών, όπως δημοσιεύει το Onmed.gr ,  έδειξε πως η επίδραση που έχει το άγγιγμα εξαρτάται από το μέρος και τις συνθήκες στις οποίες λαμβάνει χώρα. Οι ερευνητές έκαναν αναφορά στις πολιτισμικές διαφορές, οι οποίες καθορίζουν τις διαπροσωπικές αποστάσεις.Σύμφωνα με άλλες επιστημονικές έρευνες ωστόσο, το άγγιγμα είναι σημαντικό για τους ανθρώπους για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους και να διατηρήσουν μια υγιή σχέση, ερωτική, φιλική ή άλλη.

Πέρα από την ψυχολογική ανάπτυξη, το άγγιγμα έχει επίδραση και στη σωματική ανάπτυξη. Ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και κατά συνέπεια την οργανική λειτουργία.Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που δέχονται περισσότερα αγγίγματα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και τη διαχείριση του στρες.

Αντίθετα, όσα μεγαλώνουν με λιγότερη τρυφερότητα, παρουσιάζουν σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα και έχουν δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση.Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2014 και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science, οι συχνές αγκαλιές μπορούν να επιδράσουν ως ασπίδα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Ειδικότερα, όσοι ασθενείς με λοίμωξη έλαβαν συναισθηματική στήριξη με τρυφερά αγγίγματα και αγκαλιές, παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα.Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζουν τα αποτελέσματα άλλων μελετών, σύμφωνα με τα οποία οι συχνές αγκαλιές συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στις γυναίκες και πιο σταθερό καρδιακό ρυθμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που τις τελευταίες ημέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου, ένα μικρό αγοράκι, που πριν φύγει από το πάρκο ξεκινά να «μοιράζει» αγκαλιές, σε όλους. Οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικές, με τον κόσμο να ανοίγει τα χέρια του και να χαμογελά με μία μόνο παιδική αγκαλιά!

Δείτε το βίντεο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top