Διατροφή: Τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού που μπορείτε να επιλέξετε για το τραπέζι σας

Διατροφή: Τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού που μπορείτε να επιλέξετε για το τραπέζι σας

Τα αρτοσκευάσματα, ιδίως το ψωμί, είναι ένα προϊόν που το συναντάς παντού στον κόσμο. Μπορεί κανείς να το βρει σε πολλές μορφές, φρέσκο, τυποποιημένο ή κατεψυγμένο και διατίθεται σε διάφορες ποικιλίες.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Πράγματι, τα super markets και τα αρτοποιεία αποθηκεύουν στα ράφια τους δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες, οι οποίες διαφέρουν στις πρώτες ύλες, στη γεύση, στο χρώμα, στην υφή, αλλά και στη διατροφική τους αξία. Μερικά είδη ψωμιού έχουν πολύ καλύτερο διατροφικό περιεχόμενο, συγκριτικά με άλλα. Αυτός ο διαχωρισμός γίνεται κυρίως στα φρέσκα με τα τυποποιημένα ή τα κατεψυγμένα, όπου στην δεύτερη κατηγορία συνήθως προστίθενται διάφορα συντηρητικά.

Ωστόσο, το αν είναι υγιεινό ένα ψωμί, κρίνεται κυρίως από τις πρώτες ύλες του. Ορισμένοι τύποι ψωμιού παρασκευάζονται από υλικά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, στοιχεία που θρέφουν τον οργανισμό. Αντίθετα, οι περισσότερες ποικιλίες ψωμιού που διατίθενται στην αγορά περιέχουν μόνο επεξεργασμένα άλευρα, των οποίων το θρεπτικό περιεχόμενο είναι αρκετά χαμηλό. Εύλογα, λοιπόν, οι διατροφολόγοι συστήνουν την κατανάλωση πιο υγιεινών ειδών ψωμιού, αντί των κλασικών, καθώς τα πρώτα προσφέρουν στον οργανισμό τα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη.

Φυσικά, για εσάς που αναρωτιέστε ποια είναι τέλος πάντων αυτά τα υγιεινά είδη ψωμιού, παρακάτω ακολουθεί μια αναλυτική λίστα.

1. Ψωμί με προζύμι
Αυτό το είδος ψωμιού παρασκευάζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία ζύμωσης, η οποία βασίζεται σε φυσική μαγιά, που δημιουργείται από την ανάπτυξη βακτηρίων. Το προζυμένιο ψωμί έχει ελαφρώς πιο ξινή γεύση και διατηρείται πολύ περισσότερο στο ράφι, συγκριτικά με άλλους τύπους ψωμιού. Επιπλέον, το ψωμί με προζύμι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυξημένα επίπεδα μετάλλων και φυτικών ινών. Τέλος, προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου και την πέψη, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα σε προβιοτικά και πρεβιοτικά.
2. Ψωμί βρώμης
Το ψωμί βρώμης έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές το τελευταίο διάστημα. Παρασκευάζεται από ολόκληρες νιφάδες βρώμης, αλεύρι ολικής άλεσης, μαγιά, αλάτι και νερό. Δεδομένου ότι, η βρώμη είναι μια εξαιρετική τροφή, με πλούσιο θρεπτικό περιεχόμενο, έτσι και το ψωμί βρώμης είναι μια εξίσου υγιεινή επιλογή. Συγκεκριμένα, περιέχει υψηλά επίπεδα μαγνησίου, θειαμίνης, σιδήρου, ψευδαργύρου, καθώς και πλήθος φυτικών ινών.
3. Ψωμί με λιναρόσπορο
Ο λιναρόσπορος είναι μια τροφή, η οποία κατατάσσεται επάξια στην κατηγορία των superfoods. Αντίστοιχα, το ψωμί με λιναρόσπορο, το οποίο παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής άλεσης και σπόρους λιναριού, είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές ψωμιού που μπορείτε να καταναλώσετε. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα που έχει ο λιναρόσπορος σε ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες Ε, Β και Κ, συστατικά που ευνοούν την συνολική υγεία.
4. 100% ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν πολύ υψηλότερο διατροφικό προφίλ συγκριτικά με τα επεξεργασμένα δημητριακά. Αυτό συμβαίνει καθώς τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν ολόκληρο τον κόκκο του δημητριακού, μαζί με τον εξωτερικό φλοιό, ο οποίο περιέχει τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Αντίθετα, τα εξευγενισμένα δημητριακά περιέχουν μόνο τον πυρήνα του κόκκου, στον οποίο βρίσκονται κυρίως οι υδατάνθρακες. Έτσι, λοιπόν, το ψωμί που παρασκευάζεται από 100% αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά των δημητριακών, όπως φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, και συνδέετε με πολλά οφέλη για την υγεία.
5. Ψωμί ολικής άλεσης με φύτρα σίκαλης
Το ψωμί αυτό παρασκευάζεται με μια πιο ιδιαίτερη διαδικασία. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται είναι δημητριακά ολικής άλεσης που έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν φύτρες, μέσω της έκθεσής τους σε θερμό και υγρό περιβάλλον. Αυτή η διαδικασία γίνεται, καθώς έχει αποδειχθεί πως η βλάστηση ενισχύει το θρεπτικό περιεχόμενο των δημητριακών. Έτσι, λοιπόν, το ψωμί ολικής με φύτρες σίκαλης διαθέτει ένα ενισχυμένο θρεπτικό περιεχόμενο, με υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, και έχει μικρότερο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος.
6. Ψωμί χωρίς γλουτένη
Τα ψωμιά χωρίς γλουτένη είναι οι πιο ασφαλής επιλογή για τα άτομα που εκδηλώνουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη. Αυτό το είδος ψωμιού παρασκευάζεται κυρίως από επεξεργασμένους κόκκους, αποκλείοντας τα ολόκληρα δημητριακά όπως, το σιτάρι, την σίκαλη ή το κριθάρι. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σάκχαρα και θερμίδες. Για αυτόν τον λόγο, φροντίστε να επιλέξετε τις ετικέτες που αναγράφουν τα λιγότερα σάκχαρα και λιπαρά.

Σε γενικές γραμμές, μερικά είδη ψωμιού είναι πολύ περισσότερο υγιεινά από ορισμένα άλλα. Μερικές καλές επιλογές συμπεριλαμβάνουν το προζύμι, τη σίκαλη ολικής άλεσης, τις φύτρες σιταριού, τη βρώμη και τους λιναρόσπορους. Ωστόσο, ό,τι και αν επιλέξετε, φροντίστε να καταναλώνετε μέτριες ποσότητες ψωμιού, χωρίς υπερβολές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top