Διατροφή: Βότανα που προστατεύουν από ιώσεις

Διατροφή: Βότανα που προστατεύουν από ιώσεις

Μια ιστορική αναδρομή στα αρχαία χρόνια θα σας πείσει για τις διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες που είχαν τα βότανα, τα οποία χρησιμοποιούνταν εκτενώς ως φυσικές θεραπείες για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Πράγματι, θα λέγαμε ότι, πολλά βότανα έχουν «θαυματουργό» περιεχόμενο, το οποίο αποδίδεται στην φυτική τους σύσταση. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πολλών ισχυρών ενώσεων, πολλά βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ή την πρόληψη των ιών και συχνά χρησιμοποιούνται στην σύγχρονη εποχή. Βέβαια, δεδομένης την ελλιπούς ανθρώπινης έρευνας, ορισμένα οφέλη βοτάνων είναι μάλλον εμπειρικά και όχι επιστημονικώς τεκμηριωμένα.

Δείτε παρακάτω, ποια φυτά και βότανα μπορούν δυνητικά να προστατέψουν τον οργανισμό από ιώσεις.

1. Ρίγανη
Η ρίγανη είναι από τα πιο δημοφιλή βότανα και ευρέως γνωστή ανά τον κόσμο. Η ρίγανη εκτός από την γεύση που προσφέρει στα φαγητά, περιλαμβάνει επίσης διάφορες φυτικές ενώσεις, όπως η καρβακρόλη, που προσφέρουν αντιϊκές ιδιότητες. Τόσο το έλαιο ρίγανης όσο και η ίδια, φρέσκια ή αποξηραμένη, έχουν ευεργετικές ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν διάφορους τύπους ιών και λοιμώξεων. Βέβαια, η έρευνα περιορίζεται σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα, επομένως, χρειάζεται να προστεθεί ο ανθρώπινος παράγοντας για να υπάρξουν πιο έγκυρα αποτελέσματα.
2. Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο είναι ένα αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται για αιώνες στην εμπειρική ιατρική. Οι αντιϊκές ιδιότητες του φασκόμηλου αποδίδονται κυρίως σε ενώσεις που ονομάζονται safficinolide και sage one, οι οποίες βρίσκονται στα φύλλα και στο στέλεχος του φυτού. Έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν πως το εκχύλισμα φασκόμηλου, αλλά και το ίδιο το φυτό, μπορεί να καταπολεμήσει διάφορους ιούς.
3. Βασιλικός
Ο βασιλικός περιέχει υψηλές τιμές αντιοξειδωτικών τα οποία μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε ιούς. Συγκεκριμένα, στους περισσότερους τύπους βασιλικού περιέχονται ορισμένες ενώσεις, όπως η επιγενίνη και το ουρσολικό οξύ, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα καταπολέμησης διάφορων ιών.
4. Εχινάκεια
Η εχινάκεια είναι ένα ανθοφόρο φυτό με χαρακτηριστικά ροζ άνθη. Είναι ευρέως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς σχεδόν όλα τα τμήματα του φυτού, τα φύλλα, το στέλεχος και οι ρίζες, χρησιμοποιούνται ως φυσικά φάρμακα. Πολλά συμπληρώματα διατροφής που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν στα συστατικά του εκχύλισμα από εχινάκεια, καθώς έχουν αποδειχθεί οι ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.


5. Σκόρδο
Εδώ αναφερόμαστε περισσότερο σε φυτό παρά βότανο. Το σκόρδο δεν είναι γνωστό μόνο για την πικάντικη γεύση που χαρίζει σε όλα τα φαγητά, αλλά και για το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Η υψηλή κατανάλωση σκόρδου μπορεί να δράσει ευεργετικά στην υγεία των κυττάρων και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
6. Μάραθος
Ο μάραθος είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται αρκετά στην μαγειρική, ιδιαίτερα στην μεσογειακή κουζίνα. Παράλληλα, εκτός από την μαγειρική χρήση του, ο μάραθος και το εκχύλισμα μάραθου χρησιμοποιείται αρκετά και στην φαρμακευτική. Το φυτό αυτό περιέχει σημαντικές ενώσεις, οι οποίες δείχνουν να έχουν αντιοξειδωτικές και αντιϊκές ιδιότητες.
7. Τζίντζερ-Πιπερόριζα
Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά προϊόντα με βάση το τζίντζερ, όπως παστίλιες, εκχύλισμα, σκόνη τζίντζερ, τσάι κ.ά, και όχι αδίκως. Το τζίντζερ είναι από τα φυτά με εντυπωσιακή αντιοξειδωτική δράση, για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται τόσο στα φαρμακευτικά προϊόντα. Οι ειδικοί έχουν αναδείξει τις φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο τζίντζερ και το συνιστούν ως τροφή με υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, το οποίο προάγει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Κλείνοντας, είναι εύκολο να προσθέσετε ένα από τα παραπάνω βότανα και φυτά στην καθημερινή διατροφή σας. Είναι σίγουρο, ότι θα προσθέσουν γεύση, αλλά παράλληλα, θα σας ωφελήσουν με το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο, που κρίνεται αναγκαίο για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ