Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα είχαμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε φρέσκες τροφές, που θα είχαμε δημιουργήσει οι ίδιοι από το μηδέν.
Της Έλενας Γεράνη
Ίσως, να σας θυμίζω τα παιδικά χρόνια στα χωριά, εκεί όπου είχαμε γευτεί τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, το πλούσιο σε γεύσεις γάλα, τυρί και γιαούρτι και τα σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά που γέμιζαν μυρωδιές ολόκληρο το σπίτι. Δυστυχώς, στην σύγχρονη πραγματικότητα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.
Οι περισσότεροι ζούμε μακριά από την παραγωγή των τροφίμων και προμηθευόμαστε κυρίως με τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία μπορούμε εύκολα να διατηρήσουμε στο ράφι ή το ψυγείο. Η μάστιγα των επεξεργασμένων τροφίμων και των γρήγορων γευμάτων (junk food) είναι γεγονός και έχει ριζώσει βαθιά στην καθημερινότητά μας.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι γρήγορα, βολικά και αρκετά γευστικά, αλλά τις περισσότερες φορές κρύβουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλατιού, λιπαρών και θερμίδων. Στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων ανήκει ευρύ φάσμα τροφών, τις οποίες καταναλώνουμε καθημερινά, όπως τα σνακ δημητριακών, τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα ζαχαρώδη ροφήματα, τα αναψυκτικά κ.ά.
Γενικά, οποιαδήποτε τροφή υποβάλλεται σε συγκεκριμένες επεξεργασίες και είναι κατεψυγμένη, κονσερβοποιημένη, αποξηραμένη (με την βοήθεια πρόσθετων ουσιών), προ-ψημένη, ή παστεριωμένη, θεωρείται επεξεργασμένη τροφή. Βέβαια, υπόψιν λαμβάνεται και η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, νατρίου, συντηρητικών και άλλων ουσιών, κατά την διάρκεια των επεξεργασιών, για να μπορέσουμε να πούμε πως αυτή η τροφή είναι μεταποιημένη.
Δείτε εδώ ποια επεξεργασμένα τρόφιμα είναι καλό να αποφεύγετε.
1. Αλατισμένοι ξηροί καρποί με γεύσεις
Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο σνακ μας προβληματίζει αρκετά. Το βασικό του συστατικό είναι οι ξηροί καρποί, που τους έχουμε τοποθετήσει στις θρεπτικές τροφές. Ωστόσο, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί με την προσθήκη γεύσεων, έχουν μεταποιηθεί σε μια τελείως διαφορετικού είδους τροφή. Τις περισσότερες φορές, το βάρος τους σε αλάτι ξεπερνά το βάρος του καρπού. Επιπλέον, προστίθενται συντηρητικά, ζάχαρη, νάτριο και άλλες ουσίες που φτιάχνουν την γεύση, οι οποίες καθιστούν τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς μια απαγορευτική τροφή.
2. Ποπ κορν μικροκυμάτων
Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το κλασικό ποπ κορν που φτιάχνουμε μόνοι μας σπίτι, το ποπ κορν σε φακελάκι μικροκυμάτων είναι μια τροφή που πρέπει να αποφεύγουμε. Στην καλή αρχική πρώτη ύλη προστίθενται αμφιβόλου ποιότητας έλαια και βούτυρα, νάτριο, ζάχαρες και άλλα συντηρητικά γεύσης. Παράλληλα, η συσκευασία μικροκυμάτων που εμπεριέχονται, συχνά έχει τον δικό της αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Αντί να αγοράζετε ποπ κορν σε φακελάκι μικροκυμάτων, προτιμήστε να φτιάξετε σπίτι τα δικά σας ποπ κορν, με καλαμπόκι, μαργαρίνη και λίγο αλατάκι.
3. Σνακ με ζαχαρωτά-ζαχαρώδη φρούτα
Τα ζαχαρωτά αλλά και τα ζαχαρώδη σνακ φρούτων είναι ίσως ο σημαντικότερος εχθρός των δοντιών. Τα εμπορευματοποιημένα σνακ φρούτων τις περισσότερες φορές δεν περιέχουν καθόλου από το φυσικό φρούτο. Στην πραγματικότητα, φτιάχνονται μόνο από γλυκαντικές ουσίες (φρουκτόζη, γλυκόζη, κ.ά.) συντηρητικά, διάφορα έλαια και τις αντίστοιχες γευστικές ουσίες, οι οποίες σε παραπέμπουν σε γεύση φρούτων. Εάν θέλετε μια πιο γλυκιά νότα στα φρούτα σας, ετοιμάστε φρέσκια φρουτοσαλάτα και προσθέστε μέλι ή σιρόπι αγαύης.
4. Μπέικον- επεξεργασμένα αλλαντικά
Τόσο το μπέικον, όσο και άλλα αλλαντικά περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, που μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η πολύ ελκυστική-πικάντικη γεύση του μπέικον δημιουργείται από την μεγάλη περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά και καμιά φορά από συντηρητικά ενίσχυσης γεύσης. Παράλληλα, ο συχνότερος τρόπος μαγειρέματος του μπέικον, το τηγάνισμα, του προσθέτει και άλλα αρνητικά στο ήδη επιβαρυμένο του διατροφικό προφίλ. Την επόμενη φορά προτιμήστε το ψητό φιλέτο γαλοπούλας ή το ψητό χοιρινό, που περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία των κρεάτων, απαλλαγμένα από περιττά αλάτια και συντηρητικά.
5. Κατεψυγμένα γεύματα
Στην κατηγορία των κατεψυγμένων γευμάτων ανήκουν τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, τα οποία έχουν καταψυχθεί. Τις περισσότερες φορές τα φαγητά αυτά συσκευάζονται με την προσθήκη συντηρητικών για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, συντηρητικών για την ενίσχυση της γεύσης, ζάχαρης και νατρίου και αμφιβόλου ποιότητας έλαια. Αν και τα έτοιμα γεύματα αποτελούν μια γρήγορη και βολική λύση, τις περισσότερες φορές αυτή η βόλεψη κρύβει πολλούς κινδύνους.
Συμπερασματικά, όταν υπάρχει η δυνατότητα, προτιμήστε τις φρέσκες τροφές και περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφών όσο γίνεται στο ελάχιστο.