Φυτικό ή ζωικό βούτυρο; Ποιο θεωρείται περισσότερο υγιεινό;

Φυτικό ή ζωικό βούτυρο; Ποιο θεωρείται περισσότερο υγιεινό;

Στον τομέα της υγείας και διατροφής υπάρχουν πολλές διαμφισβητούμενες τοποθετήσεις από επιστήμονες αλλά και πηγές του διαδικτύου.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

 

Ένα καλό παράδειγμα του θέματος, όπου πολλοί εκφέρουν διαφορετικές απόψεις, είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση της μαργαρίνης (φυτικό βούτυρο) και του ζωικού βουτύρου.

Ποιο θεωρείται περισσότερο υγιεινό; Ποιες οι διαφορές τους; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση κάποιου από τα δύο;

Και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις προβληματίζουν τους ειδικούς και μη, οι οποίοι δεν δείχνουν να συμφωνούν σε μια κοινή απάντηση.

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε γνωρίζοντας καλύτερα τις δύο αυτές τροφές.

Το ζωικό βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, φτιαγμένο από πρωτεϊνικά και λιπαρά συστατικά του γάλακτος ή κρέμας. Είναι ένα ημιστερεό προϊόν γαλακτερής υφής, που αποτελείται περίπου από 80% ζωικό λίπος.

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική σε θερμοκρασία δωματίου ως άλειμμα, ή ως συστατικό ψησίματος, σάλτσας, τηγανίσματος και άλλων διαδικασιών μαγειρέματος.

Συνήθως παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα ή από γάλα άλλων θηλαστικών, όπως προβάτων, αιγών και βουβαλιών.

Δεδομένου ότι το βούτυρο είναι προϊόν γάλακτος, ίσως χρειαστεί να αποφεύγεται η κατανάλωση του από άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.

Η μαργαρίνη, από την άλλη, ανήκει στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφών και αποτελείται κυρίως από φυτικά λίπη, με μορφή παρόμοια του ζωικού βουτύρου. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει και να θυμίζει το βούτυρο στην γεύση και την υφή.

Συχνά συνιστάται και ως υποκατάστατο του ζωικού βουτύρου, καθώς περιέχει λιγότερα λίπη και (συνήθως) είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνες.

Οι σύγχρονοι τύποι μαργαρίνης παρασκευάζονται από φυτικά έλαια, τα οποία περιέχουν πολυακόρεστα λίπη, που δείχνουν δυνητικά να μειώνουν την χοληστερόλη, όταν χρησιμοποιούνται αντί των κορεσμένων λιπαρών.

Καταλήγοντας, η μαργαρίνη είναι μια επεξεργασμένη τροφή σχεδιασμένη να μιμείται το βούτυρο.

Το βούτυρο είναι περισσότερο «βαρύ» καθώς αποτελείται κυρίως από γαλακτοκομικά λιπαρά, ενώ η μαργαρίνη παράγεται συνήθως από φυτικά έλαια με ενισχυμένες βιταμίνες. Γίνεται, επομένως, κατανοητό πως πρόκειται για δύο προϊόντα διαφορετικών φύσεων, που όμως μοιάζουν στην εμφάνιση και γεύση.

Συγκρίνοντας, λοιπόν, τις δύο αυτές τροφές με βάση την θρεπτική τους αξία αναφέρεται πως το ζωικό βούτυρο που προέρχεται από αγελάδες με την προβλεπόμενη διατροφή (φρέσκο χορτάρι) έχει πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία. Πάντοτε, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται μια μέτρια κατανάλωση, καθώς πρόκειται για μια τροφή με πολλά λιπαρά.

Παράλληλα, τα θρεπτικά οφέλη της μαργαρίνης εξαρτώνται άμεσα από τα φυτικά έλαια που περιέχει και τον τρόπο που έχει επεξεργαστεί. Αν και αποτελεί προϊόν με χαμηλά λιπαρά και θρεπτικές ουσίες που ευνοούν την υγεία, πολλές φορές μπορεί να περιέχει και τρανς-λιπαρά, τα οποία συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Στο τέλος, δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Προσωπικά προτείνω την επιλογή προϊόντων με μικρότερη επεξεργασία, όπως το βούτυρο.

Οτιδήποτε όμως και αν επιλέγετε, φροντίστε να το καταναλώνετε με μέτρο!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top