Golden milk: Θαυματουργό ινδικό ρόφημα με κουρκουμά

Golden milk: Θαυματουργό ινδικό ρόφημα με κουρκουμά

Το golden milk ή αλλιώς «χρυσό γάλα» είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα της ινδικής κουζίνας, το οποίο έχει γίνει κορυφαία τάση στη δυτική διατροφή.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Στην πραγματικότητα, εκτός από την υπέροχη γεύση και άρωμα του, το golden milk έχει βρεθεί στο επίκεντρο του χώρου της διατροφής για το εντυπωσιακό διατροφικό του περιεχόμενο. Αυτό το κιτρινωπό ρόφημα παρασκευάζεται παραδοσιακά με χλιαρό αγελαδινό γάλα, κουρκουμά, μέλι και άλλα μπαχαρικά, όπως κανέλα, τζίντζερ ή κάρδαμο. Βέβαια, μπορείτε να το βρείτε εναλλακτικά με την χρήση φυτικού γάλακτος βρώμης ή καρύδας. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό και δημοφιλές, κυρίως για τα ευεργετικά οφέλη που παρέχει στον οργανισμό η κατανάλωσή του.

Δείτε παρακάτω, μερικά από τα σημαντικότερα διατροφικά οφέλη του.

1. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
Η μεγάλη αναγνωρισιμότητα που έχει το συγκεκριμένο ρόφημα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή περιεκτικότητά του σε σημαντικές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Το golden milk φτιάχνεται με βασικά υλικά τον κουρκουμά, το μέλι και άλλα μπαχαρικά, όπως κανέλα και τζίντζερ, υλικά που αποτελούν πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων. Συγκεκριμένα ο κουρκουμάς εμπεριέχει την κουρκουμίνη, μια δραστική φυτική ένωση που συνδέετε με πολλά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά τα οφέλη συμπεριλαμβάνεται η προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες και η ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας. Παράλληλα, τα υπόλοιπα υλικά που περιλαμβάνονται στο golden milk έχουν και αυτά πλούσιο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, το οποίο ενισχύει την συνολική υγεία.
2. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής
Τα συστατικά που εμπεριέχονται στο golden milk έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η χρόνια φλεγμονή έχει αποδειχθεί ότι είναι βασικός παράγοντας εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακά νοσήματα, καρκίνος, διαβήτης ή εγκεφαλικές διαταραχές. Ευτυχώς, μια διατροφή πλούσια σε τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής. Για παράδειγμα, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και η κανέλα είναι τρία μπαχαρικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού.


3. Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη
Το συγκεκριμένο «θαυματουργό» ρόφημα, χάρη στα πολύτιμα συστατικά του, φαίνεται να συμβάλλει στην ενίσχυση πολλών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως τη βελτίωση της μνήμης. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη δρα ευεργετικά σε πολλές διεργασίες του εγκεφάλου και μπορεί να προστατέψει και να προάγει την καλή υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, λοιπόν, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης διάφορων εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου και ενισχύονται ορισμένες λειτουργίες του, όπως η μνήμη.
4. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση
Φαίνεται ότι ο κουρκουμάς, και πιο συγκεκριμένα η δραστική ένωση που περιέχει, η κουρκουμίνη, μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να αποτρέψει την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Σε μία μελέτη 6 εβδομάδων, 60 άτομα με ελαφριά συμπτώματα κατάθλιψης έλαβαν είτε συμπληρώματα κουρκουμίνης, είτε αντικαταθλιπτικά χάπια, είτε συνδυασμό αυτών των δύο. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έλαβαν μόνο την κουρκουμίνη παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις με αυτούς που έλαβαν μόνο τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ αυτοί που έδειξαν την μεγαλύτερη βελτίωση ήταν η ομάδα που συνδύασε την κουρκουμίνη με την φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, περισσότερη επιστημονική έρευνα θα ήταν σημαντικά βοηθητική στη δημιουργία σαφέστερων αποτελεσμάτων.

Σε γενικές γραμμές, το golden milk έχει υπέροχη γεύση και αποτελεί ιδανικό ρόφημα για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Δεδομένου ότι, η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με πολλά εντυπωσιακά οφέλη για τον οργανισμό, αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσεις και να το συμπεριλαμβάνεις τακτικά στη διατροφή σου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ