Το ιχθυέλαιο είναι από τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο. Είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.
Της Έλενας Γεράνη
Εάν δεν συνηθίζετε να καταναλώνετε λιπαρά ψάρια ή άλλες πηγές Ω-3 λιπαρών, όπως το αβοκάντο, λιναρόσπορο ή σπόρους chia, τότε τα επίπεδα Ω-3 λιπαρών οξέων θα παραμένουν αρκετά χαμηλά στον οργανισμό σας. Μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση είναι η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, που θα σας βοηθήσει να παίρνετε τα απαραίτητα Ω-3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό σας.
Τί είναι, όμως, το ιχθυέλαιο;
Το ιχθυέλαιο είναι το λάδι που παράγεται από τους ιστούς των ψαριών. Συνήθως, προέρχεται από τα περισσότερο λιπαρά ψάρια, όπως ρέγγα, σκουμπρί, τόνος και αντσούγιες. Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να τρώτε περίπου 1-2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει καθώς, τα περισσότερα ψάρια είναι πλούσια πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν πολλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ορισμένες ασθένειες.
Ωστόσο, εάν δεν καταναλώνετε σε εβδομαδιαία βάση την απαραίτητη ποσότητα ψαριών, τότε θα πρέπει να λαμβάνεται συμπληρώματα ιχθυελαίου, που θα αναπληρώνουν τα Ω-3 λιπαρά. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως τα Ω-3 λιπαρά που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο και στα λιπαρά ψάρια έχουν συνήθως περισσότερα οφέλη στην υγεία συγκριτικά με τα Ω-3 που βρίσκονται σε φυτικές πηγές.
Δείτε εδώ, ποια είναι τα πολύτιμα οφέλη του ιχθυελαίου και γιατί πολλοί επιλέγουν να εντάξουν στην διατροφή τους.
1. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
Οι καρδιακές παθήσεις είναι από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Μελέτες φανερώνουν πως άτομα που καταναλώνουν συστηματικά λιπαρά ψάρια έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.
Παράλληλα, η κατανάλωση ιχθυελαίου δείχνει να έχει πολλά οφέλη στην καρδιά, μειώνοντας κατά πολύ τους πιο συχνούς παράγοντες καρδιακών παθήσεων, όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση και την ρύθμιση της LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.
2. Μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία ορισμένων ψυχικών διαταραχών
Ο εγκέφαλος αποτελείται από σχεδόν 60% λίπος και μεγάλο ποσοστό αυτού είναι τα Ω-3 λιπαρά οξέα. Επομένως, τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αντίθετα, μελέτες δείχνουν πως τα άτομα με ψυχικές διαταραχές εμφανίζουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα Ω-3 λιπαρών στο αίμα. Σχετικές έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν πως η λήψη συμπληρώματος ιχθυελαίου μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ή να βελτιώσει τα συμπτώματα ορισμένων ψυχικών διαταραχών, όπως τις ψυχωτικές διαταραχές.
3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών
Όπως συμβαίνει και στον εγκέφαλο, έτσι και στα μάτια σας περιέχονται πολλά Ω-3 λιπαρά οξέα. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως, τα άτομα που δεν λαμβάνουν τα αναγκαία Ω-3 λιπαρά οξέα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων. Επίσης, η πρόσληψη Ω-3 λιπαρών μπορούν να προστατέψουν και από οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.
4. Ενισχύει την υγεία του δέρματος
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και περιέχει πολλά Ω-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες δείχνουν πως το συμπλήρωμα ιχθυελαίου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και η δερματίτιδα. Παράλληλα, βοηθάει στην διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.
5. Μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της κατάθλιψης
Τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα Ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο και τα συμπληρώματα Ω-3 μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
6. Μπορεί να βελτιώσει την συγκέντρωση και την υπερκινητικότητα των παιδιών
Μια κοινή διαταραχή συμπεριφοράς των παιδιών είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η οποία περιλαμβάνει την υπερκινητικότητα και έλλειψη προσοχής. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην μείωση της αθέμιτης υπερκινητικότητας, της απροσεξίας, και άλλων αρνητικών διαταραχών συμπεριφοράς.
Σε γενικές γραμμές, τα Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο προσφέρουν μια σειρά από ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό, όπως την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών, καταπολεμούν την φλεγμονή και βοηθούν στην μείωση καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η πρόσληψη των Ω-3 λιπαρών κατευθείαν από τα ψάρια είναι πάντοτε καλύτερη συγκριτικά με τα συμπληρώματα διατροφής. Στην περίπτωση, όμως, που δεν καταναλώνεται ψάρια ή θαλασσινά, η λήψη ιχθυελαίου είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για την αναπλήρωση σε Ω-3 λιπαρά οξέα.