Οι ξηροί καρποί macadamia, αν και δεν είναι από τις πιο γνωστές ποικιλίες στην Ελλάδα, αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς και γευστικούς καρπούς στον κόσμο.
Της Έλενας Γεράνη
Ξεχωρίζουν για την απολαυστική βουτυρένια γεύση τους, την κρεμώδη υφή τους, καθώς και για το εντυπωσιακό διατροφικό τους προφίλ. Οι καρποί macadamia έχουν εξωτερικό σκληρό κέλυφος και μοιάζουν αρκετά με τα φουντούκια. Προέρχονταν κυρίως από την Αυστραλία, ωστόσο πλέον, τα δέντρα μα καλλιεργούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως την Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα, τη Χαβάη και τη Νέα Ζηλανδία.
Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, έτσι και τα macadamia είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Χάρη, λοιπόν, στο σημαντικό διατροφικό τους προφίλ, η κατανάλωσή τους συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη πέψη, ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου και έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Εδώ, θα δείτε τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό οι ξηροί καρποί macadamia.
1. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Τα καρύδια macadamia περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και διαθέτουν πληθώρα «υγιών» λιπών. Σχεδόν όλοι οι τύποι ξηρών καρπών διαθέτουν πλήθος «υγιών» λιπών και αυξημένες θερμίδες, επομένως χρειάζεται να επιλέγετε μια μέτρια κατανάλωση, χωρίς υπερβολές. Συγκεκριμένα, μια μερίδα 30 γραμμαρίων καρπών macadamia περιέχουν περίπου 200 θερμίδες. Επιπλέον, παρέχουν στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, χαλκού, μαγνησίου, βιταμίνης Β6 και πλήθος φυτικών ινών.
2. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
Όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί, έτσι και οι καρποί macadamia είναι γεμάτοι ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, που προσφέρουν πολλά ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον οργανισμό, καθώς τον προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικές βλάβες. Οι οξειδωτικές βλάβες μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή, η οποία αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ή εγκεφαλικών παθήσεων, παχυσαρκίας, ακόμα και καρκίνου. Ευτυχώς, πολλές τροφές είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, όπως οι καρποί macadamia, οι οποίοι περιέχουν φλαβονοειδή και έναν τύπο βιταμίνης Ε με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
3. Συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική συμπερίληψη ξηρών καρπών στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς. Αυτό, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη περιεκτικότητα που έχουν οι ξηροί καρποί σε «υγιή» λίπη και αντιοξειδωτικά, δύο στοιχεία που ευνοούν σημαντικά την καρδιαγγειακή λειτουργία.
4. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου
Οι καρποί macadamia περιέχουν πλήθος φυτικών ινών, οι οποίες ωφελούν αποτελεσματικά την πεπτική λειτουργία και την γενικότερη υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητα στοιχεία για τον οργανισμό και συμβάλλουν στην εύρυθμη και χωρίς διαταραχές διαδικασία της πέψης, ενώ παράλληλα προάγουν τον μεταβολισμό.
Σε γενικές γραμμές, οι καρποί macadamia έχουν εξαιρετική γεύση και μπορούν να προστεθούν σε πολλές συνταγές, ιδιαίτερα σε πρωινά γεύματα ή σε σνακ. Παράλληλα, προσφέρουν πολλά σημαντικά, θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό τα οποία σχετίζονται με εντυπωσιακά οφέλη. Τέλος, ίσως χρειαστεί να είστε προσεκτικοί με τις μερίδες που καταναλώνετε και να μην κάνετε υπερβολές, καθώς είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί διαθέτουν αυξημένες θερμίδες και «υγιή» λίπη.