Κόκκινο κρέας: πόσο συχνά μπορούμε να το καταναλώνουμε;

Κόκκινο κρέας: πόσο συχνά μπορούμε να το καταναλώνουμε;

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί πολλές προειδοποιήσεις σχετικά με την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Πολλοί υποστηρίζουν πως το κόκκινο κρέας και ειδικά το επεξεργασμένο, θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό στη διατροφή μας. Επιπλέον, υπάρχουν δημοσιευμένες συστάσεις από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πρόληψης Καρκίνου, οι οποίες προειδοποιούν να κάνουμε μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ελάχιστη, έως καθόλου, κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Ωστόσο, η σύσταση δεν απαγορεύει πλήρως την πρόσληψη του κόκκινου κρέατος καθώς αποτελεί σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, ιδίως πρωτεΐνης, σιδήρου, ψευδάργυρου και βιταμίνης Β12. Πάμε να κάνουμε έναν διαχωρισμό του κόκκινου κρέατος με το επεξεργασμένο.

Ποιο είναι, λοιπόν, το κόκκινο κρέας;

Όλοι οι τύποι του μυϊκού κρέατος από θηλαστικά ζώα, συμπεριλαμβανομένου του βοδινού, του μοσχαρίσιου κρέατος, του χοιρινού, αρνιού, πρόβειου κρέατος και κρέατος κατσίκας.

Τι είναι το επεξεργασμένο κρέας;

Είναι το κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία με διάφορες διαδικασίες όπως αλάτισμα, ζύμωση, σκλήρυνση, κάπνισμα κ.ά για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης του. Με άλλα λόγια, η κατηγορία του επεξεργασμένου κρέατος περιλαμβάνει τα περισσότερα αλλαντικά όπως το μπέικον, τον παστουρμά, το προσούτο, το ζαμπόν, τα σαλάμια, μερικά λουκάνικα κ.ά. Ο κιμάς και τα περισσότερα λουκάνικα συνήθως δεν αποτελούν επεξεργασμένο κρέας.

Μία γενική οδηγία που δίνεται από γιατρούς και διατροφολόγους είναι:
Εάν γενικά επιλέγετε να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας το κόκκινο κρέας, δεν χρειάζεται να το απορρίψετε τελείως. Περιορίστε απλά την κατανάλωσή του σε 2-3 μερίδες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 400 γραμμάρια σε ποσότητα. Παράλληλα, όσον αφορά στο επεξεργασμένο κρέας, καταναλώστε ελάχιστη ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, περίπου 30-50 γραμμάρια.

Η συγκεκριμένη ποσότητα κόκκινου κρέατος που καθορίστηκε, επιλέχθηκε για να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των πλεονεκτημάτων της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος ( πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών) και των μειονεκτημάτων ( αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top