Μύρτιλα: Ποια είναι τα πολύτιμα οφέλη από την κατανάλωσή τους

Μύρτιλα: Ποια είναι τα πολύτιμα οφέλη από την κατανάλωσή τους

Τα μύρτιλα είναι γλυκά, θρεπτικά και εξαιρετικά δημοφιλή. Συχνά χαρακτηρίζονται ως superfood και όχι αδίκως, καθώς διαθέτουν ένα εξαιρετικό διατροφικό περιεχόμενο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Μάλιστα, τα μύρτιλα, μαζί με άλλα μούρα, έχουν αποτελέσει κορυφαία τάση στην διατροφή, κατά τα τελευταία χρόνια. Συνδυάζοντας, λοιπόν, την πλούσια γεύση τους μαζί με το μοναδικό θρεπτικό τους προφίλ, τα μύρτιλα αποτελούν για τους περισσότερους τα αγαπημένα τους φρούτα.

Δείτε παρακάτω, τους σημαντικότερους λόγους για να τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας.

1. Χαμηλές θερμίδες αλλά υψηλό θρεπτικό περιεχόμενο
Τα μύρτιλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες πολλών βιταμινών, όπως βιταμίνη C και Κ, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πλήθος φυτικών ινών. Έχουν, επίσης, μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, περίπου 80% και ελάχιστες θερμίδες.
2. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες βλάβες, τις οποίες προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Τα μύρτιλα, μάλιστα, φαίνεται πως έχουν από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες περιεκτικότητες αντιοξειδωτικών, συγκριτικά με πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά. Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ενώσεις στα μύρτιλα ονομάζονται φλαβονοειδή και έχουν ισχυρή δράση.
3. Συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στα μούρα, κυρίως στα μύρτιλα, συνδέονται στενά με μειωμένα επίπεδα της οξειδωμένης LDL xοληστερόλης, η οποία αποτελεί κύριο παράγοντα καρδιακών παθήσεων.
4. Συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
Τα μύρτιλα φαίνεται να έχουν σημαντικά οφέλη στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη μούρων με την σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.
5. Συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων
Όπως προαναφέρθηκε, η συστηματική κατανάλωση μύρτιλων και γενικότερα μούρων, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και της «κακής» LDL χοληστερόλης, δύο επικίνδυνους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις.
6. Ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στα μύρτιλα μπορούν να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του εγκεφάλου.Σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μύρτιλα μπορούν να επηρεάσουν θετικά περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μνήμη, ενώ ταυτόχρονα, δρουν ανασταλτικά στην νοητική γήρανση.
7. Συμβάλλει στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη
Οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται στα μούρα, μπορούν δυνητικά να προστατέψουν τον οργανισμό από παθήσεις, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό, κυρίως, οφείλεται στις ευεργετικές δράσεις που έχουν τα αντιοξειδωτικά στο αίμα, όπως την μείωση της «κακής» χοληστερόλης και την μείωση του σακχάρου στο αίμα.
8. Βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων
Η συστηματική κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων, ιδίως των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τέτοιου είδους λοιμώξεις είναι συχνό φαινόμενο σε άνδρες και γυναίκες. Είναι ευρέως γνωστό πως ο φρέσκος χυμός από μύρτιλα μπορεί αν βοηθήσει στην πρόληψη τέτοιων λοιμώξεων. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δραστικές ουσίες που περιέχονται στα μύρτιλα, οι οποίες είναι ικανές να εξουδετερώνουν ορισμένα βακτήρια που αναπτύσσονται στην ουροδόχο κύστη.

Σε γενικές γραμμές, τα μύρτιλα είναι εξαιρετικά υγιεινά και θρεπτικά φρούτα, τα οποία περιέχουν θησαυρό αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, είναι γλυκά, νόστιμα και απολαμβάνονται εύκολα φρέσκα ή κατεψυγμένα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top