No Food Waste Challenge: Μία πρόκληση ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης

No Food Waste Challenge: Μία πρόκληση ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης

Το φαγητό είναι διαχρονικά, η σημαντικότερη πηγή ζωής.

 

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Είναι ένα βασικό αγαθό με κρίσιμη σημασία για την ποιότητα της ζωής μας, που δεν θα έπρεπε να λείπει από κανέναν. Ωστόσο, σε έναν πλανήτη 8 δις. Ανθρώπων, αντιμετωπίζουμε ακόμη την επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλά επίπεδα, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε αρκετό φαγητό.

Σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της πείνας. Παράλληλα, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται άσκοπα ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταλήγει να απορρίπτεται σε χώρους υγειονομικής ταφής, συμβάλλοντας αρνητικά στην αλλαγή του κλίματος.

Η άσκοπη σπατάλη τροφίμων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία, καθώς εκτιμάται πως το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται ετησίως απορρίπτεται ή χάνεται αδίκως.

Η σπατάλη του φαγητού δεν σημαίνει μόνο ότι πετάω κάποιο τρόφιμο που χάλασε ή δεν το χρειάζομαι. Σημαίνει σπατάλη χρημάτων, σπατάλη ενέργειας, ρύπανση του περιβάλλοντος, σπατάλη αποθεμάτων της γης και πολλά άλλα.

Η άσκοπη απόρριψη του φαγητού μας μπορεί να συμβάλλει ακόμα και στην διόγκωση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί αν σκεφτούμε ότι εάν όλα τα σαπισμένα απόβλητα τροφίμων σχημάτιζαν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην εκπομπή αερίων (απειλητικών ως προς το φαινόμενο του θερμοκηπίου) μετά την Αμερική και την Κίνα.

Ίσως αυτά τα λόγια προβληματίσουν κάποιους. Δυστυχώς τα νέα δεν θα είναι ενθαρρυντικά, εάν όλοι συνεχίσουμε να αδιαφορούμε για το περιβάλλον και για τις επιπτώσεις που φέρουν οι πράξεις μας.

Ωστόσο, ακόμη δεν είναι αργά να αποκτήσουμε μια στοιχειώδη οικολογική συνείδηση με το να σταματήσουμε να σπαταλούμε άδικα το φαγητό.

Έχουμε για εσάς μια πρόκληση ζωής, και ελπίζουμε να καταφέρετε να υιοθετήσετε αυτές τις οικολογικές συνήθειες.

1. Ψωνίστε έξυπνα.
Μην αγοράζεται τρόφιμα και άλλα αγαθά που δεν χρειάζεστε.
Δημιουργήστε μια λίστα αγορών μόνο με τις πραγματικές σας ανάγκες.
2. Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμά σας.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως πρέπει να διατηρούνται ορισμένες τροφές με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά και την άσκοπη απόρριψη των τροφίμων.
3. Μην πετάτε τα περισσεύματα που δεν χρειάζεστε εκείνη την στιγμή.
Αποθηκεύστε τα διάφορα υλικά που ξεμένουν μετά από συνταγές και μαγείρεμα στο ψυγείο και ορίστε μία μέρα μέσα στην εβδομάδα για να τα αξιοποιήσετε.
4. Καταψύξτε το φαγητό που περισσεύει.
Εάν περισσέψουν ένα-δύο πιάτα μεσημεριανού φαγητού, μην τα πετάξετε. Μπορείτε κάλλιστα να τα καταψύξετε και να έχετε έτοιμο φαγητό για μία από τις επόμενες ημέρες.
5. Προετοιμάστε το μεσημεριανό σας πρόγευμα από το σπίτι.
Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξοικονομήσετε χρήματα αξιοποιώντας τις τροφές που έχετε αγοράσει ήδη.
6. Μάθετε για την κομποστοποίηση τροφίμων και δείτε πως μπορείτε να συμβάλετε και εσείς στην επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων των τροφών.

Η ουσία είναι πως, τελικά, μπορούμε όλοι να αλλάξουμε λιγάκι τις συνήθειες μας και να σταματήσουμε τη σπατάλη φαγητού. Είτε ακολουθώντας αυτούς τους τρόπους, είτε άλλους, συμβάλλουμε σε μια θετική – και απαραίτητη- αλλαγή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ