Ποια είναι τα σημάδια για να καταλάβετε αν η πισίνα είναι ασφαλής

Tags#: Πισίνα

Ποια είναι τα σημάδια για να καταλάβετε αν η πισίνα είναι ασφαλής

Οι πιο ωραίες πισίνες της Θεσσαλονίκης σας περιμένουν για να κάνετε τις ανέμελες καλοκαιρινές βουτιές σας. Έτσι ήρθε η στιγμή να εστιάσετε σε ένα δίλημμα που προβληματίζει αρκετούς από εσάς και δεν είναι άλλο από το εάν τελικά τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στους χώρους που απολαμβάνετε το μπάνιο αλλά και την ηλιοθεραπεία σας. Μην αφήνετε την εικόνα του νερού να σας ξεγελάσει, πέρα από τα εμφανή σημάδια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κάνετε το δικό σας check.

Ανατρέξτε στον παρακάτω κατάλογο και θα ανακαλύψετε μερικά “κόκκινα σημαιάκια” που δηλώνουν σαφή προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Με αυτό τον τρόπο θα είστε βέβαιοι πως τίποτα…δε θα σας ενοχλήσει!

1. Έλεγχοι στο νερό
Οι πισίνες που είναι ανοιχτές στο κοινό χρειάζονται μεγάλη προσοχή και επιμονή στη λεπτομέρεια. Έτσι καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε πως γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η παρακολούθηση των ουσιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση υγιών υδάτων, με τα χημικά επίπεδα μιας πισίνας να πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Όποιος δηλώνει πως “ξέχασε” ή πως αυτό δεν είναι απαραίτητο, ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κολυμβητών. Για να είστε βέβαιοι, μπορείτε να ρωτήσετε εάν παρακολουθείται προσεκτικά το επίπεδο του χλωρίου, αλλά και να απαιτήσετε να δείτε τα απαραίτητα στοιχεία. Στην περίπτωση δε, που συνοδεύετε παιδιά, αυτό επιβάλλεται.

2. Βρώμικο νερό
Εάν το νερό της πισίνας δεν είναι διαυγές και καθαρό, μην σκεφτείτε να κάνετε τις βουτιές σας. Όχι μόνο η συγκεκριμένη κατάσταση υποδηλώνει κακή συντήρηση, αλλά και η έλλειψη “ορατότητας” που επικρατεί δηλώνει την παρουσία πολλών μικροοργανισμών. Μην πιστέψετε πως αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί με την αμέλεια μιας μόνο ημέρας. Αντιθέτως, αποτελεί ένα περιστατικό το οποίο αποδεικνύει την ασυνέπεια των ανθρώπων που φροντίζουν την πισίνα.

3. «Φύκια» που μεγαλώνουν στα τοιχώματα
Τα μπλε-πράσινα “φύκια” που υπάρχουν κολλημένα στα τοιχώματα από πολλές πισίνες παράγουν τοξικά κυανοβακτήρια. Το φαινόμενο αυτό δημιουργείται ιδιαίτερα σε περιοχές που δέχονται πολύ ηλιακό φως και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία του οργανισμού σας. Εξετάστε προσεκτικά τις άκρες ή ακόμη και αν επιπλέει κάτι που σας φαίνεται να μοιάζει με το χαρακτηριστικό “φύκι” και αποφύγετε να βουτήξετε. Μάλιστα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως αυτά τα κυανοβακτήρια μπορεί να προκαλέσουν μια ενοχλητική οσμή ακόμη. Από αυτό θα καταλάβετε την παρουσία τους στην πισίνα και φυσικά γίνεται εμφανές ότι δεν έχει καθαριστεί σωστά.

4. Μωρά
Σίγουρα, τα μωρά στην πισίνα είναι ένα αξιολάτρευτο θέαμα που οι περισσότεροι από εσάς απολαμβάνετε. Παρόλα αυτά, οι μικροί μας φίλοι χρειάζονται πολλή προσοχή, καθώς ακόμη και αν φορούν την πάνα τους, είναι πολύ πιθανό να ξεφύγουν στοιχεία, που θα διαταράξουν την υγιή ισορροπία του νερού. Ένα παράδειγμα είναι το παράσιτο giardia lamblia το οποίο είναι σε θέση να μολύνει μια ολόκληρη πισίνα, δημιουργώντας προβλήματα για όσους τη χρησιμοποιούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι έλεγχοι οφείλουν να είναι πιο εντατικοί, αλλά και πιο αυστηροί για αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών.

5. Πολλά άτομα
Μπορεί η αγαπημένη έκφραση των Αμερικάνων “the more the merrier” να ισχύει σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όσον αφορά τις πισίνες που απολαμβάνετε το μπάνιο σας, σίγουρα δεν έχει ανταπόκριση. Είναι, άλλωστε, θέμα απλών πράξεων: Όσα περισσότερα άτομα υπάρχουν, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να υπάρχουν μικρόβια, ιοί και βακτήρια στο νερό. Εάν σε αυτό προσθέσετε και το γεγονός πως η δουλειά του ναυαγοσώστη γίνεται δυσκολότερη, τότε είναι βέβαιο πως η ασφάλειά σας απαιτεί ένα μέρος με λιγότερο κόσμο. Έτσι, σε περίπτωση που η πισίνα φαίνεται υπερβολικά γεμάτη, ξεκουραστείτε και απολαύστε ένα υγιεινό smoothie κάνοντας ηλιοθεραπεία. Τι πιο απολαυστικό;

6. Σκάλα Πισίνας
Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας στον οποίο οι περισσότεροι αρνούνται να συνετιστούν. Οι σκάλες της πισίνας είναι απαραίτητο να βγαίνουν από το νερό, στις ώρες που δε χρησιμοποιούνται. Ο λόγος; Τα παιδιά είναι πιο εύκολο να ξεφύγουν από το χέρι της μαμάς και να μπουν στην πισίνα αν υπάρχει σκάλα. Οι συνέπεια που επιδεικνύουν οι υπεύθυνοι σε τέτοια θέματα είναι μεγάλης σημασίας.

7. Προστατευτικός Φράχτης
Ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα όπου κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες ατυχήματα, πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλα φράγματα σε όλες τις πισίνες υπερχείλισης που χρησιμοποιούνται και από παιδιά. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφαλείας των Καταναλωτών στις ΗΠΑ, φράχτες ύψους τουλάχιστον ενάμιση μέτρου οφείλουν να περιβάλλουν αυτούς τους χώρους από όλες τις πλευρές. Είναι λυπηρό να αφορά τις επιχειρήσεις περισσότερο το design καθώς και η εξοικονόμηση χρημάτων από τη δημόσια ασφάλεια. Αναζητήστε χώρους που να πληρούν τα κριτήρια τα οποία εσείς απαιτείτε.

Πηγή: glow.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ